در سایه ضعف نظارت از سوی دولت رخ داد
افزایش سه برابری نرخ بلیت اتوبوس تهران - مهران 10 روز مانده به اربعین
در آستانه سفرهای اربعین دلالان بلیت برای ایجاد بازار سیاه تلاش وافری دارند و همچنین نرخهای عجیبی برای خدمات ارائه شده به زائران شنیده میشود.
زائران اربعین کمکم در حال آماده کردن خود برای حضور در بزرگترین گردهمایی جهانی هستند و لحظه شماری میکنند برای شمردن عمودهای بین نجف تا کربلا و رسیدن به حرم اباعبدالله.
اما در همین حال که جمعیت میلیونی مشتاقان از راه دور و نزدیک داروندار خود را در دست میگیرند برای پیوستن به جمع عاشقان امامحسین (علیهالسلام)، گویی برخی در داخل کشور بیش از آنکه دید معرفتی و دینی به این اجتماع داشته باشند از طرق مختلف درصدد کسب درآمد از این رخداد خارقالعاده هستند.در این زمینه میتوان به گرانفروشی دلار برای اخذ ویزا، سامانه ناکارآمد سماح، افزایش بیش از ۱۰۰ درصدی قیمت بلیط برای حمل و نقل، بیانضباطی و ناتوانی در مدیریت این پروژه و اخذ هزینههای جانبی تحت عناوین مختلفاشاره کرد.
در این شرایط با وجود ادعای دولت مبنی بر نظارت دقیق بر نرخ بلیتها خصوصاً در ایام پیک سفر اربعین، بررسیهای میدانی خبرنگار فارس حاکی از آن است که سقف قیمتی تعیین شده برای بلیت اتوبوس و هواپیما به هیچ عنوان رعایت نمیشود.
بررسیها از دفاتر فروش بلیت اتوبوس در سطح شهر حاکی از آن است که نرخ بلیت اتوبوس در برخی دفاتر و آژانسها برای تهران-مهران از 128 هزار تومان شروع میشود و تا 230 هزار تومان ادامه دارد.
پیگیری از برخی دفاتر شرکتهای تعاونی اتوبوس نیز حاکی از آن است که در این ایام بلیت اتوبوس با نرخ 128 هزار تومان به بالا یافت میشود و خبری از بلیتها 76 تومانی نیست؛ اغلب دفاتر هم مدعی هستند یا سیستم بلیتهای 76 هزار تومانی تکمیل ظرفیت شده است و یا هنوز سیستم فروش باز نشده است در حالی که در آستانه آغاز سفرهای جادهای اربعین هستیم.بررسیها از برخی آژانسهای فروش بلیت هواپیما هم نشان از نبود نظارت و جولان مافیای بلیت، در ایام اربعین حسینی دارد. البته مسئولان در واکنش به این وضعیت، ضمن اعلام برخورد با متخلفان، از زائران حسینی درخواست کردهاند غیر از پورتال شرکتهای هواپیمایی، به هیچ عنوان از سایتهای اینترنتی متفرقه، بلیت هواپیما برای پروازهای اربعین خصوصاً در این ایام خریداری نکنند.
مکالمه با زائران اربعین
گرانتر از تماس با کاخ سفید!
از سوی دیگر، با توجه به اینکه اکثریت جمعیت زوار اربعین را قشر جوان و دانشجو تشکیل میدهند، یکی از مهمترین دغدغهها برای این افراد و خانوادههایشان برقراری ارتباط تلفنی و پرسوجو از وضعیت آنهاست.
به همین منظور و باتوجه به اینکه شبکه اینترنت به اندازه کافی وجود ندارد، عمده تماسها از طریق تلفن صورت میگیرد. اما نکته عجیب هزینه نامتوازن تماس تلفنی از ایران با کشور عراق است که علاوه بر اینکه برای قشر مستضعف رقم بالایی میشود، احتمالا تامین مالی هم برای اپراتورها به همراه دارد.
گزارش مشرق بر اساس مصوبه جلسه شماره ۱۵۳ کمیسیون تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی نشان میدهد اگر کسی به عنوان مثال بخواهد از ایران با آمریکا تماس بگیرد، به راحتی و با پرداخت هزینه اندک دقیقهای حداکثر ۷۰ تومانی میتواند این کار را انجام دهد اما خانوادههایی که عزیزانشان به سفر زیارتی به نجف و کربلا و... مشرف میشوند، علیرغم فاصله نزدیکتر و... باید حدود ۱۳ برابر بیشتر از تماس با آمریکا بپردازند!
البته در تعرفههای قیمتی تعرفه تماس با تلفن ثابت در عراق (که عمدتا زائران از آن محرومند) ارزانتر است و دقیقهای حدود ۵۵۰ تومان هزینه دارد. این در حالی است که تعرفه تماس با تلفن ثابت به آمریکا از ایران تنها دقیقهای ۶۳ تومان است.
دریافت ۵۰ هزار تومان بابت پارکینگ
همچنین همزمان با موسم اربعین حسینی برخی از افراد در بعضی پایانههای مرزی اقدام به سوءاستفاده و سودجویی از زائران اربعین حسینی کردهاند که نمونه اخیر آن اخذ 50 هزار تومانی بابت هزینه پارکینگ در پایانه مرزی چزابه است!
به گزارش تسنیم، سخنگوی ستاد مرکزی اربعین حسینی درباره چرایی دریافت چنین هزینه گزافی از زائران اربعین بابت پارکینگ در پایانههای مرزی بهویژه چزابه گفته است که «باید مبنای قیمتگذاریها منطقی و عاقلانه باشد و بهطور حتم با سودجویانی که قصد سوءاستفاده از زائران را داشته باشند برخورد جدی خواهدشد.»
مجموعه شرایط نشان میدهد نظارت دقیقی بر بازار شکل گرفته پیرامون اربعین وجود ندارد و سودجویان از این وضعیت بیشترین بهره را میبرند. با توجه به جایگاه والای این آئین مذهبی و برکات اعتقادی، فرهنگی، امنیتی، سیاسی و اقتصادی آن، شایسته است دولت توجه بیشتری به ارائه تسهیلات برای زائران داشته باشد، نه اینکه در سهلانگاری مسئولان، سودجویان بتوانند از این اتفاق عظیم برای خود کیسه بدوزند.