عضو کمیسیون اقتصادی مجلس:
بانک مرکزی دست از سیاسیکاری بردارد
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با تأکید بر رسالت بانک مرکزی در تولید محور کردن فعالیتهای بانکی، گفت: این امر محقق نمیشود مگر آنکه دست از سیاسیکاری برداشته و به تخصصگرایی توجه کنند.
روح الله بیگی در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: نظام بانکی، تعطیلکننده فعالیتهای تولیدی است، چرا که این سیستم، یک بیماری سنگین را بر پیکره کارخانهها وارد کرده است.
وی در مورد منطبق نبودن راه تولید با مسیر بانکها گفت: نظام بانکی نه تنها همراستا با نظام اقتصادی نیست، بلکه این فعالیتها مانعی بر سر راه بخش تولید شده است، درحالی که نجات جامعه ما در گرو بها بخشیدن به آنهاست و این امر، با پرداخت تسهیلات رونق میگیرد.
این اقتصاددان در مورد تفاوت نظام بانکی در ایران و جهان افزود: در تمام دنیا، سود در سرمایهگذاری بخشهای مولد است اما وضعیت کسبوکار در ایران باعث شده تا بانکها در جهت کسب سود بیشتر در بخشهای غیرمولد سرمایهگذاری کنند و تزریق منابع از سوی دولت، تنها در مقطع کوتاهی باعث رونق شود.بیگی با تاکید بر نقش دولت و مجلس در رونق فعالیتهای تولیدی گفت: دولت میتواند با کم کردن از حجم بروکراسی پیچیده، موانع را از سر راه تولید برطرف کرده و بانک مرکزی هم توجه خود را به فعالیتهای تولیدمحور بانکها معطوف کند.وی با تشریح ناکارآمدی نظام بانکی در حمایت از بخش مولد اقتصاد گفت: تولید، نوآوری و اشتغال اسیر بانکها شده است و مقصر اصلی، بانکها نیستند بلکه ایراد از آنجاست که ساختار نظام اقتصادی کشور، برپایه سود و ربا تنظیم شده و این ایراد در نظام اقتصادی به حدی است که مدیران استانی، اختیاری در پرداخت تسهیلات و وثایق ندارند که البته این امر با منطق تولدمحور اقتصاد سازگار نیست.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با برشمردن رسالت بانک مرکزی در تولیدمحور کردن فعالیتهای بانکی، گفت: اقتصاد، بانکمحور است و بانکها تحت مدیریت بانک مرکزی باید در فعالیتهای تولیدی نقش داشته باشند، درحالی که بانک مرکزی باید سازوکارهایی در جهت حمایت از تولید داشته باشد که البته این امر محقق نمیشود مگر آنکه دست از سیاسیکاری برداشته و به تخصصگرایی توجه کنند.
به گفته بیگی، نظام تولید با نرخ سود 15-20 درصد امکان فعالیت نداشته و از سویی محدود بودن توان اعتباری بانکها برای حمایت از فعالیتهای تولید، فعالیتهای مولد اقتصاد را با مشکل مواجه کرده است.