انحراف سیاستهای حمایتی از تولید به حوزههای انحصاری و رانتی(خبر ویژه)
دولت به جای حمایت از تولید، از رانت و بازار انحصاری از جمله در حوزه خودرو حمایت میکند.
روزنامه جوان در گزارشی انتقادی خاطر نشان کرد: در بخش صنعت نه تنها تنوعسازی بیمورد داشتهایم بلکه تولیدکنندگان برحسب شرایط و نوع رانت (اعم از انرژی ارزان یا مواد اولیه ارزان) بدون توجه به کارایی و بهرهوری به تکثیر تصاعدی خود پرداختهاند که این تکثیر تنها باعث سازماندهی بیشتر برای دریافت امتیازهای بیشتر شده و نقشی در توسعه و پیشرفت اقتصاد یا حضور در بازارهای جهانی نداشته است. به عبارت دیگر دولت به جای حمایت از تولید از جویندگان رانت و بازار انحصاری پشتیبانی میکند که در برخی بخشها منجر به اتلاف سرمایهها شده است.
گفته میشود از 168 رشته صنعتی دنیا 130 رشته را در ایران فعال کردهایم در حالی که آلمان به عنوان یکی از مهمترین کشورهای صنعتی جهان برای دههها تنها روی 26 رشته متمرکز بوده است اما عیب کار زمانی عیانتر میشود که فعالیت در این رشتهها بیشتر ظاهری بوده و مبتنی بر رانتهای دریافتی و ارزانی برخی کالاهای اولیه است، به نحوی که فعالیت در برخی حوزهها بیآنکه بهرهوری و کارایی در آن باشد، رشدی سرطانی داشته است. این دقیقا یعنی انحراف در مسیر تولید، انحراف در مسیر تفکر تولید!
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران دراینباره گفته است: باید برای اولین بار یک ارزیابی واقعبینانه از نقاط قوت و ضعف، فرصتها و تهدیدهای صنعت و تولید کشور ارائه دهیم.
غلامحسین شافعی با اشاره به برخی آمار در رابطه با تعداد پروانه واحدهای صنعتی و تولیدی و تعداد پروانههای در حال ساخت و مقایسه آنها با دیگر کشورها گفت: برای نمونه اگر کشور خود را با چندین کشور دیگر در این شرایط محدودیت منابع، مقایسه کنیم میبینیم در صنعت خودرو ما 49 پروانه خودرو و 32 پروانه در دست ساخت داریم، در مجموع 81 واحد تولید خودرو در کشورمان وجود دارد. تعداد واحدهای صنعت خودرو در آلمان 12، آمریکا 29، فرانسه هشت، ژاپن 11 و کره پنج واحد است.
شافعی افزوده است: در صنعت سیمان 73 پروانه و 92 پروانه در حال ساخت داریم که در مجموع 165 واحد در حوزه سیمان وجود دارد. در صورتی که کرهجنوبی با 10 واحد چند برابر ما تولید میکند. در تولید موتورسیکلت 177 پروانه و 33 واحد در حال ساخت و در مجموع 110 واحد داریم. جمع واحدهای موتورسیکلت در کشورهای اندونزی، تایوان، ترکیه، عربستان، پاکستان، ویتنام، تایلند، چین، مالزی، هند، بنگلادش، فیلیپین، ژاپن و کرهجنوبی 82 واحد است.
وی عنوان کرده است: تعداد واحدها در حوزه فرش هزار و 215، تلویزیون رنگی 36، یخچال فریزر 530، ویفر و شکلات هزار و 520 در کشور است. اگر با چنین حرکتی ما در شرایط رونق تولید قرار گیریم، آیا همه اینها میتوانند با ظرفیت اقتصادی کار کنند؟ قیمت تمام شده کالاهای ما میتواند در بازار رقابتی جوابگو باشد؟