kayhan.ir

کد خبر: ۱۱۳۱۴۱
تاریخ انتشار : ۱۲ شهريور ۱۳۹۶ - ۲۱:۰۸
فتنه تازه‌ای در راه است

بارزانی: کرکوک را پس نمی‌دهیم!


سرویس خارجی-
رئیس منطقه خودمختار کردستان عراق گفته، با هر کسی که بخواهد «کرکوک» را از کردستان بگیرد، مقابله خواهد کرد!
در حالی که فتنه داعش در عراق در حال فروکش کردن است، فتنه جدیدی در این کشور در حال رویش و برآمدن است؛ فتنه‌ای که از شکل عقیدتی خارج می‌شود و رنگ قومیتی می‌گیرد. فتنه‌ای که فقط رژیم صهیونیستی و آل سعود، علنا از آن حمایت می‌کنند. فتنه «تجزیه» عراق با استفاده از کردهای تجزیه‌طلب.
«مسعود بارزانی» که پیش از این مسئله برگزاری همه‌پرسی استقلال را مطرح کرده و در ظاهر، فعلا از این مطالبه خود عقب نشسته است، اکنون استان نفت‌خیز کرکوک در شمال عراق و در مجاورت کردستان را مطالبه کرده و ‌گفته قصد ندارد آن را به دولت عراق پس بدهد.
بارزانی در ارتباط با همه‌پرسی استقلال کردستان عراق که قرار بود سوم مهر برگزار شود، پیش از این گفته بود که اگر در ارتباط با برگزاری این همه‌پرسی، تضمین کتبی داده شود، حاضر است آن را به تعویق بیندازد. اما دیروز وی گفت، منطقه کردستان حاضر است بعد از برگزاری همه‌پرسی استقلال، با دولت عراق درباره تعیین مرزها، از جمله کرکوک، مذاکره کند!
وی با بیان اینکه اربیل از استان کرکوک صرف‌نظر نخواهد کرد، «مدعی شد که کرکوک متعلق به منطقه کردستان است و مسئولان کرد آماده هستند این استان را نمونه‌ای برای همزیستی قرار دهند.» در کرکوک قومیت‌های مختلف، از جمله عرب‌ها، کردها و ترکمن‌ها زندگی می‌کنند.
بارزانی حتی گفته «هر قدرتی که با توسل به زور به فکر گرفتن کرکوک باشد، مردم کردستان با آن مقابله خواهند کرد و ما تا آخرین نفر از آن دفاع خواهیم کرد.»
به دنبال عقب‌نشینی نیروهای عراقی از استان کرکوک در سال 2003 همزمان با جنگ آمریکا علیه رژیم صدام، نیروهای پیشمرگ وارد این استان شده و آن را اشغال کردند.رئیس منطقه کردستان عراق در ادامه اظهارات خود تاکید کرده که «کرکوک تنها شهر کردها نیست بلکه شهر کردها، ترکمن‌ها، عرب‌ها و مسیحی‌هاست و آنها باید با یکدیگر تفاهم داشته باشند.» این ادعای بارزانی در حالی مطرح می‌شود که ساکنان ترکمن و عرب شهر کرکوک بارها اعلام کرده‌اند که شخصیت‌ها و مردم عرب و ترکمن توسط گروه‌های مسلح کرد ربوده شده و به قتل رسیده‌اند.تاکنون هیچ کشوری به جز عربستان و رژیم جعلی صهیونیستی، از طرح استقلال‌طلبی بارزانی حمایت نکرده است. حتی واشنگتن هم به رئیس منطقه خودمختار کردستان عراق گوشزد کرده که الان شرایط برای برگزاری همه‌پرسی استقلال مساعد نیست.بسیاری از مردم و چهره‌ها و شخصیت‌های سیاسی کردستان هم مخالف طرح بارزانی هستند.با این حال، احزاب سیاسی کرد عراق 26 ماه مارس(6 فروردین) با برگزاری همه‌پرسی استقلال منطقه کردستان از عراق در سوم مهر موافقت کرده‌اند.دولت عراق بارها به صراحت اعلام کرده برگزاری این همه‌پرسی مخالف قانون اساسی این کشور بوده و شرایط در عراق را بحرانی خواهد کرد.کردها قصد دارند همه‌پرسی استقلال را در خارج از مرزهای اداری منطقه کردستان، از جمله کرکوک، خانقین و سنجار برگزار کنند. با این حال، عرب‌ها و ترکمن‌های ساکن این مناطق با این تصمیم مخالفت کرده و اعلام داشته‌اند که همه‌پرسی را تحریم خواهند کرد.علی‌رغم تنش‌زا بودن درخواست بارزانی برای استقلال، کارشناسان می‌گویند که مخالفت کشورهای دنیا، به ویژه همسایگان عراق با این درخواست‌، باعث می‌شود که بارزانی گزینه‌های زیادی را پیش رو نداشته باشد و به همین خاطر، یا باید تسلیم قانون اساسی عراق شود، و یا از قدرت کنار برود. لذا، بعید به نظر می‌رسد که عراق، پس از حذف داعش نیز دچار جنگ داخلی شود.
انتخابات ریاست منطقه کردستان عراق
به گزارش فارس، به گفته مقامات اربیل، از دیروز ثبت‌نام نامزدهای ریاست منطقه خودمختار کردستان عراق هم آغاز شده است. علاوه بر این انتخابات که در روز 10 آبان برگزار خواهد شد، مردم منطقه خودمختار کردستان عراق در همین روز برای انتخاب نمایندگان پارلمان این منطقه نیز به پای صندوق‌های رای خواهند رفت.
پیش از این بارزانی به مجله آمریکایی«فارین پالیسی» گفته بود دیگر برای ریاست این منطقه کاندیدا نخواهد شد. با این حال، اگر او در انتخابات نامزد شود، ‌فردی موسوم به «رستم کرکوکی» معروف به «مام رستم» رقیب جدی بارزانی خواهد بود. «مام رستم» یکی از مؤسسان جنبش «تغییر» است و اعلام کرده که در انتخابات، نامزد خواهد شد. «مام رستم» عضو «اتحادیه میهنی کردستان عراق» و بارزانی رئیس «حزب دموکرات کردستان عراق» است.از لحاظ قانونی، دوره ریاست بارزانی بر منطقه خودمختار کردستان عراق، در سال 2013 به پایان رسیده بود، اما وی توانست از نهادهای داخلی منطقه خودمختار، دو نوبت مجوز تمدید ریاست خود را بگیرد.بر اساس قانون اساسی عراق، منطقه کردستان به صورت خودمختار اداره می‌شود. پست‌های حکومتی در عراق نیز بدین ترتیب تقسیم شده است؛ ریاست جمهوری عراق متعلق به کردهاست، نخست‌وزیری به شیعیان و ریاست مجلس نیز به اهل سنت می‌رسد.
در پی خروج آمریکا از عراق در سال 2011، اختلافات زیادی میان بغداد و اربیل بروز کرد، ولی با بالا گرفتن غائله داعش، این اختلافات فروکش کرده است.
تهدید علیه آمریکا
«جعفر الحسینی» سخنگوی گردان‌های حزب‌الله عراق، گفته رئیس منطقه کردستان عراق و آمریکا در آزادسازی «تلعفر» نقش داشته‌اند. با این حال، وی گفت که اطلاعات دقیقی در دست دارد که نشان می‌دهد آمریکا به تروریست‌های داعش در تلعفر کمک هم کرده‌اند.وی ادامه داد: «قبل از آغاز عملیات تلعفر (29 مرداد)، عناصر داعش با 11 اتوبوس متعلق به مسعود بارزانی، از تلعفر حرکت کرده و خود را به منطقه «العیاضیه» رساندند.
الحسینی افزود: (پس از آن،) سرکرده‌های مهم داعش با هماهنگی بارزانی و آمریکایی‌ها از تلعفر و العیاضیه به دشت نینوا فرار کرده‌اند.وی تأکید کرد که حزب‌الله عراق طی 6 ماه گذشته هماهنگی بین بارزانی و داعش را رصد و این مسئله را به دولت عراق گزارش کرده است.سخنگوی گردان‌های حزب‌الله ادعاهای ائتلاف آمریکا در اینکه توانسته در تلعفر 1200 تروریست داعش را از پای درآورد، تکذیب و اعلام کرد که (نیروهای) حزب‌الله به رغم اینکه در منطقه حضور داشته‌اند، هیچ جسدی از این تروریست‌ها را ندیده‌اند.الحسینی حضور نظامیان آمریکایی و (مانع‌تراشی آنها در مسیر عملیات) نیروهای عراقی را بزرگترین مشکل فعلی میدان نبرد دانسته و خواستار خروج تمام آمریکایی‌ها بعد از شکست کامل داعش، از عراق شد.وی خطاب به «حیدر عبادی» نخست‌وزیر عراق، از او خواست نسبت به افزایش نفوذ آمریکایی‌ها در برخی حوزه‌های تصمیم‌گیری بغداد حساسیت به خرج دهد.
سخنگوی گردان‌های حزب‌الله عراق به واشنگتن هم هشدار داد که بعد از شکست داعش، در صورت حضور نظامیان آمریکایی در عراق، نیروهای حزب‌الله آنها راهدف قرار می‌دهند.
سایر رویدادها
* سازمان مدافع حقوق بشر ایزدی‌ها اعلام کرده، هم اکنون حدود نیمی از ایزدی‌هایی که داعش آنها را در سال 2014 ربوده، در اسارت این گروه تروریستی به سر می‌برند. عناصر داعش در سال 2014، حدود 6800 تن از ایزدی‌ها را ربوده بودند.
* برخی منابع محلی در استان کرکوک اعلام کرده‌اند، سرکرده‌های «داعش» از شهرستان «الحویجه» فرار کرده‌اند. ارتش و بسیج مردمی عراق قصد دارند به زودی عملیات آزادسازی این شهرستان را هم آغاز کنند.
* قطر عملیات انتحاری‌های داعش در حمله به نیروگاه برق سامرا را محکوم کرد. در حمله مذکور شش عراقی شهید شدند و هشت انتحاری به هلاکت رسیدند.