بزرگترین دستاورد اقتصادی دولت زیر سؤال رفت
بی ثباتی در بازارهای سکه و ارز
گروه اقتصادی-
در حالیکه حسن روحانی بزرگترین دستاورد اقتصادی خود را ثبات اقتصادی عنوان کرده بود، طی دو ماه اخیر قیمت سکه و ارز به شکل کم سابقهای با نوسان مواجه شد و افزایش یافت.
روز گذشته قیمت سکه با 25 هزار تومان نوسان نسبت به روز قبلش، رقم یک میلیون و 425 هزار تومان را ثبت نمود. این در حالی است که قیمت سکه در ابتدای فصل پاییز یک میلیون و 205 هزار تومان قیمت خورده بود که نشان دهنده افزایش بیش از 200 هزار تومانی آن در کمتر از دو ماه اخیر میباشد.
ضمن اینکه نرخ دلار نیز در همین مدت اخیر حدود 200 تومان افزایش پیدا کرد تا بیثباتی بازارهای سکه و ارز، قرین هم شوند، چنانچه قیمت دلار آمریکا که در ابتدای مهر ماه سه هزار و 903 تومان بود؛ روز گذشته به چهار هزار و 98 تومان رسید.
البته در این مدت هم نرخ ارز و هم قیمت سکه، قیمتهای بالاتری را تجربه کردهاند اما با گذشت زمان با کاهش اندکی همراه شدند. به عنوان نمونه سکه تمام بهار آزادی (طرح امام) تا یک میلیون و 450 هزار تومان و قیمت دلار هم تا چهار هزار و 122 تومان افزایش پیدا کرد. افزایش 200 هزار تومانی قیمت سکه و 200 تومانی قیمت ارز؛ در نوع خود کم سابقه بوده و حاکی از بیثباتی در بازارهای مذکور میباشد، چنانچه مسعود خوانساری، رئیساتاق بازرگانی ایران، روز گذشته در سی و دومین نشست هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران بااشاره به نوسان قیمت ارز گفت: همه ما شاهد هستیم که در یک و نیم ماه گذشته قیمت ارز افزایش یافته و این موضوع هم از سال گذشته قابل پیشبینی بود.وی با اشاره به اینکه قیمت لیر ترکیه در شروع کار آقای روحانی دو هزار و 500 تومان بوده و هم اکنون به هزار تومان کاهش یافته است، ادامه داد: ارزانی لیر باعث شده ظرف شش ماهه اول سال 400 هزار نفر به آنتالیا و شهرهای جنوبی ترکیه سفر کنند و واردات از این کشور به ایران زیاد شده است. بی ثباتی بازارهای ارز و سکه در دو ماه اخیر که طی هفته گذشته به اوج خود رسید؛ در شرایطی رخ داده که یکی از شعارهای دولتمردان برگرداندن ثبات به جو اقتصاد کشور بود و آنها در چهار سال گذشته همواره بر روی این موضوع (به عنوان دستاورد خود) تاکید داشتند.
در همین راستا، حسن روحانی در شهریورماه سال قبل در دیدار اعضای هیئت دولت با رهبر معظم انقلاب گفته بود: «ایجاد ثبات و آرامش اقتصادی، بزرگترین دستاورد دولت در سه سال گذشته است.» وی همچنین در سال جاری هم در مراسم تحلیف خود که کمتر از چهار ماه از آن میگذرد، بیان کرد: «امروز ارتباط ما با کشورهای جهان، در سطح مطلوبتر و بهتری قرار دارد و زمینه برای رشد و فعالیت اقتصادی مردم آمادهتر شده و شاهد یک ثبات اقتصادی در کشور بودیم.»
چنانچه مشاهده میشود روحانی ثبات اقتصادی از جمله دستاوردها و توفیقات اقتصادی خود میداند ولی همانطور که اشاره شد در دو ماه اخیر، ثبات بازارهای سکه و ارز دستخوش تلاطم امواج گرانیهای کم سابقهای شده که عملا دستاوردی که مقامات دولتی مدعی آن بودند را به باد داده است.
نکته مهمی که در این میان وجود دارد، اهمیت بسیار بالای ثبات در بازارهای اقتصادی میباشد، چراکه بیشترین کسانی که پس از مردم از این بیثباتیها آسیب میبینند؛ صادرکنندگان و تولیدکنندگان میباشند. چه اینکه با تغییرات مداوم نرخ ارز، صادرکنندگان نمیتوانند آینده تبدیل ارز خود را پیشبینی کرده و از سوی دیگر تولید کنندگان هم با افزایش نرخ ارز، مواد اولیه خود را گرانتر وارد کرده و نهایتا سطح قیمت کالاهایشان افزایش مییابد. این موضوع به قدری حائز اهمیت است که صادرکنندگان ثبات نرخ ارز را به افزایش قیمت آن ترجیح میدهند. به هر حال، دولتی که مدعی ایجاد ثبات در فضای اقتصادی کشور بود، در حال حاضر مغلوب نوسانات بازارهای سکه و ارز شده و فارغ از اینکه احتمال میرود دولت برای زمینهچینی افزایش نرخ رسمی ارز در بودجه 97، عامدانه دست به افزایش نرخ ارز زده است؛ باید گفت بازارهای سکه و ارز در یک وضعیت بدون ثبات به سر میبرند.