kayhan.ir

کد خبر: ۱۱۵۶۳۸
تاریخ انتشار : ۱۲ مهر ۱۳۹۶ - ۲۱:۵۵
روحانی در نشست مشترک خبری با رئیس‌جمهور ترکیه:

ایران و ترکیه تغییر در مرزهای جغرافیایی را به هیچ وجه نمی‌پذیرند

رئیس‌جمهورایران در نشست خبری گفت که دو کشور ایران و ترکیه تغییر در مرزهای جغرافیایی را به هیچ وجه نمی‌پذیرند و رئیس‌جمهور ترکیه نیز گفت که برای خروج از فشار ارز در مبادلات از پول ملی دو کشور استفاده می‌کنیم.


رئیس‌جمهور کشورمان ظهر دیروز چهارشنبه به طور رسمی از رجب طیب اردوغان رئیس‌جمهور ترکیه در مجموعه سعدآباد استقبال کرد.
همچنین دیروز 4 یادداشت تفاهم و سند همکاری روز چهارشنبه در حضور روسای جمهور دو کشور ایران و ترکیه از سوی مقامات عالی‌رتبه دو کشور به امضاء ‌رسید.
یادداشت تفاهم همکاری‌ گمرکی بین وزارت امور اقتصادی و دارایی جمهوری اسلامی ایران و وزارت گمرک و تجارت جمهوری ترکیه، یادداشت تفاهم همکاری‌ بین بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و بانک مرکزی جمهوری ترکیه، یادداشت تفاهم همکاری‌ بین سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران و اداره کل آرشیو دولتی نخست‌وزیری جمهوری ترکیه و یادداشت تفاهم همکاری‌ بین صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و سازمان رادیو و تلویزیون دولتی جمهوری ترکیه اسنادی بود که در راستای تعمیق هر چه بیشتر سطح مناسبات تهران – آنکارا به امضاء‌ رسید.
تقویت همکاری‌های دوجانبه
حجت‌الاسلام حسن روحانی عصر دیروز در نشست مشترک خبری با  رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه گفت: توسعه روابط بانکی ، تجارت با پول ملی و همچنین فعالیت سه مرز میان ایران و ترکیه به صورت 24 ساعته ، از جمله تصمیماتی بود که در مذاکرات فشرده امروز اتخاذ شدند.
وی خاطر نشان کرد: در زمینه روابط دو کشور در بخش سرمایه‌گذاری نیز جمهوری اسلامی اعلام کرد که تسهیلات لازم را برای سرمایه‌گذاری ترکیه به ویژه در زمینه پتروشیمی، گردشگری، زیرساخت و حمل‌ونقل فراهم خواهد کرد و طرف ترکیه نیز برای سرمایه‌گذاری اعلام آمادگی نمود.
روحانی افزود: در زمینه روابط در بخش نفت و گاز نیز تصمیم بر این شد که طرف ترکیه گاز بیشتری از ایران برداشت کند و در این راستا مذاکرات لازم بین دو وزارتخانه انجام شود. همچنین طرف ایرانی در این زمینه اعلام کرد که آماده استقبال از سرمایه‌گذاری طرف ترکیه است.
روحانی همچنین با‌اشاره به مذاکرات مفصل و مواضع مشترک دو کشور درخصوص تحولات منطقه بویژه سوریه و همه‌پرسی اخیر در اقلیم کردستان عراق، گفت: هدف نهایی دو کشور عدم تغییر مرزهای جغرافیایی، تمامیت ارضی کشورها و نیز ثبات و امنیت منطقه است که درخصوص سوریه مذاکرات سه جانبه با روسیه در قالب مذاکرات آستانه، و درخصوص عراق مذاکرات سه جانبه میان دو کشور و دولت مرکزی عراق ادامه خواهد یافت.
رئیس‌جمهور تصریح کرد: ایران و ترکیه تجزیه‌طلبی و تشدید اختلافات قومی و مذهبی را  که از سوی توطئه‌گران و بیگانگان برای منطقه ما طراحی شده ، نمی‌پذیرند و از دیدگاه دو کشور عراق و سوریه کشورهای واحد و یکپارچه‌ای هستند و ما تغییر مرزهای جغرافیایی را به هیچ وجه نخواهیم پذیرفت. روحانی خاطر نشان کرد: مردم کردستان عراق همسایگان خوب و برادران عزیز ما هستند و نمی‌خواهیم فشاری بر آنها وارد شود اما تصمیمات ‌اشتباهی که برخی سران اقلیم اتخاذ کردند را باید جبران کنند و در این راستا ایران، ترکیه و عراق، ناچار هستند با تصمیمات خود اهداف راهبردی‌شان را در منطقه دنبال کنند.
نجات از فشار ارز با تکیه بر پول ملی
رجب طیب اردوغان رئیس‌جمهور ترکیه نیز در این مراسم ضمن تبریک مجدد پیروزی دکتر روحانی در انتخابات ریاست جمهوری و نیز گرامیداشت ماه محرم‌الحرام و تسلیت شهادت امام حسین(ع) و یارانش، اظهار داشت: امیدوارم این روزهای مبارک مایه تقویت وحدت، اخوت و محبت بین مسلمانان و دنیای اسلام باشد.
رئیس‌جمهور ترکیه چارچوب مذاکرات انجام شده را بسیار مفید و سازنده توصیف کرد و گفت: ارتقاء حجم روابط به میزان 30 میلیارد دلار و نقشه راه دستیابی به این هدف موضوع اصلی مذاکرات امروز بود و مطمئن هستم که با افزایش روزافزون حجم روابط ، مناسبات و همکاری‌های تهران و آنکارا به طور روز افزون توسعه خواهد یافت.
اردوغان خاطر نشان کرد: امروز تصمیم گرفتیم همکاری‌های بانک‌های مرکزی دو کشور و سایر بانک‌ها هر چه بیشتر تقویت شود و به منظور نجات روابط اقتصادی خود از فشار ارز تصمیم گرفتیم مبادلات تجاری خود را با استفاده از پول ملی خودمان انجام دهیم.
به گزارش فارس، رئیس‌جمهور ترکیه همچنین بر علاقمندی ترکیه برای سرمایه‌گذاری در زمینه انرژی و گردشگری تأکید کرد.
اردوغان همچنین با‌اشاره به مسایل منطقه‌ای، اظهار داشت: ما همه‌پرسی غیرقانونی که از سوی اقلیم کردستان عراق انجام شد را به رسمیت نمی‌شناسیم و در سطح جهان به جز اسرائیل هیچ کشوری از اقلیم کردستان حمایت نکرده است.
رئیس‌جمهور ترکیه تصریح کرد: از نظر ما تصمیمی که با نشستن بر سر میز مذاکره با موساد اتخاذ شده باشد، به هیچ وجه مشروع و مورد قبول نیست و مطمئن هستم که این تصمیم تنها به منزوی شدن اقلیم کردستان خواهد انجامید و در این خصوص ایران و ترکیه موضع قاطع و واحدی دارند.
اردوغان گفت: قطعاً همه‌پرسی اقلیم کردستان را نامشروع می‌دانیم و تدابیر خاصی را برای برخورد با این موضوع در نظر گرفته که برخی از آنها را انجام داده‌ایم و در قبال «اقلیم کردستان عراق»، ایران، ترکیه و دولت مرکزی عراق موضع واحدی دارند.
رئیس‌جمهور ترکیه خاطر نشان کرد: درخصوص سوریه نیز مکانیزم سه جانبه‌ای را در نظر گرفتیم و در این راستا ایران، روسیه و ترکیه روند مذاکرات آستانه را آغاز کرده و در آن چارچوب گام‌هایی را برداشته‌ایم.