نگاهی به دیروزنامههای زنجیرهای
دولت اگر دنبال حقوق شهروندی است اول از خود شروع کند
سرویس سیاسی-
روزنامه آفتاب یزد در سرمقاله دیروز نوشت:«سوژه جذاب جهت نگاشتن و پرداختن کم نیست اما کیهان چیز دیگری است! دیروز این روزنامه در ستون سرمقاله خود در واکنش به دو قطبی کرهشمالی – کرهجنوبی که همزمان با آزمایشهای موشکی پیونگیانگ در کشورمان شکل گرفته مطرح نمود تصویری که از کرهشمالی، کوبا و ونزوئلا در ایران و میان مردم شکل گرفته صحیح نیست و ساخته و پرداخته آمریکاست».
این روزنامه زنجیرهای در بخش دیگری از این یادداشت نوشته است:«کیهانیها مدعی هستند برخلاف آنچه در رسانهها نوشته میشود کرهشمالی، کوبا و ونزوئلا آن چنان بد هم نیستند».
متاسفانه نویسنده این یادداشت حتی به خود زحمت نداده که متن سوژه موردنظر خود را یکبار به صورت کامل و با دقت مطالعه کند. شاید هم به فرموده چنین نوشته است. همانند زمانی که در قامت یک روزنامه اجارهای به رپرتاژ برای مفسدان کلان اقتصادی میپرداخت و نیم صفحه اول خود را به شهرام جزایری- مفسد مشهور دوره اصلاحات- اختصاص میداد.
برخلاف ادعای این روزنامه زنجیرهای، سرمقاله منتشر شده در روزنامه کیهان با تیتر «جهنم شمالی یا بهشت جنوبی؟!» به این موضوع میپرداخت که دوگانه القایی و ادعایی رسانههای غربی و همفکران داخلی آنها درباره اینکه یا باید کرهشمالی باشید یا ژاپن و کرهجنوبی، دوگانهای جعلی است.
در سرمقاله کیهان نوشته شده بود: «ما نه میخواهیم ژاپن باشیم و نه کرهشمالی. ما میخواهیم و باید خودمان باشیم. جمهوری اسلامی ایران و به قول حضرت امام راحل(ره) نه یک کلمه بیشتر و نه یک کلمه کمتر. جمهوری اسلامی نیز بعد از 38 سال با تمام فراز و فرودهایش، عبارت و مفهوم غریب و ناشناختهای نیست. اگر قرار بود این یا آن را سرلوحه و سرمشق خود بدانیم، دیگر چه نیازی به شعار مبنایی نه شرقی نه غربی وجود داشت؟ اصلاً برای چه انقلاب کردیم؟!...» و کل موضوع آن بود که هر دو سوی این دوگانه را رد میکرد.
گفتنی است بیبیسی فارسی نیز در روزهای گذشته در واکنش به سرمقاله کیهان، دقیقا به همین روش به وارونهنمایی اصل ماجرا پرداخته بود.
همسویی بیبیسی و رسانههای زنجیرهای در وارونهنمایی و پراکندن چنین القائات و شبهاتی در جامعه البته عجیب و دور از انتظار نیست. چرا که بیبیسی فارسی را هم دوستان فراری همین رسانههای معلومالحال اداره میکنند و در آن مینویسند. این ارتباط تا جایی است که برخی از آنها گاهی مطالب تحلیلی بیبیسی را هم بدون کم و کاست در روزنامههای خود منتشر میکنند!
فرار به جلوی بزککنندگان برجام
روزنامه زنجیرهای آفتاب یزد همچنین در گزارشی نوشت: «روزگذشته حسین شریعتمداری، مدیر مسئول روزنامه کیهان در اقدامی بیسابقه و بیبدیل، لب به عذرخواهی از محمدجواد ظریف و تیم مذاکرهکننده هستهای گشود. عنوان سرمقاله او «مذاکره کردید یا دیکته نوشتهاید» با واکنش رئیس دستگاه دیپلماسی همراه بود و همین اتفاق شریعتمداری را مجبور به طلب پوزش کرد... این انتظار از او میرود که یک بار دیگر لب به عذرخواهی بگشاید. این بار نه تنها از دستگاه دیپلماسی که از ملت ایران برای عدم بیان حقیقتی که بیشک به آن آگاه بوده است. هر چند درخواست بیان طلب پوزش و عذرخواهی اصولگرایان از مردم ره به جایی نخواهد برد اما با عذرخواهی روز گذشته شریعتمداری میتوان کورسوی امیدی نسبت به این اتفاق داشت».
وارونهنمایی و تحریف مسائل مهم به امری رایج و روزمره در میان روزنامههای زنجیرهای و مدعیان «دانستن حق مردم است» تبدیل شده است.
این روزنامه مدعی اصلاحات با فرار به جلو تلاش کرده است تا با تحریف ماجرا و تعمیم دادن آن به کلیت موضوع برجام، بر کلاهبرداری برجام سرپوش بگذارد.
گفتنی است روزنامه کیهان روز سهشنبه-14 شهریور- در یادداشتی به قلم مدیرمسئول نوشت: «یکی از برادران عزیز و انقلابیام از تیتر یادداشت روز یکشنبه اینجانب با عنوان «مذاکره کردید یا دیکته نوشتید؟!» گلایه میکرد و بر این باور بود که تیتر یادشده حاوی کنایهای اهانتآمیز به تیم مذاکرهکننده هستهای کشورمان است! گلایه ایشان در حالی است که در یادداشت مورد اشاره به چند نمونه از بیدقتی تیم مذاکرهکننده در تدوین برجام استناد شده و نتیجه این کمتوجهی را استفاده حریف از واژههای دوپهلو و «تفسیرپذیر» در متن برجام دانسته بودیم که امروزه طرف مقابل با بهرهگیری از همان واژههای دو پهلو در پی تحمیل تفسیر غیربرجامی خود به برجام است».
در بخش دیگری از این یادداشت آمده است: «اگرچه متن یادداشت را مستند میدانم ولی گلایه برادر عزیزی را که در صدر این وجیزه به آن اشاره شد نیز، نفی نمیکنم و چنانچه از تیتر یادداشت مزبور تلقی اهانت شده است، از تیم هستهای کشورمان، مخصوصا آقای دکتر ظریف که روی سخن یادداشت با ایشان بود».
همانطور که از متن فوق مشخص است، عذرخواهی مدیرمسئول کیهان تنها بابت تیتر یادداشت بوده است و تاکید شده که متن یادداشت مستند است.
بزککنندگان برجام به این مسئله توجه داشته باشند که خسارت محض برجام با این قبیل وارونهنماییها از کارنامه آنان پاک نمیشود و مدعیان اصلاحات باید درباره بزک خسارت محض به افکارعمومی پاسخگو باشند.
دولت و اجرای حقوق شهروندی
روزنامه اعتماد روز گذشته در سرمقاله خود درباره موضوع حقوق شهروندی نوشت : «تدوين حقوق شهروندي مدتها وقت گرفت تا در نهايت متني با بيش از ١٠٠ ماده تهيه شد و براي آن يك دفتر و معاونت نيز تاسيس شد ولي از همان ابتدا نيز گفته ميشد كه مشكل حقوق شهروندي نداشتن آن متن نيست كه اتفاقا همه اين موارد مكتوب و مدون است. آنچه كه محلاشكال است، عدم اجراي آن حقوق است.»
این نوشتار در ادامه افزوده است: «اين عدم اجرا نيز به حوزههاي گوناگوني مربوط ميشود كه البته همه آنها متوجه دولت نيست، ولي اگر دولت درصدد تامين حقوق شهروندي است ميتواند يا بهتر است كه گفت ميبايد از خودش شروع كند، و اگر حقوق مردم را در چارچوب وظايف و اختيارات سازمانها و ادارات دولتي تامين كند، بخش مهمي از مشكلات در اين زمينه حل خواهد شد. ضمن آنكه اثرات مثبت اين رفتار به ساير نهادها و سازمانهاي حكومتي نيز سرايت خواهد كرد.»سرمقاله پس از طرح موارد فوق تاکید میکند: «چهار سال از دولت اول گذشت، دريغ از يك پيشرفت محسوس در اين زمينه. براي اينكه سخن نادقيق نگفته نباشيم، شايد پيشرفتهايي بوده ولي حداقل براي ما محسوس نيست و در مقابل از پسرفت هم ميتوان شاهد آورد.»
اشتغالزایی برای بستگان!
روزنامه زنجیرهای قانون به موضوع «انتصابهای فامیلی» به عنوان پدیدهای خطرناک در جامعه پرداخت و نوشت : آقازادگي، پديده جديدي در كشور نيست. از سالها قبل اين موضوع مطرح بوده و در قبل از انقلاب نيز به وفور به چشم ميخورد. به تازگي پيرو صحبت يكي از آقازادهها، اين پديده با نام «ژن خوب» عجين شده است. مسئله ژن خوب با شروع دولت دوازدهم و شروع كار شوراهاي شهر در كشور و انتصابات مربوط به آنها بار ديگر برسر زبانها افتاد؛ اما اين پديده تا چه ميزان در جامعه تاثيرگذار خواهد بود. انسداد اجتماعي و مسائل مربوط به آن كه از دل اين قبيل مسائل بيرون ميآيد، تا چه حد توسط مسئولان جامعه جدي گرفته ميشود؟
در بخش دیگری از این گزارش به نقل از الهه کولایی فعال سیاسی اصلاحطلب آمده است «زياده روي و كم رفتن ملاك نيست. بلكه مسئله مهم، پاسخ دادن به جوانان بسياري است كه تحصيلكرده و توانا بودند ولي با فرصت كاري روبهرو نبوده و نااميد از آينده شغلي هستند. در فضاي كنوني اقتصاد، جامعه حتي وجود انگشتشمار اين رفتارها را نيز جايز نميداند. اين نوع رفتارها قابل قبول نيست. از آنجايي كه شايستهسالاري چندين سال است كه به عنوان مطالبه عمومي مطرح ميشود، رفتارهاي اينچنيني حساسيتآفرين بوده و برفضاي سياسي كشور تاثير ميگذارد.»
کولایی همچنین در پاسخ به سؤالی در رابطه با انتصابهای فامیلی در میان برخی نمایندگان مجلس نیز گفته است «اين نوع رفتارها به شأن مجلس و همچنين اعتماد عمومي لطمه وارد ميكند. به هرحال مردم انتظار دارند كه نمايندگان رفتارشان را بهگونهاي تنظيم كنند كه منافع مردم و مصالح عمومي در اولويت اهداف آنها باشد. اين نوع برخوردها نه تنها باعث بياعتمادي عمومي به نمايندگان مجلس بلكه ساير دارندگان مناصب قدرت را نيز تحت شعاع قرار ميدهد.»
گفتنی است به اذعان مقامات دولتی از جمله رئیسجمهوراشتغال مهمترین مشکل پیش روی کشور است، در شرایطی که بسیاری از جوانان کشور از بیکاری و مشکلات معیشتی رنج میبرند انتصابهای فامیلی و پدیده نوظهوری با عنوان «ژن خوب » عجیب و تاسف بار به نظر میرسد و پاسخ و برخورد سریع مسئولان را میطلبد.