kayhan.ir

کد خبر: ۱۱۴۳۸۶
تاریخ انتشار : ۲۸ شهريور ۱۳۹۶ - ۱۸:۲۳

ماجرای اعتراض داوطلبان کنکور سراسری چیست؟!

ماجرای اعتراض داوطلبین کنکور سراسری به نتایج نهایی و پذیرفته‌شدگان به حدی ریشه دوانده است که تقریبا نقل تمام محافل خانوادگی و جمع‌هایی شده است که به نحوی با یکی یا چند تن از داوطلبین ارتباط دارند.



همه چیز از اعتراض مقابل سازمان سنجش آغاز شد؛ اعتراضی که شدت آن، مسئولین حراست سازمان سنجش را وادار به واکنش فیزیکی با معترضین کرد تا اوضاع بیش از آن چیزی که بود بیخ پیدا نکند؛ بعد هم که پای پلیس و نیروهای ضد شورش در مقابل سازمان سنجش باز شد. در این میان تا حضور اصحاب رسانه و خبرنگاران برای ثبت وقایع نیز تقریبا همه چیز تمام شده بود و تعدادی از داوطلبین و خانواده‌های معترضشان به نتایج کنکور، در مقابل سازمان سنجش ایستاده بودند که تعداد آنها نیز به مرور کاهش پیدا کرد.
در این بین حرف اصلی داوطلبین، عدم قبولی در رشته‌ و دانشگاه مورد نظر بود؛ در این میان حتی داوطلبینی بودند که علی‌رغم رتبه‌های مطلوب اما در هیچ دانشگاهی قبول نشده بودند!
در میان معترضین، رتبه‌های سه رقمی نیز دیده می‌شد که با اعتماد به نفس کامل، آماده‌ دریافت نتیجه قبولی در دانشگاه مطلوبشان بودند اما انگار حسابی نقره‌داغ شده و به نوعی همه چیز را از دست رفته می‌دانستند.
در میان خیل عظیم اعتراضات و در حالی که همه منتظر موضع سازمان سنجش در این باره بودند، ابراهیم خدایی رئیس‌این سازمان گفت: یک سری از داوطلبان به سازمان سنجش آموزش کشور مراجعه کردند این افراد هریک درخواست‌های متفاوتی داشتند.
او با بیان اینکه درخواست یک سری از داوطلبان در خصوص‌اشتباه در انتخاب رشته بود افزود: معمولا در این نوع اعتراضات نگاه داوطلبان به موسسات به ویژه موسسات خاص است که با اطلاعات غلط داوطلبان را به‌اشتباه می‌اندازند که توضیحات لازم به آنها داده شد.
رئیس‌سازمان سنجش آموزش کشور افزود: کارنامه داوطلبان کنکور ۹۶ سه‌شنبه ۲۸ شهریور منتشر می‌شود و ما اعتقاد داریم اعتراضات همانند سال‌های گذشته طبیعی و نرمال است.
خدایی تاکید کرد: خیلی از اعتراضات با دیدن کارنامه و نتیجه توسط داوطلبان برطرف می‌شود. سازمان سنجش در خصوص ‌اشتباهات انتخاب رشته مساعدت‌های لازم را خواهد داشت.
اما در این بین، حرف و حدیث‌های مختلف و تحلیل‌های متفاوتی وجود دارد؛ برخی‌اشتباهات صورت گرفته را متوجه تغییر ظرفیت‌ها می‌دانند و معتقدند که وزارت علوم و سازمان سنجش باید این تغییرات را اطلاع رسانی می‌کردند تا داوطلبان دچار‌اشتباه نشوند.
از طرفی سازمان سنجش نیز می‌تواند مدعی شود که ظرفیت‌ها در دفترچه انتخاب رشته درج شده بود و هیچ حجت دیگری باقی نمی‌ماند.
برخی نیز موسسات مشاوره و راهنمای انتخاب رشته را مقصر اصلی این ماجرا می‌دانند؛ یعنی طبق این تحلیل، موسسات انتخاب رشته که باید از ظرفیت کدرشته‌ها و دانشگاه‌ها و تغییرات صورت گرفته در صندلی‌های کارشناسی و کارشناسی‌ارشد دانشگاه‌ها طبق دفترچه راهنمای انتخاب رشته اطلاعات خود را کامل می‌کردند، با اطلاعاتی ناقص و مبتنی بر تجربیات سال‌های گذشته، نادانسته دانشجویان را گمراه کردند.
به گزارش خبرنامه دانشجویان؛  یکی از خبرگزاری‌های داخلی مدعی شد: وزارت علوم با افزایش یکباره ظرفیت‌ها در مقطع فوق‌لیسانس، ظرفیت لیسانس را کاهش داده است و همین مسئله امسال زمینه‌ساز عدم قبولی بسیاری از دانش‌آموزانی شده که سودای دانشجو شدن در دانشگاه‌های معتبر را داشتند. آمار و ارقام نیز به‌ روشنی این واقعیت را تایید می‌کند. مهم‌ترین آمار مقایسه میزان دانشجویان ورودی سال۱۳۹۵ و سال۱۳۹۶ است، طوری‌که براساس آمار رسمی وزارت علوم در سال۱۳۹۵، ۱۸۲‌هزار دانشجوی کارشناسی ارشد وارد دانشگاه شدند. حالا در سال۱۳۹۶ آمار دانشجویان کارشناسی ارشدی که وارد دانشگاه‌ها می‌شوند به یکباره و ظرف مدت یک سال به ۳۵۲‌هزار نفر رسیده است؛ یعنی طی یک سال افزایش دوبرابری داشته‌اند.
در این راستا، امیررضا شاهانی، رئیس‌مرکز سنجش و پذیرش دانشگاه آزاد می‌گوید: «مقایسه تراز و قبولی در آزمون دو سال مختلف روش درستی نیست و نمی‌توان بر این اساس به نتیجه آزمون اعتراض کرد.»
دوران برگزاری کنکور سراسری که به پایان می‌رسد تمام داوطلبان شروع به خیال پردازی در مورد دانشگاه و رشته قبولی خود می‌کنند. در سال‌های اخیر با توجه به کاهش تعداد داوطلبان کنکور در مقایسه با جمعیت کنکوری‌های دهه‌های 60 و 70، اغلب داوطلبان قادرند از طریقی به دانشگاه‌ها ورود پیدا کنند، اما دانش‌آموزان باهوش و تلاشگر همواره سعی در قبولی در دانشگاه‌‌های برتر کشور را دارند.
در این باره حتی حسین توکلی، مشاور عالی سازمان سنجش نیز معتقد است: صالح‌ترین مرجع برای انتخاب رشته خود داوطلب است به این شرط که حتما پیش از انتخاب‌رشته با دقت دفترچه‌های ارائه شده از سوی سازمان سنجش را مطالعه کند، درسال‌های اخیر خیلی‌ها ادعای خبره بودن در انتخاب رشته را دارند حال آنکه اینها براساس تجربیات شخصی عمل می‌کنند، در نتیجه این اقدامات برای داوطلبان مشکل ‌ساز می‌شود.
به گفته توکلی اگر داوطلب در کنکور سال 95 شرکت کرده و قبول شده باشد و براساس همان ضوابط در کنکور 96 انتخاب ‌رشته کند حتما دلیلی وجود ندارد که در رشته مورد‌ نظر قبول شود و لازم است که داوطلبان در انتخاب ‌رشته خود دقت لازم را به خرج بدهند.
توجه به اظهارات مختلف در این خصوص نشان می‌دهد که احتمالا غالب معترضین، بدون توجه به تغییر ظرفیت‌ها و با اتکا به تجربه سال‌های گذشته و موسسات مشاوره‌ای، داده‌های نسبتا قدیمی را انتخاب رشته داوطلبین بکارگیری کردند، باعث این اتفاق عجیب شده است.
حالا باید منتظر ماند و دید که سازمان سنجش برای داوطلبینی که متضرر شدند و ممکن است این ضرر، مسیر زندگی آنها را تحت‌الشعاع خود قرار دهد، چه خواهند کرد؟ آیا مشکل پذیرش این داوطلبان حل خواهد شد؟