پس از 4 سال کنترل افراطی تورم
مدیر پژوهشی بانک مرکزی: افزایش نرخ تورم اجتنابناپذیر است!
مدیر پژوهشی پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی، ضمن مثبت ارزیابی کردن سیاست پولی جدید بانک مرکزی، افزایش تورم را طبیعی دانست.
حمید زمانزاده در گفتوگو با فارس درخصوص آثار تورمی سیاست پولی جدید بانک مرکزی اظهار داشت: این سیاست بانک مرکزی تا حدودی نرخ تورم را افزایش میدهد اما با توجه به اینکه اولویت اقتصاد کشور کاهش نرخ سود و افزایش رشد اقتصادی است، باید تا حدودی تورم را بپذیریم.
وی ادامه داد: از محل کاهش نرخ سود حتما افزایش فشار تورمی را داریم اما با توجه به اینکه نرخ سود در اولویت است، افزایش نسبی تورم پذیرفته شده و منطقی است.
زمان زاده در این رابطه با اشاره به وضعیت بازار مالی کشور و دلیل اتخاذ سیاست جدید پولی، خاطرنشان کرد: مشکلی که وجود داشت این بود که نرخها در بازار پول و بازار بدهی همگرا نبود، در حالی که نرخ اوراق خزانه 24-25 درصد بود، نرخ مصوب شورای پول و اعتبار 15 درصد بود و این مشکلی بود که مانع از جذب سپرده توسط بانکها در نرخ 15 درصد میشد.
وی افزود: اقدامی که بانک مرکزی انجام داد در راستای همگرایی بود که هم نرخ سود اسناد خزانه و هم نرخ سود سپرده در بازار پول و بازار بین بانکی کاهش یابد. این اقدامات باعث میشود بانکها بتوانند در محدوده نرخ سود 15 درصد جذب سپرده کنند.
گفتنی است دولت روحانی در 4 سال قبل سیاست کنترل تورم را به عنوان اولویت نخست خود در دستور کار قرار داد و با اصرار بسیار زیاد بر این سیاست، مدعی شد تورم تکرقمی شده است و این اتفاق را یک شاهکار و عملکرد درخشان برای دولت یازدهم قلمداد کرد. هر چند این کاهش تورم از سوی مردم -بویژه درباره کالاهای اساسی- کمتر احساس شد، اما زمینه را برای بروز رکود اقتصادی مهیا کرد تا آنجا که در یکی دو سال اخیر، بسیاری از بنگاههای تولیدی یا تعطیل شدند و یا کارگران خود را تعدیل کردند.
حال بعد از گذشت چهار سال و تحمیل هزینههای رکود بر صنایع کشور، یک مقام مسئول در بانک مرکزی برخلاف ادعاهای قبلی دولت روحانی، اظهار میکند که «افزایش نسبی تورم پذیرفته شده و منطقی است». با تأکید این مسئول بر اینکه «اولویت اقتصاد کشور کاهش نرخ سود و افزایش رشد اقتصادی است» میتوان گفت که اصرار بیش از حد بر سیاستهای قبلیاشتباه بوده ولی مسئول هزینههایی که در چهار سال گذشته بر صنایع کشور تحمیل گردید معلوم نیست.