دانشجویان نفت و حقوقی که احقاق نمیشود!
چند هفتهای است که دانشجویان مهندسی دانشگاه صنعت نفت آبادان در اعتراض به آنچه از بین رفتن فلسفه وجودی دانشگاه و عدم تعهد وزارت نفت به استخدام آنها پس از فارغالتحصیلی عنوان میکنند، در دانشگاه و نیز روبهروی ساختمان وزارت نفت تحصن کردهاند؛ اعتراضهای دنبالهداری که واکنش مسئولان نه رسیدگی به مطالبات دانشجویان، بلکه تعطیلی دانشگاه تا اطلاع ثانوی بود.
چند سالی هست که وزارت نفت کشور برخلاف تعهدات سابق خود به دانشگاه صنعت نفت و دانشجویان این دانشگاه از قبیل بورسیه کردن دانشجویان و نیز استخدام آنها پس از فارغالتحصیلی، رویه جدیدی را آغاز کرده است که بیشباهت به سایر دانشگاههای دولتی و زیرمجموعه وزارت علوم نیست؛ وضعیت جدیدی که اکثر دانشجویان دانشگاه صنعت نفت به آن معترض هستند و آن را بر خلاف تعهدات وزارت نفت در قبال خود عنوان میکنند.
هرچند پرهیز وزارت نفت از پرداخت هزینههای تحصیلی دانشجویان ویژه دانشجویان دانشگاه صنعت نفت و نیز عدم استخدام آنها پس از فارغالتحصیلی مربوط به سال جدید نیست و در سالهای گذشته نیز رخ داده است، اما سخن دانشجویان کنونی دانشگاه که ورودیهای سالهای گذشتهاند و در شروط پذیرش آنها به مسائلی مثل پرداخت شهریه و استخدام آنها پس از فارغالتحصیلی اشاره شده بود، چرایی لغو این تعهدات بر خلاف قانونهای مصوب پیشین است.
این اعتراضها زمانی در سال جاری بالا گرفت که وزارت نفت در اقدامی قابل تأمل، فراخوان آزمون استخدامی جدید خود را اعلام و فرایند ثبتنامی آن را آن هم با شروط جدید آغاز کرد؛ شروطی مثل داشتن سابقه کار در حوزه نفت و نیز معدل و رتبه عالی دانشگاهی که اکثر دانشجویان کنونی صنعت نفت را از این فرصت استخدامی محروم میکند.
نکته جالبتر ماجرا آنجاست که در سال گذشته و در جریان اعتراضهای مداومی که دانشجویان داشتند، هیئترئیسه دانشگاه به دانشجویان قول دادند مسئله را از طریق وزارت نفت و نهاد ریاست جمهوری پیگیری کنند و شرایط را به حالت سابق بازگردانند؛ مدیرانی که متعهد شدند اگر این مسئله رخ ندهد، دسته جمعی استعفا خواهند داد.
اکنون که وعده هیئت رئیسه دانشگاه محقق نشد و وزارت نفت بدون توجه به تعهدات پیشین، فراخوان آزمون استخدامی خود را نهایی کرد، مدیران دانشگاه از عمل به قول خود که خواسته اکثریت دانشجویان نیز هست، امتناع میکنند و رئیس این دانشگاه در سخنانی استعفای خود را مقابله با نظام و احقاق حقوق دانشجویان عنوان کرد.
تحصن و اعتراضات دوگانه دانشجویان در تهران و آبادان، در شرایطی به چندین روز رسیده است که مدیران دانشگاه و مسئولان ارشد وزارت نفت، نه تنها پاسخ قانعکنندهای به این مطالبات ندادهاند، بلکه راه صحیح را در تعطیل کردن دانشگاه تا اطلاع ثانویه دیده اند؛ وضعیتی عجیب که شرایط را از آن چیزی که هست بحرانیتر خواهد کرد.
خبرهای رسیده از دانشگاه صنعت نفت، حکایت از قطع شدن آب، برق و گاز دانشگاه و تحصن شبانهروزی دانشجویان در محوطه دانشگاه دارد. دانشجویان بدون توجه به تصمیم ریاست دانشگاه مبنی بر تعطیلی دانشگاه بنایی برای خروج از دانشگاه ندارند و اعتراضات خود را ادامه میدهند.
حراست دانشگاه نیز با قفل کردن ساختمانها و نمازخانههای دانشگاه، دانشجویان را مجبور کرده است در محوطه باز شب را به صبح برسانند.
به نقل از تابناک؛ نکات مهمی که از فرایند اعتراضات کنونی برمیآید، نخست اینکه همچون بسیاری از فضاهای مدیریتی که مدیران ارشد کشور توان و سواد مدیریت بحران را ندارند و یا با مجموعه اقدامات نسنجیده خود بر افزایش بحران دامن میزنند، اینجا نیز شرایط همانند سایر شرایطهای بحرانی کشور است.
در عین حال مدیران ارشد وزارت نفت و نیز مدیران دانشگاهی بهجای پاسخهای قانعکننده به دانشجویان و شنیدن حرفهای آنها و نیز رسیدن به یک فهم مشترک از بحران که حل مشکل را ممکن میکند، با دستورهای نسنجیدهای مثل تعطیلی دانشگاه نه تنها بر آتش اعتراضات میدمند، بلکه ضربات سنگینی را بر پیکره علم، دانش و پژوهش وارد میکنند.