kayhan.ir

کد خبر: ۱۱۲۹۶۵
تاریخ انتشار : ۱۰ شهريور ۱۳۹۶ - ۲۱:۴۳
پاسخ آژانس به خوش‌خیالی‌ها

آمانو: آژانس حق دسترسی به همه مراکز نظامی و غیرنظامی ایران را دارد


سرویس سیاسی -
در شرایطی که یک مقام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پیشتر گفته بود که در حال حاضر ضرورتی برای بازدید مجدد از مراکز نظامی ایران مانند پارچین وجود ندارد‌، در میانه تنش لفظی میان مقامات ایران و آمریکا بر سر اجازه دسترسی به مراکز نظامی ایران «یوکیو آمانو» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت آژانس حق دسترسی به همه مراکز نظامی
و غیرنظامی را دارد.
آمانو گفت؛ «بر اساس شرایط مورد توافق ایران در حوزه بازرسی‌ها، آژانس بدون تفاوت قائل شدن میان مراکز نظامی و غیرنظامی، به همه آنها دسترسی دارد.»
آنطور که آسوشیتدپرس گزارش کرد، آمانو در پاسخ به سؤالی درخصوص این تنش لفظی میان تهران و واشنگتن مدعی شد که به «گزارش‌های خبری» واکنش نشان نمی‌دهد.
این در حالی است که نیکی هیلی، نماینده دائم آمریکا در شورای امنیت در راستای افزایش فشارها به آژانس ، هفته گذشته و دیدار وی با یوکیو آمانو، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی‌اتمی لزوم بازرسی و نظارت حداکثری بر تأسیسات هسته‌ای ایران و مراکز نظامی این کشور را به عنوان بخشی از اصلاحات مد نظر رئیس‌جمهور آمریکا بر برجام، عنوان کرده بود.
آمانو در حالی تحت فشارهای آمریکا از حق دسترسی آژانس به همه مراکز نظامی و غیرنظامی ایران سخن گفته است که روحانی شامگاه سه‌شنبه ۷ شهریور، در نخستین گفت‌وگوی زنده تلویزیونی خود بعد از تشکیل دولت دوازدهم درباره فشار آمریکا به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای بازدید از تاسیسات نظامی ایران گفته بود‌: «روابط ما با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را مقررات تعیین می‌کند، نه آمریکا و نه فشار آمریکا، بعید می‌دانم که آژانس زیر بار زور آمریکا برود. بر فرض هم که برود ما زیر بار زور نخواهیم رفت، در چارچوب مقررات با آژانس رفتار می‌کنیم.»
گفتنی است بر اساس توافق هسته‌ای، آژانس برای دسترسی به هر سایت غیرهسته‌ای، اعم از نظامی یا غیرنظامی، ابتدا باید مدارک و اطلاعاتی که نشان دهد ممکن است در این مکان فعالیت مرتبط با فعالیت هسته‌ای انجام گیرد را به ایران ارائه کرده و درخواست بازرسی دهد.
در صورت عدم پذیرش این درخواست از سوی ایران، این درخواست به کمیسیون مشترک هشت عضوی نظارت بر برجام، متشکل از ایران، روسیه، چین، فرانسه، آلمان، انگلستان، آمریکا و اتحادیه اروپا می‌رود و تنها در صورت رأی اکثر اعضا به نفع آژانس، باید دسترسی ارائه شود. این روند تا ۲۴ روز زمان می‌برد.
سخنگوی وزارت خارجه ایران چند هفته پیش درخصوص طرح مسئله بازرسی از اماکن نظامی ایران گفته بود : این بحث‌ها را باید به طنزگویی تشبیه کرد. این مسئله خوابی است که تعبیر نخواهد شد. این سخنان، بسیار گفته و تعبیر هم نخواهد شد چون با ایران قدرتمندی مواجه هستند که با بومی‌سازی راه خود را ادامه می‌دهد و به عنوان کشوری مستقل در جهان ظهور کرده است.
هیلی: پایبندی ایران به برجام
رویا است/ حمایت ایران از حماس
 نقض قطعنامه است
از سوی دیگر نیکی هیلی، نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد روز پنجشنبه در واکنش به اقدام تهران در رد خواست‌های بازرسی از اماکن نظامی و همچنین اظهارات بهرام قاسمی که گفته بود درخواست بازرسی از اماکن نظامی ایران رویایی است که تعبیر نمی‌شود گفت: «اگر مطابق گفته ایرانی‌ها، درخواست بازرسی از سایت‌های نظامی ایران صرفاً رویا است، پایبندی ایران به برجام هم رویا است.»
وی همچنین در واکنش به بیانیه حماس برای از سرگیری روابط با ایران ، با بیان اتهامات اثبات ‌نشده گروه حماس را «تروریستی» توصیف کرد و مدعی شد که روابط ایران و حماس نقض قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد در تأیید برجام است.
هیلی گفت: «ایران، یکبار دیگر چهره واقعی‌اش را نشان داد. این کشور بایستی تصمیم بگیرد که آیا می‌خواهد عضوی از جامعه ملل باشد که می‌خواهد به طور جدی به تعهدات بین‌المللی‌اش عمل کند و یا اینکه می‌خواهد رهبر یک جنبش تروریستی باشد.»
در این بیانیه آمده است: «ایران به موجب قطعنامه شماره 2231 شورای امنیت سازمان ملل از ارسال تمامی انواع سلاح بدون مجوز شورای امنیت منع شده است. همین قطعنامه است که توافق هسته‌ای ایران را به تأیید رسانده است.»
پیشنهاد فرانسه برای الحاق بندهای جدید به برجام
پس از این اظهارات نماینده آمریکا در سازمان ملل بود که سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه اعلام کرد از نظر ماکرون رئیس‌جمهور این کشور می‌توان توافق هسته‌ای با ایران را در مذاکرات آتی با گنجاندن مفادی درباره وضعیت این توافق پس از سال 2025 و نیز برنامه موشکی ایران، تکمیل کرد. این اظهارات یک روز پس از موضع‌گیری صریح ماکرون مبنی بر «نبود جایگزینی برای برجام» ایراد شده است.
« آینس رومائت اسپاین»، سخنگوی وزارت خارجه فرانسه در کنفرانس خبری خود اعلام کرد: «امانوئل ماکرون در روز 29 آگوست تاکید کرد که می‌توان توافق وین (برجام) را با همکاری درباره وضعیت آن برای بعد از سال 2025 و همکاری‌های ضروری درباره استفاده از موشک‌های بالستیک تکمیل کرد.»
وی در ادامه اظهارات خود تصریح کرد: «این همکاری می‌تواند موضوعات رایزنی‌های آتی ما با شریکانمان باشد.»
آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان در ماه‌های گذشته مدعی شده‌اند که آزمایش‌های موشکی ایران با قطعنامه شماره 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد در تأیید برجام، «مغایرت دارند».
علی‌رغم این ادعاها، این قطعنامه ممنوعیتی برای آزمایش‌های موشکی ایران قائل نشده است. قطعنامه 2231، ایران را از کار بر روی «موشک‌هایی که برای حمل کلاهک‌های هسته‌ای ساخته شده‌اند» منع می‌کند، این در حالی است که موشک‌های ایران برای این هدف ساخته نشده‌اند.
دیپلمات‌های غربی در گفت‌وگو با خبرگزاری رویترز می‌گویند اظهارات «ماکرون» در شرایطی مطرح شده که تهدیدهای «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور آمریکا به خروج از برجام، نگرانی‌هایی را در پاریس ایجاد کرده است.
ایران همچنان
به برجام پایبند است
نکته جالب ماجرا آنجاست که موارد فوق بعد از آن مطرح شده که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در هشتمین گزارش خود از زمان اجرایی شدن برجام، پایبندی کامل ایران به مفاد این توافق را تأیید کرده است.
 آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در این گزارش اعلام کرد که ذخایر اورانیوم کم غنای ایران (LEU) تا تاریخ 21 اوت (30 مرداد)، 88/4 کیلوگرم بوده که پایین‌تر از سطح تعیین شده مجاز در توافق هسته‌ای است.
بر اساس این گزارش، سطح غنی‌سازی اورانیوم در ایران نیز از 3/67 درصد فراتر نرفته است. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گزارش فصلی جدید خود همچنین میزان ذخایر آب سنگین ایران را 111 تن اعلام کرده که آن هم پایینتر از سطح مجاز 130 تن تعیین شده در برجام است.
این گزارش همچنین تایید کرده است که میزان ذخایر اورانیوم با غنای پائین 88/4 کیلوگرم است که این رقم پائین‌تر از سقف ۳۰۰ کیلوگرمی است که در برجام تعیین شده بود. میزان اورانیوم غنی‌شده ایران در گزارش پیشین آژانس 79/8 کیلوگرم بوده است.
آژانس خاطرنشان کرده که ایران پس از اتمام کار تعمیرات و نگهداری، کار تولید آب سنگین را از روز 17 ژوئن (27 خرداد) از سر گرفت.
این هشتمین گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از روز «اجرای برجام» (16 ژانویه 2016 برابر با 26 دی 1394) تا کنون است که در آن اجرای کامل تعهدات ایران مطابق با شروط توافق هسته‌ای ایران و 1+5 و به پشتوانه قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل مورد تایید و راستی‌آزمایی قرار می‌دهد.