kayhan.ir

کد خبر: ۱۱۴۹۱۳
تاریخ انتشار : ۰۳ مهر ۱۳۹۶ - ۱۸:۲۸

سیر پخته بهتر است یا خام؟


سیر یکی از سبزیجات شناخته شده است که فواید بسیاری برای سلامتی دارد. از گذشته تا به امروز تحقیقات بسیاری نشان داده است سیر در درمان بسیاری از بیماری‎ها موثر است. در این مطلب قصد داریم با خواص سیر خام و سیر پخته به همراه فواید درمانی آنها‌ اشاره کنیم.
سیر حاوی ترکیبی به نام آلیسین است که دارای خواص دارویی بسیاری است. بوی قوی سیر ناشی از وجود همین ترکیب در سیر است. آلیسین از طریق دستگاه گوارش وارد سایر قسمت‎های بدن می‎شود و اثرات بیولوژیکی قوی روی آن‎ها می‎گذارد و در درمان بسیاری از بیماری‏ها موثر است. این سبزی از خانواده پیاز و تره فرنگی است و در طبخ بسیاری از غذاها به کار می‎رود.
سیر در عین حال که بسیار مغذی است، اما کالری کمی دارد و دارای تمام مواد مغذی مورد نیاز بدن است. بسیاری از خاصیت‎های سیر ناشی از همین مواد مغذی است. ارزش غذایی 28 گرم سیر خام به این شرح است: این مقدار سیر 42 کالری دارد که از 1/8 گرم پروتئین و 9 گرم کربوهیدرات موجود در این مقدار سیر حاصل می‌شود.
سیر سرخ شده یا پخته، یکی از روش‎های رایج برای مصرف سیر است که موجب از بین رفتن بوی تیز و طعم تند این سبزی می‌شود. اگرچه شاید برخی افراد به مصرف سیر خام علاقه نداشته باشند، با این وجود باید بدانند سیر خام دارای ارزش غذایی بیشتری نسبت به سیر پخته است. در واقع بوی تیز و طعم تند سیر خام ناشی از ترکیب آلیسین در سیر است که با حرارت از بین می‎رود. این ترکیب فواید درمانی بسیاری دارد. به همین دلیل فواید سیر خام بیش از فواید سیر پخته است. همچنین مقادیر ویتامین C در سیر با حرارت ممکن است کاهش یابد. از این رو میزان این ویتامین در سیر خام بیش از سیر پخته است. ویتامین C موجود در سیر موجب تقویت سیستم ایمنی بدن می‎شود. بنابراین توصیه می‌شود از سبزیجات به ویژه سیر خام استفاده شود.
درمان سرماخوردگی با سیر خام
یکی از مهم‎ترین خواص و فواید سیر افزایش عملکرد سیستم ایمنی بدن است. این مسئله موجب کاهش خطر ابتلا به بسیاری از بیماری‌های شایع از جمله سرماخوردگی می‎شود. بررسی‎های بسیاری نشان داده است مصرف روزانه سیر در بهبود علایم سرماخوردگی بسیار موثر است. بنابراین به افرادی که دائما از بیماری سرماخوردگی رنج می‎برند توصیه می‎شود در رژیم غذایی خود از سیر استفاده کنند. در واقع مصرف سیر خطر ابتلا به بیماری‏های شایع مانند آنفلوآنزا و سرماخوردگی را به طور چشمگیری کاهش و در صورت ابتلا به بیماری شدت آن را کم می‎کند.
خواص سیر در کاهش فشار خون
بیماری‎های قلبی عروقی مانند حملات و سکته قلبی بزرگترین عامل مرگ در جهان هستند. فشار‌خون بالا یکی از عوامل ابتلا به بیماری‎های قلبی و عروقی است. تحقیقات بسیاری روی افراد مبتلا به فشار خون بالا نشان داده است، افزودن سیر مانند سیب زمینی به رژیم غذایی این افراد به طور قابل توجهی فشار خون را کاهش می‌دهد. به طوری که تاثیر این سبزی با تاثیر برخی داروهای درمانی فشار خون برابر است.
بهبود سطح چربی خون با استفاده از سیر
یکی دیگر از عوامل ابتلا به بیماری‎های قلبی و عروقی افزایش سطح چربی خون است. سیر مانند گوجه فرنگی در کاهش سطح چربی بد خون موثر است. در واقع یکی از مهم‎ترین خواص سیر بهبود سطح کلسترول در خون است.
 این مسئله می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‎های قلبی و عروقی ناشی از افزایش سطح چربی بد خون را به طور چشمگیری کاهش دهد. در واقع مصرف سیر موجب کاهش چربی کل و کلسترول خون می‎‌شود. به طوری که مصرف منظم آن می‌تواند 10 تا 15 درصد سطح چربی خون را بهبود بخشد. با این وجود هنوز بررسی‌ها ثابت نکرده‌اند که این سبزی می‌تواند تاثیری مثبتی در افزایش سطح چربی خوب خون و یا کاهش سطح تری‌گلیسیرید ( عامل دیگر خطرساز برای بیماران قلبی) داشته باشد.
خواص سیر برای مغز
بررسی‎ها نشان می‌دهد سیر مانند سیب حاوی آنتی اکسیدان‌هایی است که از زوال مغز پیشگیری می‌کنند و خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را کاهش می‌دهند. امروزه رادیکال‌های آزاد از جمله بزرگترین عوامل بیماری‌زا محسوب می‌شوند. آسیب‌های ناشی از رادیکال‌های آزاد به روند پیری کمک می‌کنند. سیر حاوی آنتی‌اکسیدان‌هایی است که از سلول‌ها در برابر این آسیب‌ها محافظت می‎کنند.
افزایش طول عمر با مصرف سیر
اگرچه خواص سیر در افزایش طول عمر هنوز به اثبات نرسیده است، با این حال فواید سیر در حفظ سلامت مغز و قلب باعث شده این سبزی به عنوان افزایش دهنده طول عمر تصور شود. علاوه بر این سیر می‌تواند با بیماری‌های عفونی مقابله کند. این بیماری‌های مهم و خطرناک به خصوص از عوامل شایع مرگ در افرادی با سیستم ایمنی ضعیف و مسن هستند.
بهبود عملکرد ورزشی، کمک به سم زدایی فلزات سنگین در بدن و بهبود سلامت استخوان‎ها از دیگر خواص سیر برای سلامتی است. بنابراین توصیه ما این است که از این سبزی بسیار مفید را در رژیم غذایی روزانه خود قرار دهید.