ارزان فروشی گاز ایران به یک شرکت غربی
براساس قراردادی که هفته گذشته بین شرکت ملی نفت ایران و یک شرکت نروژی منعقد شد هر متر مکعب گاز ایران به میزان ۷ سنت برای تولید ال ان جی در اختیار این شرکت قرار میگیرد و این در حالی است که نرخ خوراک پتروشیمیهای گازی ۸ سنت تعیین شده است.
به گزارش خبرگزاری فارس چهارشنبه هفته گذشته نخستین قرارداد فروش گاز طبیعی جهت تولید گاز مایعشده (LNG) صادراتی، بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت IFLNG (تحت مالکیت شرکت پالایش گاز خارک و شرکت نروژی Hemla) امضا شد.
براساس این قرارداد شرکت نروژی با استفاده از شناور Carribean FLNG که متعلق به شرکت بلژیکی Exmar بوده و تحت قرارداد اجاره در اختیار شرکت IFLNG به عنوان نماینده انحصاری شرکت Exmar قرار میگیرد، توانایی تولید 500 هزار تن LNG در سال را دارد.
در این راستا شرکت ملی نفت ایران و شرکت IFLNG طی سه ماه اقدامات لازم جهت نافذ شدن این قرارداد 20 ساله فروش گاز طبیعی را انجام داده و با اجرایی شدن آن، پیشبینی میشود شناور CaribbeanFLNG از اواسط سال 1397 در بندر خدماتی پارس مستقر شده و پس از طی مراحل راهاندازی، آمادگی دریافت روزانه حدود 2/3 میلیون متر مکعب گاز طبیعی از پالایشگاه هفتم گازی پارس جنوبی را داشته باشد.
براساس این گزارش، در تاریخ پنجم مهرماه 1396 بیژن زنگنه، وزیر نفت، نرخ گاز طبیعی برای فروش به واحدهای کوچک مقیاس تولید گاز مایعشده (LNG) و نیز واحدهای فشردهسازی گاز طبیعی با هدف صادرات را ابلاغ کرده است.
برخی کارشناسان و متخصصان معتقدند نوع قیمتگذاری گاز صادراتی براساس فرمول معرفی شده از سوی وزارت نفت، که در متن ابلاغیه آمده است نیازمند دقت نظر بیشتر است.
بر اساس گزارشهای بین المللی هزینه حمل الان جی از خاورمیانه به شرق آسیا معادل 1/5 دلار بر هر میلیون بیتییو است. این در حالی است که در سه ماه اخیر متوسط قیمت الانجی بازار ژاپن-کره ( طبق گزارش platss) برابر 7 دلار بر هر میلیون بیتییو بوده است که با محاسبه از طریق فرمول اول مطرح شده، قیمت گاز تحویلی بابت ال ان جی حدود 7 سنت خواهد شد.
این به معنی آن است که قیمت گاز تحویلی بابت تولید ال ان جی نه تنها از قیمت گاز 8 سنتی خوراک پتروشیمیها با اشتغال بسیار زیاد کمتر است بلکه نسبت به قیمت گاز صادراتی به ترکیه و عراق که حدود 16 تا 19 سنت اعلام میشود نیز بسیار پایین تر است و قطعا میتواند در قراردادهای صادرات گاز مشکل آفرین باشد. ضمن آنکه طبق گزارشهای بینالمللی با توجه به قیمت کنونی نفت صادرات گاز با استفاده از ال ان جی صرفه اقتصادی ندارد.