توتال: با تصمیم آمریکا در قرارداد با ایران بازنگری میکنیم
در حالی که توتال با خرید سهام چند شرکت از آمریکا حضور خود را در این کشور افزایش داده است، اینبار رئیستوتال گفته است اگر آمریکا موضع سختی در برابر ایران بگیرد، درباره قرارداد گاز پارس جنوبی بازنگری میکنیم.
به گزارش تسنیم، پاتریک پویان، در مصاحبه با شبکه خبری سی ان ان گفت، اگر ما نتوانیم به دلایل حقوقی و به دلیل تغییر در رژیم تحریمها قراردادمان با ایران در مورد توسعه میدان گازی پارس جنوبی را اجرا کنیم، باید در این قرارداد بازنگری کنیم.
دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا ماه گذشته از سیاست جدید سختگیرانه خود در قبال ایران رونمایی کرد. وی تهران را به نقض توافق هستهای متهم و اعلام کرده که دیگر حاضر نیست پایبندی تهران به توافق برجام را تایید کند. برجام هماکنون عملا در وضعیت برزخ قرار دارد و کنگره باید در مورد آن تصمیمگیری نماید.
مدیر شرکت توتال در این باره گفت: «اگر یک رژیم تحریمی در مورد ایران وجود داشته باشد، ما باید آن را به دقت بررسی کنیم... ما در آمریکا فعالیت داریم ما داراییهایی در آمریکا داریم و اخیرا داراییهای بیشتری در این کشور خریداری کردهایم.»
توتال هفته گذشته با خرید مجموعهای از داراییهای ال ان جی از شرکت انجی، از جمله بخشی از سهام این شرکت در پروژه الانجی کامرون در لوئیزیانا که یکی از پایانههای جدید صادرات گاز در آمریکای شمالی محسوب میشود، میزان حضور خود در بخش انرژی آمریکا را افزایش داد.
این خریدها آسیبپذیری شرکت فرانسوی در قبال هرگونه تحریم دولت آمریکا را افزایش میدهد. اما فعلا توتال طبق روال عادی به همکاری با ایران ادامه میدهد.
پویان افزود: «ما داریم روی پروژه گازی ایران کار میکنیم. ما مناقصههایی برگزار کردهایم و باید قراردادهای مربوط به این مناقصهها را منعقد کنیم... این قراردادها تا ماه ژانویه منعقد خواهند شد... من امیدوارم تا آن زمان ما پاسخی (از جانب کنگره) برای رئیسجمهور داشته باشیم و رئیسجمهور (آمریکا) باید در آن زمان در مورد تمدید یا عدم تمدید مجوز (فعالیت شرکتها در ایران) تصمیمگیری نماید.»
گفتنی است قبل از اجرای برجام دولت و به طور ویژه مجموعه وزارت نفت مدعی بودند که موانع حضور شرکتهای خارجی در ایران برداشته شده و حتی از بازگشت تحریم جلوگیری خواهد کرد، اما هماکنون تحریمهای جدید آمریکا، شکست ادعای تضمین برجام با قراردادهای تجاری را رقم زده است.
به این ترتیب در حالی که دولت روحانی، قراردادهای تجاری چرب و نرم با غربیها را تضمینی برای اجرای برجام میدانست، حالا مدت کوتاهی پس از اعلام «رنو» مبنی بر احتمال تعلیق فعالیتهایش در ایران، «توتال» هم اعلام کرده که منتظر تصمیم کنگره آمریکا درباره ایران است و احتمال دارد در این قرارداد تجدید نظر کند.
کارشناسان بسیاری از همان ابتدای انعقاد قرارداد گفتند که این شرکتها بدسابقهاند و در زمان تحریم، کشور را تنها میگذارند، اما دولت مدعی بود قرارداد با شرکتهای خارجی مانع بازگشت تحریمها خواهد شد. حالا پیداست که نه تنها شرکتهای آمریکایی، که شرکتهای اروپایی هم در صورت برگشت تحریمها، ایران را ترک خواهند کرد.
شایان ذکر است این محدودیت فعالیت شرکتهای غربی، جدا از موانع تعرفهای است که آنها برای حمایت از تولیدات خودشان، بر محصولات کشورمان قرار میدهند.