حملات نظامیاشتباهی راهبرد کثیف آمریکا در منطقه
حملات آمریکا طی سالهای گذشته بسیاری از غیرنظامیان را به بهانه سهلانگاری، اشتباهات محاسباتی و یا عمدی به کام مرگ کشانده است و معمولا از آن به عنوان «تلفات جانبی» نام میبرند.
از جنگ جهانی دوم تا ویتنام، خلیجفارس، حمله به هواپیمای مسافربری ایران، جنگ در افغانستان، عراق و سوریه و... بهطور مکرر حمله نظامی به اصطلاح اشتباه از سوی نیروهای نظامی آمریکا صورت گرفته است. هرچند پنتاگون از آرایش نظامی ماهوارهای جهت هدایت موشکها و بمبها استفاده میکند، تقریبا همیشه آسیبزا هستند، ولی آمریکاییها مدعیاند که این آسیبها اغلب به دلیل خطای انسانی و یا اشکالات فنی رخ میدهد و در قبال آن خود را پاسخگو ندانسته و یک امر تلقی میکنند. با توجه به اینکه ارتش آمریکا به بالاترین تکنولوژی تسلیحات نظامی مجهز است، پذیرش این مسئله مشکل است. اما طبق برآوردهای کارشناسی آنچه در سوریه و عراق به عنوان حملات نظامیاشتباه از جانب آمریکاییها رخ میدهد، محاسبات نظامی علیه تکفیریها را به هم زده و در جهت تضعیف نیروهای مقابل عمل کرده است.
در اینجا به برخی از مصادیق حملات به اصطلاح اشتباه آمریکا علیه مناطق و نیروهای غیرنظامی اشاره میشود:
ویتنام: شهر«بِن تره» ( فوریه 1968)
در زمان جنگ ویتنام، اصطلاح تلفات جانبی چندان در رسانههای متداول نبود. در آن زمان یکی از مقامات رسمی ارتش آمریکا در گزارشی به آسوشیتدپرس از این واژه برای شرح حملات به شهر بن تره استفاده کرد.
آن فرمانده به خبرنگار آسوشیتدپرس، گفت: «برای نجات شهر لازم است که آن را ویران کنیم.» درست است که صحت این نقل قول مورد سؤال قرار گرفته است، اما به حال بازگوی سیاستهای کلیِ ایالات متحده آمریکا در آن سالها بود. وزارت دفاع آمریکا میگوید که در جریان عملیات تندر غلتان [یک رشته عملیات پیوسته و تدریجیِ بمباران هوایی از سوی نیروی دریایی آمریکا و نیروی هوایی جمهوری ویتنام علیه جمهوری دموکراتیک ویتنام شمالی بین سالهای ۱۹۶۵ تا ۱۹۶۸ میلادی]، بیش از 864 هزار تن بمب بر شهرهای ویتنام ریخته شده است. این در حالی است که در طول تمام درگیری جنگ اقیانوس آرام [نام کلی برای جبهه اقیانوس آرام درجنگ جهانی دوم] حدود 503 هزار تن بمب استفاده شده است.
ایران: هواپیمای مسافربری
پرواز شماره ۶۵۵
پرواز مسافربری شماره ۶۵۵ شرکت هواپیمایی ایرانایر از تهران به مقصد دوبی در تاریخ ۱۲ تیر ۱۳۶۷ (۳ ژوئیه ۱۹۸۸میلادی) پس از توقف بینراهی در بندرعباس به سمت دوبی در حرکت بود که با شلیک موشک هدایت شونده از ناو «یواساس وینسنس » متعلق به نیروی دریایی آمریکا در ارتفاع ۱۲ هزار پایی بر فراز خلیجفارس سرنگون شد و تمامی ۲۹۰ سرنشین آنکه شامل ۴۶ مسافر غیر ایرانی و ۶۶ کودک بودند، شهید شدند. این اتفاق از نظر میزان تلفات انسانی، هشتمین جنایت مرگبار هوایی در تاریخ است.
دولت آمریکا مبلغ 8/ 61 میلیون دلار به خانوادههای قربانیان و همچنین ۷۰ میلیون دلار برای خسارت ناشی از سقوط هواپیمای مسافربری پرداخت کرد. این مبالغ به صورت بلاعوض و بدون قبول مسئولیت حادثه پرداخت شد و مبلغ بسیار کمی به تک تک خانوادهها پرداخت شد و هیچکدام از خدمه ناو وینسنس تحت پیگرد قرار نگرفتند؛ حتی ویلیام راجرز فرمانده ناو جنگی آمریکا در پایان خدمت خود مدال شجاعت گرفت و به درجات بالاتر ارتقا یافت!
آلبانی: پناهندگان آلبانیایی – آوریل 1999
در جریان جنگ کوزوو، جنگندههای ناتو به رهبری آمریکا با «عملیات نیروی ائتلافی» وارد درگیری شدند؛ آنها فکر میکردند که دارند خودروهای زرهی صرب را بمباران میکنند، اما در نهایت مشخص شد که قربانیان پناهندگانی بودهاند که صحنههای درگیری را ترک میکردند. در آن اتفاق، 73 نفر غیرنظامی کشته شدهاند.
افغانستان: حمله به عروسی– ژوئیه 2002
در سالهای ابتدایی حضور نیروهای افغان، دو جنگنده آمریکایی به یک مجلس عروسی حمله کردند. این حمله منجر به کشته شدن 48 غیرنظامی شد. پنتاگون زیر بار مسئولیت این جنایت نرفت. پس از آن حمله، حملات مشابه از سوی جنگندههای آمریکایی بارها علیه غیرنظامیان بیدفاع افغانستان صورت گرفته که غیر انسانیترین آن، حمله هوایی آمریکا به بیمارستان «پزشکان بدون مرز» شهر قندوزدر شمال افغانستان بوده است.
موسسه خیریه پزشکان بدون مرز این حملات را «جنایت جنگی» قلمداد کرده است. در این بین اما صحبتهایی هم از عمدی بودن این حمله به گوش میرسید که البته مقامات آمریکایی طبق معمول، عمدی بودن آن را رد کردند.
عراق
سابقه حملاتاشتباهی نیروهای آمریکایی و یا تحت رهبری آمریکا در عراق قابل توجه است. 13 فوریه 1991 و در جریان جنگ اول خلیجفارس، جنگندههای آمریکایی پناهگاهی را در العامریه بغداد بمباران کردند که منجر به مرگ 48 غیرنظامی شد. بمبهای استفاده شده از نوع بمب هدایت شونده لیزری بودند.
در جریان عملیات نیروهای عراقی برای آزادسازی موصل نیز رسانههای محلی از کشته شدن 90 نظامی عراقی و جراحت 100 نفر دیگر در نتیجه حمله جنگندههای آمریکا، خبر دادند. در ارتباط با این حمله نیز گفته شد که وسایل و تاسیسات نظامی ارتش عراق به شدت آسیب دید و نظامیان مجبور به ترک منطقه بعد از این حمله شدند. حمله اشتباهی نیروهای آمریکایی در موصل همچنین به اسارت برخی نظامیان عراقی به دست عناص داعش منجر شده بود.
این حمله آمریکاییها اگرچه اشتباه عنوان شده، اما در عرصه میدانی صحنه عملیات را حداقل در کوتاه مدت به نفع نیروهای داعش تغییر داده بود.
حملات مشابه نیرهای آمریکایی علیه غیرنظامیان، نظامیان و بسیج مردمی عراق بسیار زیاد بوده و جان صدها نفر را گرفته است .با نگاه کلی به زمانها و مکانهای این حملات، به راحتی میتوان فهمید که آنها هدفمند بودهاند.
سوریه
سیاست مزورانه پنتاگون و کاخ سفید در سوریه ، سیاهتر از دیگر مناطق است و روزی نیست که کشتار غیر نظامیان در رقه، دیرالزور، حسکه و دیگر مناطق تکرار نشود. آمریکاییها طی ماههای اخیر وقتی دیدند پیشروی ارتش سوریه و مقاومت در جنوب و شرق سوریه خیلی گسترده و خطرناک (البته از نگاه آمریکاییها) شده است، بارها نیروهای سوری و مقاومت را (اشباها ! ) بمباران کردهاند. در یک جمعبندی، در حال حاضر نمیتوان ابعاد این سیاست زشت آمریکاییها را به درستی درک کرد و درک شفاف آن نیاز به گذشت زمان دارد.
منبع:خبرگزاری صدا وسیما