سیر پخته بهتر است یا خام؟
سیر یکی از سبزیجات شناخته شده است که فواید بسیاری برای سلامتی دارد. از گذشته تا به امروز تحقیقات بسیاری نشان داده است سیر در درمان بسیاری از بیماریها موثر است. در این مطلب قصد داریم با خواص سیر خام و سیر پخته به همراه فواید درمانی آنها اشاره کنیم.
سیر حاوی ترکیبی به نام آلیسین است که دارای خواص دارویی بسیاری است. بوی قوی سیر ناشی از وجود همین ترکیب در سیر است. آلیسین از طریق دستگاه گوارش وارد سایر قسمتهای بدن میشود و اثرات بیولوژیکی قوی روی آنها میگذارد و در درمان بسیاری از بیماریها موثر است. این سبزی از خانواده پیاز و تره فرنگی است و در طبخ بسیاری از غذاها به کار میرود.
سیر در عین حال که بسیار مغذی است، اما کالری کمی دارد و دارای تمام مواد مغذی مورد نیاز بدن است. بسیاری از خاصیتهای سیر ناشی از همین مواد مغذی است. ارزش غذایی 28 گرم سیر خام به این شرح است: این مقدار سیر 42 کالری دارد که از 1/8 گرم پروتئین و 9 گرم کربوهیدرات موجود در این مقدار سیر حاصل میشود.
سیر سرخ شده یا پخته، یکی از روشهای رایج برای مصرف سیر است که موجب از بین رفتن بوی تیز و طعم تند این سبزی میشود. اگرچه شاید برخی افراد به مصرف سیر خام علاقه نداشته باشند، با این وجود باید بدانند سیر خام دارای ارزش غذایی بیشتری نسبت به سیر پخته است. در واقع بوی تیز و طعم تند سیر خام ناشی از ترکیب آلیسین در سیر است که با حرارت از بین میرود. این ترکیب فواید درمانی بسیاری دارد. به همین دلیل فواید سیر خام بیش از فواید سیر پخته است. همچنین مقادیر ویتامین C در سیر با حرارت ممکن است کاهش یابد. از این رو میزان این ویتامین در سیر خام بیش از سیر پخته است. ویتامین C موجود در سیر موجب تقویت سیستم ایمنی بدن میشود. بنابراین توصیه میشود از سبزیجات به ویژه سیر خام استفاده شود.
درمان سرماخوردگی با سیر خام
یکی از مهمترین خواص و فواید سیر افزایش عملکرد سیستم ایمنی بدن است. این مسئله موجب کاهش خطر ابتلا به بسیاری از بیماریهای شایع از جمله سرماخوردگی میشود. بررسیهای بسیاری نشان داده است مصرف روزانه سیر در بهبود علایم سرماخوردگی بسیار موثر است. بنابراین به افرادی که دائما از بیماری سرماخوردگی رنج میبرند توصیه میشود در رژیم غذایی خود از سیر استفاده کنند. در واقع مصرف سیر خطر ابتلا به بیماریهای شایع مانند آنفلوآنزا و سرماخوردگی را به طور چشمگیری کاهش و در صورت ابتلا به بیماری شدت آن را کم میکند.
خواص سیر در کاهش فشار خون
بیماریهای قلبی عروقی مانند حملات و سکته قلبی بزرگترین عامل مرگ در جهان هستند. فشارخون بالا یکی از عوامل ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی است. تحقیقات بسیاری روی افراد مبتلا به فشار خون بالا نشان داده است، افزودن سیر مانند سیب زمینی به رژیم غذایی این افراد به طور قابل توجهی فشار خون را کاهش میدهد. به طوری که تاثیر این سبزی با تاثیر برخی داروهای درمانی فشار خون برابر است.
بهبود سطح چربی خون با استفاده از سیر
یکی دیگر از عوامل ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی افزایش سطح چربی خون است. سیر مانند گوجه فرنگی در کاهش سطح چربی بد خون موثر است. در واقع یکی از مهمترین خواص سیر بهبود سطح کلسترول در خون است.
این مسئله میتواند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی ناشی از افزایش سطح چربی بد خون را به طور چشمگیری کاهش دهد. در واقع مصرف سیر موجب کاهش چربی کل و کلسترول خون میشود. به طوری که مصرف منظم آن میتواند 10 تا 15 درصد سطح چربی خون را بهبود بخشد. با این وجود هنوز بررسیها ثابت نکردهاند که این سبزی میتواند تاثیری مثبتی در افزایش سطح چربی خوب خون و یا کاهش سطح تریگلیسیرید ( عامل دیگر خطرساز برای بیماران قلبی) داشته باشد.
خواص سیر برای مغز
بررسیها نشان میدهد سیر مانند سیب حاوی آنتی اکسیدانهایی است که از زوال مغز پیشگیری میکنند و خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را کاهش میدهند. امروزه رادیکالهای آزاد از جمله بزرگترین عوامل بیماریزا محسوب میشوند. آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد به روند پیری کمک میکنند. سیر حاوی آنتیاکسیدانهایی است که از سلولها در برابر این آسیبها محافظت میکنند.
افزایش طول عمر با مصرف سیر
اگرچه خواص سیر در افزایش طول عمر هنوز به اثبات نرسیده است، با این حال فواید سیر در حفظ سلامت مغز و قلب باعث شده این سبزی به عنوان افزایش دهنده طول عمر تصور شود. علاوه بر این سیر میتواند با بیماریهای عفونی مقابله کند. این بیماریهای مهم و خطرناک به خصوص از عوامل شایع مرگ در افرادی با سیستم ایمنی ضعیف و مسن هستند.
بهبود عملکرد ورزشی، کمک به سم زدایی فلزات سنگین در بدن و بهبود سلامت استخوانها از دیگر خواص سیر برای سلامتی است. بنابراین توصیه ما این است که از این سبزی بسیار مفید را در رژیم غذایی روزانه خود قرار دهید.