kayhan.ir

کد خبر: ۱۱۴۴۱۴
تاریخ انتشار : ۲۸ شهريور ۱۳۹۶ - ۲۰:۲۱
علی‌اکبر ولایتی با اظهار نگرانی از محصولات تراریخته:

برهم زدن سیستم ژنتیکی گیاهان به امید محصول بیشتر و یا آفت کمتر ریسک بزرگی است

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با ابراز نگرانی شدید نسبت به محصولات تراریخته، اعلام کرد این موضوع سرنوشت زیست محیطی کشور را به ناکجا آباد حواله می‌دهد.


علی‌اکبر ولایتی در گفت‌وگو با تسنیم درخصوص محصولات تراریخته اظهار داشت: برهم زدن سیستم ژنتیکی گیاهان به امید محصول بیشتر و یا آفت کمتر، ظاهر قضیه است. چون مطالعات کافی نشده، حداقل می‌توان گفت که ریسک است.
وی افزود: بر هم زدن سیستم ژنتیکی که طی میلیون‌ها سال شکل گرفته و این اقلیم بی‌نظیر را در ایران بوجود آورده که ما انواع گیاهان و موجودات را داریم، درست نیست.عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با ‌اشاره به اینکه از تجربه کشورهایی که با این امر مخالفت می‌کنند یا حداقل بین محصولات ارگانیک و تراریخته تفکیک قائل می‌شوند، استفاده کنیم، بیان کرد: لذا یک کاری است که نمی‌دانیم عاقبتش چیست؛ حداقلش این است که تردید هست که این کار مفید است یا مضر، فایده فوری و ضرر درازمدت دارد.
ولایتی ادامه داد: اگر شما سیستم ژنتیکی بومی را به هم زدید و چیز جدیدی آوردید، و اختلال ایجاد کردید بعد معلوم نیست از عهده اصلاحش برآیید.وی اضافه کرد: آنها که باعث و بانی این نوع کارها و تغییرات ژنتیکی هستند، خودشان نیمه راه متوجه عوارض احتمالی شده‌اند، مثلاً کشوری مثل آلمان، در موضوع تراریخته، خیلی کار کرده و بیشترین ممانعت را در کاربرد محصولات تراریخته دارد. بعضی‌ها هم هستند که بی‌دریغ از این کار حمایت می‌کنند؛ نمی‌دانیم چرا! عضو مجمع تشخیص مصلحت با بیان اینکه انسان‌هایی پشت قضیه هستند که در ابعاد سیاسی حسن‌نیت اینها به اثبات نرسیده که هیچ، سوء‌نیت اینها محرز است، گفت: چگونه است که اینها فکر تغذیه مردم دنیا هستند؟ در حالی که یکی از عادات مضره کمپانی‌های آمریکایی این بود که گندم را به دریا می‌ریختند که قیمت آن کاهش پیدا نکند و متضرر نشوند.ولایتی خاطرنشان کرد: لذا حسن نیت سیاسی حتماً ندارند؛ صِرف اینکه اینها پشتش هستند و جایزه می‌دهند، قابل تأمل است.
وی ادامه داد: به لحاظ علمی هم آن گندمی که با آب کم سازگاری دارد و با همین باران کمی که ما در کشور داریم می‌سازد و دیم ما به ثمر می‌رسد، این را تغییر دادن بدون اینکه بدانیم عاقبتش چه خواهد شد وارد یک وادی تاریک شدن است که از انتهای آن خبر نداریم.
به گفته این عضو مجمع تشخیص مصلحت، کسانی هم که طرفدار هستند نمی‌توانند این نگرانی را برطرف کنند؛ نمی‌توانند بگویند اگر دیگران بعضی اتصالات تکنولوژی را که بین ما و آنها برقرار می‌شود را قطع کردند یا حین انتقال بعضی از نمونه‌های ژنتیکی یک طرح غیرمطلوبی را وارد کنند و ما متوجه نشویم و برای همیشه یک نسل گیاهی مفید ما از بین برود، آن‌وقت چه باید کرد؟ ولایتی با ‌اشاره به تبعات جایگزین شدن محصولات تراریخته در محصولی مانند برنج با کیفیت ایرانی تصریح کرد: این کیفیت را از بین ببریم، و برنجی با شناسنامه مجهول که معلوم نیست با آفتهای بومی چه می‌کند، بیاوریم؟وی افزود: لذا وارد شدن به این چرخه زیستیِ به‌مرور شکل گرفته، پایدار مانده و سالم بدون اینکه بتوانیم آینده‌اش را پیش‌بینی کنیم، سرنوشت زیست‌محیطی کشور را به ناکجاآباد حواله کردن است.
گفتنی است، پیش‌تر عیسی کلانتری، معاون رئیس‌جمهور و رئیس‌سازمان محیط زیست از مصرف محصولات تراریخته به صورت تمام قد دفاع کرده بود.