گزارش از دور و نزدیک
زلزله خراسان و وعدههای تحقق نیافته
پس ازگذشت ۱۰۰ روز از زلزله5/7 ریشتری مرکز خراسان شمالی، هنوز تسهیلات دولت به روستائیانی که از زیربار آوار این زلزله جان سالم به در بردند نرسیده و آنان اکنون گرفتار آوار وعدهها شدهاند.
از ۲۳ اردیبهشت ماه که زمین باقدرت 5/7 ریشتر در مرکز خراسان شمالی لرزید، زلزلهای که در نخستین ساعات شب رخ داد و ترس و وحشت بر جان شهروندان انداخت تاکنون یکصد روز گذشته است.
این زلزله در روستاهای اطراف بجنورد اما علاوه بر وحشت، ویرانههایی برجای گذاشت که ناشی از آوار شدن خانه و کاشانههای روستائیان بود و حالا این زلزلهزدگان باگذشت ۱۰۰ روز شاهد آوار شدن وعدههای تحقق نیافته دولت هستند.
وعدههایی که به دلیل مصادف شدن با روزهای داغ انتخاباتی حرارت گرفت و بهسوی مردم زلزلهزده روستاهای قصر قجر، بوربور، شعبان، لنگر و غیره روانه شد اما تاکنون جامه عمل نپوشید.
هرچند تلاشهایی از سوی استانداری برای اختصاص اعتبار و تسهیلات بانکی برای زلزلهزدگان انجام شد، بااینحال پس از گذشت ۱۰۰ روز از وقوع زلزله، این اعتبارات، در راه مانده و به خراسان شمالی نرسیده است.
گرچه سرمای هوا بر طبق رسم هرساله در این منطقه، خُلف وعده نکرده است و با نزدیک شدن به شهریورماه بین روستائیان خودنمایی میکند تا این آوارگان چادرنشین را همچنان دررسیدن وعدههای دولت، چشمانتظار بگذارد.
در این بین بنیاد مسکن، تسکینی بر دردهای زلزلهزدگان شده و از محل منابع حساب ۱۰۰ امام(ره) و تسهیلات بهسازی مسکن روستایی عملیات اجرایی ساخت واحدهای تخریبی را آغاز کرده است.
اقداماتی که از سوی بنیاد مسکن از همان نخستین روزهای بعد از وقوع بحران با آغاز عملیات آواربرداری در روستاهای زلزلهزده شروع شد و اکنون تعدادی از واحدهای احداثی به مرحله دریافت پایان کار نیز رسیده است.
مدیرکل بنیاد مسکن خراسان شمالی در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار میکند: تاکنون بیش از ۸۰۰ واحد روستایی برای دریافت تسهیلات بازسازی با بانک انعقاد قرارداد شده و به همین میزان نیز عملیات فونداسیون برای این واحدها اجرایی شده است.
علی محمدی میگوید: چهار هزار و ۴۴۹ واحد مسکونی شهری و روستایی در جریان زلزله اردیبهشت ماه امسال دچار آسیب شد که نیازمند بازسازی هستند.
وی تصریح میکند: از محل اعتبارات داخلی، تسهیلات بلاعوض برای واحدهای تخریبی روستایی تأمینشده و به متقاضیان پرداخت میشود.
معاون بازسازی بنیاد مسکن کشور در حاشیه حضور در مناطق زلزلهزده خراسان شمالی و بازدید میدانی از روند انجام عملیات بازسازی، میگوید: علیرغم اینکه هنوز منابع اعتباری به استان نرسیده اما با تلاش مردم و امکاناتی که در اختیار داشتیم، کار شروع شده است.
عزیزالله مهدیان تصریح میکند: این امکانات از محل منابع طرح بهسازی مسکن روستایی و حساب ۱۰۰ امام(ره) تأمین شده است.
وی اظهار میکند: اخیراً مصوبه دولت برای بازسازی مناطق زلزلهزده خراسان شمالی ابلاغشده و تخصیص ۲۰ درصدی هم پیدا کرده اما تاکنون به استان پرداخت نشده است.
وی روند عملیات بازسازی در این مناطق را سریع و باکیفیت توصیف میکند و میافزاید: حضور مردم در پایکار امیدوارکننده است و عملیات بازسازی نیز با رعایت تمام جزئیات فنی انجام میگیرد.
معاون بازسازی بنیاد مسکن کشور عنوان میکند: تسهیلاتی که سهمیه خراسان شمالی در بخش بهسازی مسکن روستایی بود، تمام شده است و برای ادامه عملیات بازسازی، مشکل کمبود تسهیلات وجود دارد.
مهدیان تأکید میکند: پیگیریهایی برای جابجایی بخشی از اعتبارات منابع بنیاد مسکن از استانهای دیگر و تخصیص آن به خراسان شمالی انجام شده است که بر این اساس بهزودی تسهیلات بازسازی ۵۰۰ واحد مسکونی دیگر نیز ابلاغ خواهد شد.
وی بابیان اینکه حدود ۴۰ درصد از تسهیلات مسکن روستایی بانکهای عامل به استانها ابلاغشده است، میافزاید: برای ابلاغ ۶۰ درصد باقیمانده نیز پیگیری خواهیم کرد تا در این زمینه مشکل حل شود.
وی تصریح میکند: خراسان شمالی به لحاظ جغرافیایی در منطقه سردسیر قرارگرفته است که ضرورت دارد تا قبل از شروع فصل زمستان، تمام خانهها ساخته و قابل سکونت شود.
در پی وقوع زلزله 5/7 ریشتری ۲۳ اردیبهشت ماه امسال، به منازل مسکونی ۵۰ روستای خراسان شمالی آسیب جدی وارد شد و علاوه بر آن، این زلزله بیش از ۴۰۰ مصدوم و دو کشته بر جای گذاشت.