کد خبر: ۱۲۱۷۸۴
تاریخ انتشار : ۰۲ دی ۱۳۹۶ - ۲۱:۰۷
یک عضو اتاق بازرگانی:

انجام 60 درصد واردات با ارز مبادله‌ای رانت ایجاد می‌کند


یک عضو اتاق بازرگانی با بیان اینکه 60 درصد واردات کشور با ارز مبادله‌ای صورت می‌گیرد، اعلام کرد: این موضوع باعث ایجاد رانت می‌شود.
رضا پدیدار در گفت‌و‌گو با خبرگزاری ایسنا، با اشاره به اینکه دلار در حال حاضر دارای دو نرخ می‌باشد، اظهار داشت: در حال حاضر بر اساس اطلاعاتی که وجود دارد ۶۰ درصد واردات با ارز مبادله‌ای صورت می‌گیرد و ۴۰ درصد از واردات نیز با ارز بازار آزاد انجام می‌شود.
وی افزود:‌ با توجه به تفاوت نرخ دلار آزاد و دلار مبادله‌ای که عددی حدود ۶۰۰ تومان است پیش‌بینی می‌شود که در طول سال رقمی در حدود ۱۶ هزار میلیارد تومان نصیب استفاده‌کنندگان ارز مبادله‌ای می‌شود.
عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران با بیان اینکه موضوع دو نرخی بودن دلار باید در بودجه ۹۷ حل شود گفت: اگر تک‌نرخی کردن ارز در بودجه سال آینده اجرایی شود موضوع دلار ۳۵۰۰ و ۴۲۰۰ تومانی حل خواهد شد. به هر حال دولت می‌خواهد با اختصاص دادن ارز مبادله‌ای به بخش‌هایی کمک کند اما راه حل این کمک کردن این نیست که به برخی ارز مبادله‌ای داده شود و بعضی دیگر ارز آزاد داده شود. این موضوع خود باعث عدم شفافیت می‌شود.
پدیدار ادامه داد: باید یک شفافیتی در نرخ ارز در بودجه سال ۹۷ به وجود بیاید و راه شفافیت این است که به سمت ارز تک‌نرخی برویم. اگر دولت تصمیم دارد که همچنان سیستم دو نرخی ارز را اجرایی کند و ارز را تک‌نرخی نکند باید فاصله واردات به وسیله ارز مبادله‌ای و ارز آزاد را از بین ببرد.
به گفته وی، وقتی ۶۰ درصد واردات با ارز مبادله‌ای و ۴۰ درصد با ارز آزاد انجام می‌شود باعث ایجاد رانت می‌شود و این مسئله یک ابهامی است که باید حل شود.گفتنی است، افزایش نرخ دلار در بازار آزاد که از ابتدای فصل گذشته اوج گرفت و تا حدود 250 تومان هم افزایش یافت، باعث شد تا فاصله نرخ دلار مبادله‌ای با دلار بازار بیشتر شده و به حدود 600 تومان برسد. هرچند روز گذشته دلار مبادله به قیمت سه هزار و 590 تومان رسید و به نوعی با افزایش این نرخ سعی شد فاصله بین این دو نرخ کمتر شود ولی این فاصله بین دو نرخ، نه تنها دستیابی به ارز تک نرخی را سخت‌تر می‌کند، بلکه به تشدید رانت به نفع دریافت‌کنندگان ارز مبادله‌ای می‌انجامد. لازم به ذکر است، مجتبی خسروتاج، رئیس سازمان توسعه تجارت در نشست خبری خود که کمتر از یک ماه پیش برگزار شد، اعلام کرد: 7700 کد تعرفه وارداتی تا امروز در کشور وجود دارد و از این تعداد تا به امروز نزدیک به 5400 ردیف تعرفه را از ارز مبادله‌ای به سمت ارز آزاد سوق داده‌ایم که این 5400 ردیف تعرفه 70 درصد واردات ما را پوشش می‌دهد و بنابراین به 70 درصد واردات کشور اصلا ارز نفتی تعلق نمی‌گیرد.
به عبارت دیگر طبق گفته این مقام مسئول، 30 درصد واردات کشور با ارز مبادله‌ای است که با رقم این عضو اتاق بازرگانی 30 درصد اختلاف دارد.