بانک مرکزی:
ساختمانسازی به کمترین میزان در۳ دهه اخیر رسیده است
براساس آمار بانک مرکزی، تعداد ساختمانهای شروعشده توسط بخش خصوصی در مناطق شهری کشور در سال گذشته به ۹۴ هزار واحد رسید که کمترین رقم در سه دهه اخیر (از سال ۱۳۶۸ بدینسو) میباشد.
گزارش بانک مرکزی از نتایج بررسی فعالیتهای ساختمانی بخش خصوصی در مناطق شهری کشور در سه بخش ساختمانهای شروعشده، ساختمانهای تکمیلشده (اعم از واحدهای مسکونی و غیرمسکونی) و واحدهای مسکونی تکمیلشده (تولید مسکن)، تهیه و ارائه میشود که آمارهای هر سه بخش از سقوط بیسابقه احداث ساختمان و مسکن در کشور خبر میدهد.
به گزارش مشرق، اهمیت آمار فعالیتهای ساختمانی از آن جهت است که قسمت قابل توجهی از تشکیل سرمایه ثابت در کشور به این بخش از فعالیتهای اقتصادی اختصاص دارد و انجام محاسبات ملی بدون داشتن اطلاعات و آمار دقیق از فعالیتهای ساختمانی نتایج مطلوب نخواهد داشت. از طرف دیگر به دلیل تأثیر عظیم فعالیتهای ساختمانی در میزان تولید و فعالیت بسیاری از صنایع وابسته، میتوان در بررسی تحولات آتی صنایع کشور، روند فعالیتهای ساختمانی را نیز در نظر گرفت. آمارهای بانک مرکزی نشان میدهد در سال گذشته تعداد ساختمانهای شروعشده توسط بخش خصوصی در مناطق شهری کشور (واحدهایی که ساخت آنها در سال ۱۳۹۵ شروع شده) به ۹۴ هزار واحد رسید که کمترین رقم در سه دهه اخیر (از سال ۱۳۶۸ بدین سو) بوده است.این آمار، مؤید سقوط فاحش تمایل بخش خصوصی به سرمایهگذاری در بخش ساختمان در دولت یازدهم است به طوری که در دولت نهم به طور میانگین سالانه احداث ۲۱۶ هزار دستگاه ساختمان و در دولت دهم ۲۱۳ هزار دستگاه ساختمان توسط بخش خصوصی شروع میشد اما در دولت یازدهم این رقم به سالانه ۱۳۸ هزار دستگاه کاهش پیدا کرده است. در سال ۱۳۹۵ هم که دولت مدعی است رشد اقتصادی دورقمی و بالای ۱۱ درصد محقق شده که در جهان بینظیر بوده، بدترین سال برای بخش ساختوساز کشور پس از سالهای جنگ و دفاع مقدس، رقم خورده است.از دوران دفاع مقدس بدین سو هیچ گاه سابقه نداشته که تعداد ساختمانهای شروعشده توسط بخش خصوصی در مناطق شهری کشور در یک سال به زیر ۱۰۰ هزار واحد برسد که در سال ۱۳۹۵ این اتفاق ناگوار، رخ داده است.این در حالی است که مطابق آمار بانک مرکزی در مورد ساختمانهای تکمیلشده توسط بخش خصوصی در مناطق شهری کشور، در سال ۱۳۹۵ تولید ساختمان (اعم از واحدهای مسکونی و غیرمسکونی) در کشور به کمتر از ۹۸ هزار دستگاه رسید که پایینترین میزان احداث ساختمان در کشور از سال ۱۳۷۶ به بعد است.رکورد تولید ساختمان در کشور مربوط به سالهای ۱۳۸۷ و ۱۳۸۸ در دولت قبل بوده است. دوران اوج ساختمانسازی در کشور نیز مربوط به دولتهای نهم و دهم است و با شروع به کار دولت یازدهم، تولید ساختمان در کشور به شدت سقوط کرده است.
نکته نگرانکننده دیگر در این گزارش بانک مرکزی، مربوط به میزان تولید واحدهای مسکونی در کشور در دولت یازدهم است. لازم به ذکر است که بر حسب تعریف، به مجموعه واحدهای آپارتمانی در یک ساختمان، یک دستگاه ساختمان گفته میشود، بنابراین طبیعتا آمار تولید مسکن (تعداد واحدهای مسکونی) از آمار تولید ساختمان در کشور (تعداد دستگاههای ساختمان) بیشتر است.بر اساس گزارش بانک مرکزی، در سال ۱۳۹۵ تولید مسکن در کشور به ۳۸۱ هزار واحد کاهش پیدا کرد که کمترین رقم از دهه ۸۰ بدین سو محسوب میشد.
رکورد تولید مسکن در کشور مربوط به سال ۱۳۹۲ است که بیش از ۸۳۴ هزار واحد مسکونی به بهرهبرداری رسید که البته ربطی به دولت یازدهم نداشت و نتیجه رونق مسکن در دولت قبل و به ثمر رسیدن واحدهایی بود که ساخت آنها در دولت قبل شروع شد و در سال ۱۳۹۲ به بهرهبرداری رسید.
اما از سال ۱۳۹۳ با حاکم شدن سیاستهای دولت یازدهم در حوزه مسکن، به تدریج از روند تولید مسکن در کشور کاسته شد تا اینکه در سال ۱۳۹۵ تولید مسکن نسبت به دولت دهم تقریباً نصف شد.
سقوط تولید مسکن در سالهای اخیر، موجب نگرانی نسبت به آینده بازار مسکن شده چون با ورود حجم جدید تقاضا به بازار مسکن و عدم تکافوی عرضه، باید منتظر گرانی مسکن خصوصا اجارهبها باشیم که موجب افزایش فشار بر اقشار متوسط و کمدرآمد جامعه خواهد شد.