هشدار مجلس به 1+5 تحريم ها لغو نشود مذاکره نميکنيم
سرويس سياسي-
در آستانه مذاکرات ژنو3 ميان ايران و 1+5 ،تيم مذاکره کننده کشورمان با اعضاي کميسيون امنيت ملي مجلس به ميزباني وزارت خارجه ديدار و گفت وگو کرد.ديداري که بنابر گفته برخي از مقامات وزارت خارجه قرار بوده جزئيات آن رسانهاي نشود .
با اين حال، برخي از اعضاي کميسيون امنيت ملي مجلس در گفت و گوهايي به تشريح نشست مشترک تيم مذاکره کننده و اعضاي کميسيون پرداختند و جزئياتي را رسانهاي کردند.
نکته مهم در اين ميان اين است که در اين جلسه تاکيد شده است که رويکرد مذاکرات بايد به سمتوسوي اقتدار و عزت جمهوري اسلامي باشد و تا زماني مذاکرات دنبال مي شود که تحريم ها کنار گذاشته شود؛ چراکه ادامه مذاکرات و ادامه تحريمها معنايي ندارد و مطمئنا در اين حالت بايد تعليق مذاکرات دنبال شود.
در همين زمينه، محمدحسن آصفري عضو هيئت رئيسه کميسيون سياست خارجي مجلس با اشاره به جلسه يکشنبه شب کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي با وزير امور خارجه اظهار داشت: در اين جلسه آقاي ظريف به همراه معاونانش و همچنين اعضاي تيم مذاکرهکننده هستهاي از جمله آقايان عراقچي و تختروانچي حضور داشتند
به گفتهي وي، اين گزارش شامل بحثها و موارد دنبال شده در مذاکرات ژنو، ملاقاتهاي انجام شده توسط تيم مذاکره کننده و کارشناسان و معاونين وزارت خارجه با 1+5 و همچنين ملاقاتهاي وزير خارجه با وزراي خارجه آمريکا، آلمان، انگليس و چين و روسيه بود.
اين عضو هيات رئيسه کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه در اين جلسه موضوعاتي مورد تاکيد کميسيون و وزارت خارجه قرار گرفت، گفت: در اين جلسه هر دو طرف تاکيد کردند در موضوع هستهاي بايد اقتدار و عزت نظام حفظ شود.
وي به ايسنا گفت: خط قرمزهاي مذاکرات نيز در اين جلسه مورد تاکيد قرار گرفت به ويژه اين که به هيچ وجه موضوع تعليق غني سازي و بستن سايتهاي فردو و اراک نبايد در دستور کار قرار گيرد.همچنين خروج مواد توليد شده به خارج از کشور نيز نبايد در دستور کار باشد.
آصفري ادامه داد: در اين جلسه تاکيد شد که موضوع برداشتن تحريمها يکي از موارد بسيار مهمي است که بايد دنبال شود و اين که اگر کنگره و سناي آمريکا بخواهد لايحه جديدي با مضمون اعمال تحريمهاي جديد يا تشديد تحريمها عليه ايران به تصويب برساند ديگر لزومي به ادامه مذاکرات وجود ندارد و بايد ادامه مذاکرات تعليق شود.
اين عضو هيات رئيسه کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس تاکيد کرد: اين رويه که از يک طرف کنگره آمريکا لايحهاي در خصوص تشديد تحريمها مصوبه داشته باشد و از طرف ديگر دولت آمريکا مذاکره نمايد، مورد قبول نيست. اين موضوعي است که مورد تاکيد ما و وزارت خارجه است.
آصفري با بيان اين که در اين جلسه تلاشهاي صهيونيستها و فرانسويها در جريان مذاکرات ژنو مورد بررسي قرار گرفت، گفت: در مذاکرات ژنو فرانسه به عنوان بازيگري بود که سناريوي صهيونيستها براي ناکام ماندن مذاکرات را دنبال ميکرد.اين موضوع در اين جلسه بحث شد دليل عمده مخالفت فرانسه فشار صهيونيستها بود چون آنها از اين موضوع عصباني هستند که چرا آمريکاييها آنها را بازي ندادند و چرا مذاکرات در حال رسيدن به نتيجه است.
وي در عين حال گفت: البته اين موضوع مطرح شد که ممکن است تفاهمي بين آمريکا و فرانسه و ساير اعضاي گروه 1+5 صورت گرفته باشد تا آنها براي گرفتن امتياز بيشتر چنين سناريو و بازي را شروع کرده باشند.
اين عضو هيات رئيسه کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس در جمع بندي جلسه مورد اشاره گفت: در اين جلسه تاکيد شد که رويکرد مذاکرات بايد به سمت و سوي اقتدار و عزت جمهوري اسلامي باشد و نبايد از آن کاسته شود. همچنين تا زماني مذاکرات دنبال ميشود که تحريمها کنار گذاشته شود چون ادامه مذاکرات و ادامه تحريمها معنايي ندارد و مطمئنا در اين حالت بايد تعليق مذاکرات دنبال شود.
فردو و اراک جزو خطوط قرمز است
همچنين، منصور حقيقتپور نايب رئيس کميسيون امنيت ملي مجلس در تشريح جلسه ياد شده اعضاي کميسيون امنيت ملي با « محمدجواد ظريف» وزير امور خارجه کشورمان گفت: آقاي ظريف در خصوص مذاکرات ايران و 1+5 و مباحث هستهاي توضيحاتي را ارائه کرد، همچنين موضوعاتي که از نظر ما بهعنوان خط قرمز است، نيز توسط همکاران در اين کميسيون مطرح شد.
نايب رئيس کميسيون امنيت ملي در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران، با بيان اينکه خطوط قرمز کشورمان در بحث هستهاي روشن است، اظهار داشت: ما غنيسازي اورانيوم را حق مسلم خود ميدانيم و به هيچ وجه از آن عدول نخواهيم کرد و اين موضوع جزو خطوط قرمز و اصول ما به شمار ميرود و ما بر غنيسازي در داخل کشور تاکيد داريم.
نماينده مردم اردبيل در مجلس با تاکيد بر اينکه «سايت فردو» و «راکتور آب سنگين اراک» جزو خطوط قرمز ما محسوب ميشود، اظهار داشت: فعاليت هستهاي کشورمان کاملا بر پايه «انپيتي» پيش ميرود و جمهوري اسلامي ايران بارها آمادگي خود را براي نظارت آژانس بر فعاليت هستهاي کشورمان اعلام کرده و در عمل نيز آن را نشان داده است.
حقيقتپور در پايان در پاسخ به اين سوال که نمايندهاي از مجلس در تيم هستهاي کشورمان در اين دوره از مذاکرات هستهاي در ژنو شرکت خواهد کرد؟ گفت: اين بحث در دوره پيشين مذاکرات ژنو نيز مطرح بود، وزارتخارجه با اين موضوع موافق است اما ظاهرا نتوانسته است موافقت رئيسجمهور را بگيرد و ميگويند دکتر روحاني بايد با اين موضوع موافقت کند، لذا در اين دور از مذاکرات نمايندهاي حضور نخواهد داشت.
گزارش عراقچي از روند مذاکرات
عوض حيدرپور عضو کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس در خصوص جلسه کميسيون متبوعش در وزارت خارجه گفت: در اين جلسه عراقچي گزارشي از روند مذاکرات در ژنو 1، ژنو 2 و لاهه ارائه داد.
نماينده مردم شهرضا در مجلس در گفت وگو با مهر ادامه داد: بر اساس اظهارات عراقچي در مذاکرات نيويورک چارچوب کلي مذاکرات مشخص شد و در لاهه نيز بحث فني صورت گرفت که موضوعات به سمت تدوين تفاهم نامه پيش رفت.
حيدرپور ادامه داد: بر اين اساس تفاهمنامه بين طرف ايراني و آمريکايي تدوين شده بود و آمريکا از طرف 1+5 وکالت داشته که تفاهم نامه را تدوين کند، پس از آنکه متن نهايي براي توافق آماده ميشود اختلافات و مباحث آغاز مي شود که شامل ورود فرانسه و موضع گيري ساير کشورها روي مسئله است و روند به سمتي پيش ميرود که روي تفاهمنامه توافقي صورت نمي گيرد و نهايتا قرار ميشود تفاهمنامه براي بررسي بيشتر به تهران بيايد.
حيدرپور با بيان اينکه متن تفاهم نامه متن کاملي بوده و خواستههاي جمهوري اسلامي و طرف مقابل در آن ملاحظه شده است، گفت: البته آمريکا نقطه نظراتي داشته که جمهوري اسلامي آنها را قبول نکرده است.
وي با بيان اينکه عراقچي و ظريف در خصوص جزئيات تفاهم نامه اطلاعاتي ارائه ندادند، گفت:آنها اعلام کردند که ما متعهديم تا زمانيکه به نتيجه نرسيديم جزئياتي از اين تفاهم نامه منتشر نکنيم.
عضو کميسيون امنيت ملي در خصوص اهداف تفاهم نامه طرف ايراني گفت: غنيسازي اورانيوم بر اساس ان پي تي، تعيين درصد غنيسازي بر اساس نيازمنديهاي کشور، به ويژه براي رآکتور تهران از مهمترين اهداف جمهوري اسلامي بوده است.
وي ادامه داد: طرف غربي قبل از اين هم اعلام کرده بود خواستار تعطيلي غني سازي 20 درصد اورانيوم، ايجاد تغييراتي در بهره برداري از سايت فردو و تعطيلي رآکتور آب سنگين اراک است.
حيدرپور اضافه کرد: جمهوري اسلامي هم پيش از اين نيز تاکيد کرده است که هر جا که بر اساس ان پي تي عمل کند قابل تعطيلي نيست و بازرسي از تاسيسات هستهاي در هر زمان توسط بازرسان و دوربينها امکانپذير است.
عضو کميسيون امنيت ملي مجلس تصريح کرد: يکي از اهداف مهم جمهوري اسلامي از اين مذاکرات اين است که پس از شفاف سازي فعاليت هاي هستهاي، 1+5 نيز بايد پرونده جمهوري اسلامي را از شوراي امنيت به آژانس انتقال دهد زيرا تا زماني که پرونده ايران در شوراي امنيت باشد ميتوانند هر زمان که خواستند عليه ايران قطعنامه به تصويب برسانند و به اين ترتيب تحريمها را تشديد کنند.
وي تاکيد کرد: ظريف در اين جلسه اعلام کرد مسئوليت اداره پرونده هسته اي بر عهده شوراي عالي امنيت است و در حال حاضر شوراي عالي امنيت ملي مذاکرات را برعهده وزارت خارجه گذاشته است.
عضو کميسيون امنيت ملي مجلس افزود: وزير امور خارجه اعلام کرد پيشنويس تفاهمنامه ايران و 1+5 بايد در فرآيند شوراي عالي امنيت ملي به نتيجه برسد و بعد از آن به وزارت خارجه ابلاغ شود، وزارت خارجه نيز بر اين اساس روند مذاکرات را ادامه مي دهد.