با وجود شعار حمایت از تولید
گمرک: واردات در 5 ماهه نخست امسال 16 درصد افزایش یافت
در شرایطی که دولت مدعی حمایت از تولید است، بر اساس آمار گمرک، در پنج ماهه اول سالجاری 19 میلیارد و 442 میلیون دلار انواع کالا وارد کشور شده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل 16/49 درصد افزایش نشان میدهد.
به گزارش گمرک جمهوری اسلامی ایران، حجم تجارت خارجی غیر نفتی ایران در سالجاری تا ابتدای شهریور ماه نسبت به مدت مشابه سال قبل 5/34 درصد بزرگتر شده است.
مجموع ارزش صادرات و واردات ایران در مدت یاد شده به 36 میلیارد و 635 میلیون دلار رسید که این رقم 5/34 درصد بیشتر از مدت مشابه سال 1395 است. مجموع تجارت خارجی ایران در پنج ماهه نخست سال گذشته 34 میلیارد و 778 میلیون دلار بود.
این گزارش میافزاید؛ در پنج ماهه اول سالجاری به میزان 19 میلیارد و 442 میلیون دلار انواع کالا وارد کشور شد که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل 16/49 درصد افزایش نشان میدهد. این رقم در ماه گذشته 23/97 درصد بود.
عمدهترین دلایل افزایش واردات به خودرو و قطعات منفصله خودرو، کالاهای سرمایهای و برخی کالاهای اساسی مربوط میشود.
مجموع صادرات غیرنفتی ایران در پنج ماهه اول سالجاری به 17 میلیارد و 193 میلیون دلار رسید که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل به میزان 4/95 درصد کاهش داشته است. این رقم در ماه گذشته 9/54 درصد بود.با این حال تجارت خارجی ایران با کاهش صادرات سایر کالاها همراه است. در این بخش هم گرچه شاهد بهبود نسبت به چهار ماهه قبل بودهایم، اما 9/30 درصد نسبت به سال گذشته کاهش داشت که البته این رقم در تیرماه 14/99 درصد بود.
در مجموع وضعیت بهتری در بخش صادرات غیرنفتی نسبت به چهار ماهه اول سالجاری حاکم شده به نحوی که صادرات کالاهای ایرانی به چین در پنج ماهه نخست امسال نسبت به سال گذشته 10 درصد افزایش یافته است.
در بازار عراق هم عملکرد بهتری داشتیم و رشد 4 درصدی ثبت شد. صادرات غیرنفتی ایران به کره جنوبی هم با افزایش 8 درصدی همراه شد و تنها شاهد افت 14/54 درصدی صادرات کشورمان به امارات متحده عربی بودهایم.
اقلام عمده صادراتی کشورمان در مدت یادشده به ترتیب شامل میعانات، پلیاتیلنگرید فیلم، پروپان مایع شده، سایر روغنهای سبک و فرآوردهها به جز و متانول بوده است.
برنج خارجی در صدر واردات
اقلام عمده وارداتی در پنج ماهه ابتدای سالجاری نیز به ترتیب شامل برنج با 963 میلیون دلار، ذرت دامی، وسایل نقلیه موتوری، قطعات منفصله جهت تولید خودروی سواری و لوبیای سویا بوده است.
عمدهترین خریداران کالاهای ایرانی در پنج ماهه اول سالجاری به ترتیب شامل چین، عراق، امارات متحده عربی، جمهوری کره و هند بوده است.
کشورهای عمده صادرکننده کالا به ایران در مدت یادشده به ترتیب شامل کشورهای چین، امارات متحده عربی، جمهوری کره، هند و ترکیه بوده است.
گفتنی است این آمار نشان میدهد حمایت از تولید همچنان در حاشیه است و گویا دولت سیاست حمایت از واردات را در دستور کار قرارداده است. در شرایطی که بسیاری از بنگاههای اقتصادی کشور در سالهای اخیر به واسطه رکود اقتصادی، تعطیل یا نیمه تعطیل شدهاند، افزایش واردات فشار مضاعفی به آنها وارد میکند.