اخبار ویژه
حسین دهباشی: امثال ما درباره برجام بیغیرتی کردند
سازنده فیلم تبلیغاتی روحانی در انتخابات سال 92 میگوید امثال وی کوتاهی کردهاند که اشکالات برجام را علنی نکردهاند.
حسین دهباشی در توئیتر نوشت: «خبر: آمریکا خواستار بازرسی از اماکن نظامی ایران شده و همزمان اپل اپلیکیشنهای ایرانی را حذف کرد.
پ.ن
برجام اصلا خیانت نبود، صرفا خریت بود.»
این توئیت دهباشی با اعتراضهای متعدد مواجه شد مبنی بر اینکه خود شما مسئول زمینهچینی برای توافق به هر قیمت بودهاید.
وی در پاسخ این انتقادها نوشت: «نقش نگارنده؟ بله امثال ما نیز بیغیرتی کردند وقتی به خیال اصلاح کارشناسانه اشکالات برجام، همان قبل از تصویب، نقدهای خصوصیشان را علنی نکردند.»
یادآور میشود پیش از این دهباشی در مصاحبهای تصریح کرده بود با نگاه شومنی به نامزدهای انتخاباتی، برخی جملات «نظیر هم باید سانتریفیوژ بچرخد و هم چرخ اقتصاد»، «من سرهنگ نیستم، حقوقدانم» و... را او به روحانی پیشنهاد داده بود.
وی بعدها فاش کرد برخی نشریات مانند شرق، در کار بزک برجام بودهاند.
نگرانی کارشناسان از ناهماهنگی در تیم اقتصادی پرتعداد کابینه
نشریات حامی دولت پیشبینی میکنند که افزودن افراد جدید به تیم اقتصادی دولت بدون هماهنگی میان آنها، به قوز بالای قوز برای کابینه و برنامه اقتصادی آن تبدیل شود.
رئیسجمهور اخیرا مسعود نیلی را به سمت مشاور ارشد اقتصادی و محمد نهاوندیان را به عنوان معاون اقتصادی خود منصوب کرد.
روزنامه شرق در اینباره از قول وحید شقاقی اقتصاددان نسبت به ناهماهنگی احتمالی بین اعضای تیم اقتصادی هشدار داد و نوشت: باید حوزه فعالیتهای سه عضو اقتصادی دیگر علاوه بر وزرای اقتصادی، کاملا مشخص شود تا اختلاف نظری رخ ندهد.
شقاقی شهری به حضور اسحاق جهانگیری به عنوان رئیس ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی، مسعود نیلی، به عنوان دستیار ویژه رئیسجمهور در امور اقتصادی و دبیر ستاد هماهنگی اقتصادی و محمد نهاوندیان به عنوان معاون اقتصادی رئیسجمهوری اشاره کرده و میگوید: وجود این سه سمت حقوقی، امکان تداخل در تصمیمگیریهای اقتصادی را به شدت افزایش میدهد.
او تاکید میکند اگر نیلی و نهاوندیان نتوانند با هم هماهنگی داشته باشند، این معاونت به جای اثربخشی مثبت میتواند نتیجه منفی داشته باشد. به گفته این اقتصاددان، معاونت اقتصادی از سوی برخی اقتصاددانان به ویژه انجمن اقتصاددانان ایران پیشنهاد شده بود، اما افزوده شدن دستیار ویژه به آن، کار را کمی سخت میکند. تعدد سمتها ممکن است قدرت تصمیمگیری را کاهش دهد و با افزایش ساختارها، جلوی سرعت کارها گرفته شود.
در همین حال روزنامه اعتماد در گزارشی خاطرنشان کرد: روحانی وزیر در سایهای برای خود برگزیده که سیاستهای کلان اقتصاد را در نهایت با او هماهنگ میکند و به وزیر اجرایی وزارت اقتصاد دیکته میکند. انتصابهای چند روز اخیر رئیسجمهور نشاندهنده آن است که برخلاف خواست اقتصاددانان و فعالان اقتصادی مبنی بر انضباطبخشی به اقتصاد، خلاف جهت راهبردهای کلان اقتصاد، حرکت شده است.
به هر حال نمیتوان از نظر دور داشت که اسحاق جهانگیری روزگاری به عنوان وزیر صنعت در این کشور خدمت کرده و به بخش تولید تعصب ویژه دارد. او به عنوان فرمانده اقتصاد مقاومتی یک پای تصمیمسازیهای مهم کشور است و عقایدش شاید با نهاوندیان و کرباسیان اختلافی عمیق و نزدیک ناشدنی داشته باشد.
مهدی پازوکی کارشناس اقتصادی به اعتماد میگوید: به عنوان یک کارشناس اقتصادی که اعتقاد به انضباط اقتصادی دارد تاکید میکنم، حکم دیروز رئیسجمهور برای آقای نهاوندیان موجب ضربه خوردن جریان اصلاحات در کشور میشود. آنچه امروز اقتصاد ایران را تهدید میکند بیانضباطی اقتصادی است و با اضافه کردن یک رئیس دیگر برای هدایت اقتصاد، بیانضباطیها بیشتر خواهد شد.
حکم آقای رئیسجمهور به لحاظ کارشناسی فاقد توجیه است. شاید در غیاب سازمان برنامه به عنوان برنامهریز توسعه کشور داشتن چنین معاونتی توجیه داشت اما وقتی سازمانی با این تشکیلات و زیرمجموعه وجود دارد؛ ایجاد معاونتی موازی از هیچ منطق کارشناسی پیروی نمیکند. سازمان برنامه آرشیتکت اقتصاد است و برای توسعه کشور طرحریزی میکند. وزارت اقتصاد سیاستگذار مالی کشور است و اقتصاد را سمت و سو میدهد.
در شرایطی که برای راهبری کلی دستگاهها، فرمانده اقتصاد مقاومتی تعریف شده است؛ ایجاد پستی برای دستیار اقتصادی و معاون اقتصادی جز آنکه به آشفتگی اقتصاد کمک کند، نتیجه دیگر به دنبال ندارد. آقای رئیسجمهور به جای اینکه قدرت اقتصادی دولت را منسجم کند متاسفانه بر ناهماهنگیها دامن میزند. نمیدانم مشاوران آقای روحانی چه کسانی هستند که چنین ایدههایی به او میدهند. اما این مشاوران باید بدانند تعدد مراکز تصمیمگیری جز زیان، حاصلی برای کشور نخواهد داشت.
پازوکی افزود: دولت آقای روحانی به دلیل تعدد مراکز تصمیمگیری اقتصادی دچار مشکل خواهد شد. متاسفانه باید تاکید کنم اگر آقای روحانی در دور دوم خود عملکرد موفقی نداشته باشد قطعا جریان اصلاحات که از او حمایت کرد، ضربه خواهد خورد.
حمله به حشدالشعبی در عراق شروع دوباره تلفات آمریکاست؟!
درگیری آمریکا با حشدالشعبی، موجب گرفتاریهای جدید برای واشنگتن در عراق، مشابه دوران پس از اشغال خواهد شد.
پایگاه خبری میدلایستآی در گزارشی نوشت: عراق به کانون رویارویی آمریکا و ایران تبدیل شده است.
«میدلایستآی» با راهبردی توصیف کردن مناطق مرزی سوریه و عراق و با اشاره به حمله اخیر ارتش آمریکا به مواضع گردانهای سیدالشهدا از مجموعه گروههای الحشد الشعبی در این مناطق، نوشت: این حرکت آمریکا بدون شک موجب افزایش تنشها خواهد شد.
گردانهای سیدالشهدا از مجموعه گروههای الحشد الشعبی، چند روز قبل در محدوده نوار مرزی عراق و سوریه هدف گلولهباران توپخانه ارتش آمریکا قرار گرفت که در پی آن تعدادی از نیروهای این گروه شهید و مجروح شدند اما آمریکاییها ادعا کردند که به مواضع داعش شلیک کردهاند!
میدلایستآی نوشت: اکنون و پس از حمله آمریکا به مواضع نیروهای حشدالشعبی در منطقه التنف سوریه که تحت حمایت ایران هستند، عملاً تنشهای موجود میان ایران و آمریکا در موضوع تحولات عراق افزایش یافت و نشان داد که چشمانداز امنیتی و سیاسی در دوران پساداعش (بعد از نابودی داعش) برای مدیریت تحولات عراق با مشکلاتی همراه خواهد بود.
این گزارش میافزاید: اکنون طرحهای جدید آمریکا برای مقابله با نفوذ ایران در این کشور به اجرا درآمده است و خاک داخلی عراق عملاً به صحنه رویارویی آمریکا و ایران تبدیل گشته است.
این تارنمای آمریکایی مجموعه گروههای الحشد الشعبی رامؤثرترین نیروی عراق علیه بیثباتی موجود در این کشور و تهدیدات داعش و متحدان آن خواند و نوشت: پس از موافقت آیتالله علی سیستانی عالیترین مقام تشیع در عراق با تشکیل این گروه در سال 2014 و نیز با توجه به موفقیتهای این گروه در سالهای پس از آن، عملاً این گروه توانست شمار بیشتری از مجموعه شبه نظامیان شیعه موجود در عراق را به مجموعه خود اضافه کرده و بر قدرت خود بیفزاید.
میدلایستآی تصریح کرد: انجام هرگونه کنش نظامی یا سیاسی از سوی واشنگتن در عراق با واکنش جدی حشدالشعبی به عنوان قلب تپنده گروههای خاص مواجه خواهد شد و عرصه داخلی این کشور را با تحولات جدید به مانند آنچه در دوران پس از اشغال عراق از سوی آمریکا شکل گرفت، مواجه خواهد ساخت.
یادآور میشود نیروهای مردمی در عراق پس از اشغال این کشور و مشاهده جنایات آمریکا علیه مردم این کشور، تلفات سنگینی بر اشغالگران وارد کردند که موجب فرار از عراق شد.
آمار محرمانه بیکاری و بیکارانی که شاغل محسوب میشوند!
مراکز آماری دولت، تعداد بیکاران را 3 میلیون نفر اعلام میکنند حال آنکه این رقم بالای 6 میلیون نفر است اما دولت، یک ساعت کار در هفته را نیز جزو آمار اشتغال حساب میکند.
روزنامه جام جم در گزارشی نوشت: بر اساس شیوه دولت هر فرد که یک ساعت در هفته کار کند، شاغل محسوب میشود. از سوی دیگر، بیکار فقط شامل حال افرادی میشود که از سه هفته قبل از آمارگیری جویای کار بودهاند.
این تعاریف حداکثری از اشتغال و حداقلی از بیکاری، موجب ارائه آمارهای انحرافی نسبت به وضعیت اشتغال و بیکاری در کشور شده است. به عنوان مثال، در حالی که مطابق تعاریف مرکز آمار، تعداد بیکاران در کشور حدود سه میلیون نفر است، اما در واقع اگر آمار دانشجویان، سربازان، افراد ناامید از کار، افراد مشغول به مشاغل کاذب و افراد دارای مشاغل ناقص را هم جزو جامعه بیکاران به حساب آوریم، جمعیت بیکار در کشور چند میلیون نفر بالاتر از رقم اعلام شده میرود.
علی دهقانکیا، نماینده کارگران در شورای عالی کار با انتقاد از آمار بیکاری مرکز آمار به خبرنگار ما گفت: اکنون اعلام میشود سه میلیون بیکار در کشور وجود دارد، اما این تعداد با در نظر گرفتن افرادی است که در هفته حدود یک ساعت فعالیت دارند و اگر این ملاک تعریف بیکار تغییر کند حتما آمارهای اعلامی از سوی مرکز آمار با تغییرات زیادی همراه خواهد بود.
وی با بیان اینکه افرادی که به عنوان کارگر در هفته یک ساعت مشغول به فعالیت هستند، نمیتوانند زندگی خود را اداره کنند، تصریح کرد: دولت با تعریف متفاوت از بیکاری قصد دارد آمارهای خوبی را برای دلخوش کردن مردم ارائه کند، اما واقعیت این است که حدود شش میلیون بیکار در کشور داریم و این تعداد دو برابر آماری است که مرکز آمار اعلام کرده است.
علیاکبر لبافینژاد، معاون سابق وزیر کار هم گفت: واقعیت این است که کسی با یک ساعت کار در هفته نمیتواند زندگی خود را اداره کند.
لبافینژاد تصریح کرد: در کشورهای پیشرفته بیکاری به صورت کلان اعلام میشود و دستهبندیهایی در این زمینه وجود دارد.
به عنوان مثال گفته میشود تعدادی از جامعه بیکار مطلق هستند و بخشی دیگر تنها دو ساعت در هفته مشغول به کارند. برخی دیگر نیز در ماه یک هفته مشغول به کار هستند و این رویه تا همه بخشهای شاغل ادامه خواهد داشت و افرادی که به صورت کامل سر کار هستند هم اعلام میشود. در این صورت دولت میتواند سیاستگذاری بهتری برای ایجاد اشتغال و بهبود فضای کسب و کار داشته باشد.
عباسعلی زالی، رئیس سابق مرکز آمار با تاکید بر اینکه تعریف بیکاری و شاغل باید در مرکز آمار با تغییراتی همراه باشد، به خبرنگار ما گفت: مرکز آمار به دنبال تغییر تعریف بیکاری و شاغل بوده، اما دولت و دستگاههایی که باید این موضوع را تایید میکردند با این تغییر مخالف هستند.
وی افزود: افرادی که در کشورهای غربی با یک ساعت کار در هفته شاغل محسوب میشوند از حمایتهای اجتماعی و بیمههای بیکاری برخوردارند و میتوانند با یک ساعت در هفته زندگی خود را اداره کنند اما در ایران هیچ کدام از جزئیات این بخشها شامل بیمه بیکاری و حمایتهای اجتماعی اجرایی نشده و تنها بخش تعریف شاغل که به نفع دولت بود، پیاده شده است.
یادآور میشود با وجود سپری شدن 9 ماه از سرشماری جمعیت، هنوز هم آمار بیکاری اعلام نشده است.
استقبال اقشار فرهیخته در فرانسه از جداسازی مدارس دختران و پسران
یک روزنامه فرانسوی در گزارشی نوشت؛ علاقه به جداسازی جنسیتی در اماکن عمومی افزایش یافته است.
به گزارش رادیو فرانسه، روزنامه لوبس نوشت: گرایشهای مدنی در جوامع شهری فرانسه، برای جداسازی جنسی در اماکن عمومی افزایش یافته است.
این روزنامه مینویسد: در نگاه به بدنه جامعه فرانسه دیده میشود که اماکن ویژه و خصوصی زنانه در کشور در حال افزایش است؛ از مدارس بگیرید تا کلوپهای ورزشی و فضاهای حرفهای. شمار اماکن ویژه بانوان، روز به روز افزایش مییابد.
پرسش این است که آیا این پدیده، جریانی گذراست و یا امری عمیق به صورت یک جنبش واقعی اجتماعی ماندگار و تداوم داشته و گستردهتر خواهد شد؟
لوبس مینویسد: طی پنج دهه گذشته، ما شاهد روندی در جامعه بودهایم که نشان میداد زنان کشور دامنه حضور خود را در ارکان مهم جامعه روز به روز افزایش میدهند. مدارس مختلط دختر و پسر نیز از دهه شصت میلادی به صورت سراسری امکان همزیستی دختران و پسران جوان را فراهم آورده است. در انتخابات امسال شمار زنان حاضر در پارلمان به 224، یعنی به حدود نیمی از کرسیهای پارلمان رسید.
لوبس مینویسد: امروز سخن از ادامه فاصله موجود میان زن و مرد در بخشهای سنتی و مذهبی جامعه نیست، بلکه در جامعه مدرن امروز، صحبت از مدارس خصوصی، بخش فرهیخته و مرفه جامعه است که در آنها والدین خواستار تحصیل فرزندانشان در کلاسهای ویژه پسران و دختران هستند. امروز شاهد افزایش تعداد کلوپهای ورزشی هستیم که ویژه زنان و ممنوع برای مردان است.
این روزنامه تصریح کرد: هم اکنون در فرانسه 152 آموزشگاه ویژه دختران و پسران وجود دارد که مدیران آنها جداسازی دختران و پسران را یکی از عوامل موفقیت بیشتر دانشآموزان ذکر کردهاند.