پیشبینی یک اقتصاددان از وضعیت بازار ارز درنیمه دوم سال
یک اقتصاددان پیشبینی کرد به دلیل عدم تحقق گشایشهای ارزی دلار در نیمه دوم امسال گران میشود.
مرتضی بکی در گفتوگو با فارس درخصوص بازار ارز داخلی گفت: آنچه که در بازار داخلی نرخ پایه را تغییر میدهد، بستگی به پیشبینیها و چشمانداز اقتصاد ایران دارد.
این اقتصاددان با بیان اینکه چند عامل در این زمینه تاثیرگذار است، گفت: یکی از عوامل موثر ورود و خروج ارز است که البته بخش عمده آن ارز دولتی است چرا که بخش عمده درآمدهای ارزی ما از محل صادرات نفت و فرآوردههای نفتی به دست میآید.وی ادامه داد: یکی دیگر از مولفههای مهم، میزان دسترسی به منابع ارزی است که بر نرخ ارز اثرگذار است. از عوامل موثر دیگر گشایشهایی است که در زمینه تجاری و اقتصادی بین ایران و سایر کشورها به وجود میآید.
بکی تصریح کرد: اگر اطلاعات و اخبار مبنی بر این باشد که گشایشهایی در حال انجام است و بازرگانان دسترسی مناسبی به ارز دارند و سطح روابط کارگزاری بانکهای ایرانی با بانکهای خارجی افزایش یافته است به طور طبیعی بهای ریال نسبت به سایر ارزها از جمله دلار تقویت میشود اما از آن طرف انتظارات تورمی که ناشی از سیاستهای اقتصادی دولت وجود دارد عامل رشددهنده بهای دلار است.
وی با بیان اینکه اگر فعالان اقتصادی انتظار داشته باشند عرضه پول در آینده افزایش یابد ارزش ریال در برابر دلار تضعیف میشود، اظهارداشت: اما در ماههای اخیر مقوله دیگری وارد شده است که قطعاً در تغییرات بازار اثر دارد. خبرهایی که در خصوص انعقاد قرارداد تأمین مالی خارجی با کشورهای کره، چین و کشورهای اروپایی منتشر شده است اخبار مثبتی است که میتواند تقویت ریال در برابر دلار و سایر ارزها را در پی داشته باشد.بکی با بیان اینکه مجموعه سیاستهای اقتصادی دولت این انتظار را در فعالان اقتصادی ایجاد کرده است که تورم تا یک سال آینده 5 تا 6 درصد افزایش مییابد، گفت: به همین دلیل انتظار از حرکت نرخ ارز به سمت افزایش است. بنابراین یک تغییری در نسبت برابری دلار و ریال داشته باشیم اما اینکه اثر این متغیر با چه میزان میتواند با گشایشهای ارزی خنثی شود به روند اجرای آن بستگی دارد.
وی افزود: نظر شخصی بنده این است که در 6 ماه دوم سال جاری قطعاً یک افزایش در نرخ ارز داریم و به نظر میرسد تضعیف 20 درصدی نرخ ریال در برابر دلار تا شهریور ماه سال آینده دور از ذهن نیست مگر اینکه پیشبینیهای صورت گرفته از گشایشهای ارزی در قالب فاینانس و ریفاینانس و متغیرهای دیگری که موجب تضعیف ارزش دلار شود محقق شود که در آن صورت رشد نرخ دلار را کاهش میدهد.وی درباره تک نرخی شدن ارزهم گفت:باید در نظر داشته باشیم که دولت تازه شروع به کار کرده و سیاستهای بودجهای سال آینده هنوز مشخص نشده است. قطعاً جهتگیری بودجهای دولت تأثیر بسیار زیادی بر اجرا و عدم اجرای یکسانسازی نرخ ارز دارد.این اقتصاددان گفت: نتایجی را که بانک مرکزی پیشبینی میکند و انتظار دارد متناسب با آن برنامهریزی انجام دهد، در چارچوب بودجه سالیانه قرار میگیرد، بنابراین بعید است بانک مرکزی تا پایان سال جاری بتواند ارز را به سمت تکنرخی هدایت کند.