kayhan.ir

کد خبر: ۱۱۰۸۸۸
تاریخ انتشار : ۱۷ مرداد ۱۳۹۶ - ۲۱:۲۵

دولت گزینه‌های کابینه جدید را معرفی کرد /وزیر علوم در ابهام


سرانجام لیست نهایی پیشنهادی روحانی به مجلس برای معرفی کابینه دوازدهم معرفی شد و رئیس‌جمهور طی نامه‌ای خطاب به رئیس ‌مجلس، سه روز پس از برگزاری مراسم تحلیف، وزیران پیشنهادی کابینه دوازدهم را برای بررسی نمایندگان و برگزاری هرچه زودتر جلسه رأی اعتماد به وزیران پیشنهادی برای تصدی کرسی وزارت در هفده وزارتخانه معرفی کرد.
رئیس‌جمهور در حالی وزیران پیشنهادی خود را برای هفده وزارتخانه به مجلس معرفی کرد که گویا هنوز تصمیم نهایی در خصوص معرفی وزیر پیشنهادی علوم، تحقیقات و فناوری گرفته نشده و موضوعات مختلفی باعث معرفی نشدن فرد مورد نظر برای این وزارتخانه شده است.
بر اساس لیست پیشنهادی رئیس‌جمهور کابینه دوازدهم با معرفی 9 چهره جدید شاهد تغییرات 50 درصدی خواهد بود.
رئیس‌جمهور برای وزارت آموزش و پرورش سیدمحمد بطحائی را به جای دانش آشتیانی معرفی کرده است، همچنین محمدجواد آذری جهرمی وزیر پیشنهادی ارتباطات و فناوری اطلاعات، به جای محمود واعظی، مسعود کرباسیان وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی به جای علی طیب‌نیا، سید علیرضا آوایی وزیر پیشنهادی دادگستری به جای پورمحمدی، امیر حاتمی وزیر پیشنهادی دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح به جای حسین دهقان، محمد شریعتمداری وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت به جای نعمت‌زاده، سید عباس صالحی وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی به جای صالحی امیری و حبیب‌الله بیطرف وزیر پیشنهادی نیرو به جای حمید چیت‌چیان، 8 نفری هستند که اعضای جدید کابینه را در صورت کسب رای اعتماد تشکیل می‌دهند.
علاوه بر این وزیر علوم، تحقیقات و فناوری نیز که هنوز به مجلس معرفی نشده تغییر خواهد کرد. به این ترتیب تعداد وزرای تغییر کرده در مقایسه با کابینه یازدهم به عدد 9 می‌رسد و از سوی دیگر محمدجواد ظریف وزیر خارجه، حسن قاضی‌زاده هاشمی وزیر بهداشت، محمد حجتی وزیر کشاورزی، بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت؛ عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی، مسعود سلطانی‌فر وزیر ورزش و جوانان و سید محمود علوی وزیر ارتباطات مجددا برای تصدی پست وزارتخانه‌های متبوع خود به مجلس معرفی شدند.
چرا وزیر علوم معرفی نشد؟
بررسی لیست وزیران پیشنهادی حاوی نکاتی قابل تأمل و خواندنی است که از جمله آن می‌توان به معرفی هفده وزیر پیشنهادی و عدم معرفی وزیر پیشنهادی علوم ‌اشاره کرد؛ موضوعی که «حسن روحانی» در جریان معرفی کابینه یازدهم هم در مورد آن به مشکل خورده بود و پس از معرفی چندین و چند گزینه، در نهایت مجلس یکی از گزینه‌های او را لب مرزی پذیرفت و سپس نسبت به استیضاح و پس گرفتن رأی اعتماد خود از او – رضا فرجی‌دانا – در مدت یک‌سال پس از فعالیت اقدام کرد.
او پس از فرجی دانا به گزینه دیگری به نام «محمد فرهادی» روی آورد که در آن زمان، ریاست سازمان هلال احمر را بر عهده داشت. هرچند او مورد اقبال مجلس و نمایندگان قرار گرفت و تا پایان راه دولت یازدهم وزیر علوم ماند. برای کابینه دوازدهم هم اسامی مختلفی برای وزارت علوم مطرح شدند که برخی از آنها نام‌های تکراری نظیر «رضا فرجی دانا» و «محمود نیلی احمدآبادی» بودند که در دولت یازدهم نیز به عنوان وزیر پیشنهادی علوم معرفی شدند؛ اما یا مورد اقبال نمایندگان قرار نگرفتند یا اینکه مجلس رأی اعتماد خود از آنها را پس گرفت.
گفته می‌شود، البته این افراد خود نیز با سنجش شرایط موجود برای پذیرش مسئولیت وزارت علوم از پیشنهاد رئیس‌جمهور استقبال نکرده‌اند تا اینکه قرعه به نام «علی خاکی صدیق» رئیس‌55 ساله و خرم‌آبادی دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی و استاد گروه کنترل دانشکده برق این دانشگاه افتاد. برخلاف اخباری که تا آخرین لحظات از گزینه‌های پیشنهادی وزارتخانه‌ها به گوش می‌رسید، رئیس‌جمهور وزیر پیشنهادی علوم را به مجلس معرفی نکرد. گفته می‌شود خاکی صدیق خود از پذیرش مسئولیت وزارت علوم منصرف شده و برخی منابع می‌گویند شاید با راضی کردن او در نهایت، رئیس ‌دانشگاه خواجه نصیر به عنوان وزیر پیشنهادی علوم به مجلس معرفی شود.
در حال حاضر تنها وزارتخانه بدون وزیر، وزارت مهم علوم، تحقیقات و فناوری است که باید رئیس‌جمهور هرچه زودتر در مورد آن به تصمیم نهایی برسد.
جایگاه مشخص
 رؤسای ستاد انتخاباتی رئیس‌جمهور
نکته قابل تأمل دیگر در خصوص کابینه پیشنهادی این است که باز هم رئیس ‌ستاد انتخاباتی روحانی به عنوان وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت معرفی شده است. رئیس‌جمهور در سال 92 هم «محمدرضا نعمت‌زاده» که در انتخابات یازدهم ریاست جمهوری ریاست ستاد او را بر عهده داشت، به عنوان وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت معرفی کرد.
پس از گذشت چهار سال در انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم، ریاست ستاد انتخاباتی «حسن روحانی» بر عهده «محمد شریعتمداری» گذاشته شد که در دولت دوازدهم وظیفه معاونت اجرایی رئیس‌جمهور را بر عهده داشت. بعد از انتخابات بحث‌های زیادی در خصوص احتمال معرفی شریعتمداری به عنوان وزیر پیشنهادی کشور مطرح شد، اما روحانی بار دیگر، رویه 4 سال پیش خود را تکرار و رئیس‌ ستاد انتخاباتی‌اش را به عنوان وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت معرفی کرد؛ وزارتخانه‌ای که شریعتمداری قبلا یک بار وزارت در بخش بازرگانی‌اش را تجربه کرده است.
کابینه دوازدهم دولت یک سال پیرتر شد!
از سوی دیگر در حالی که گمانه‌زنی‌ها از جوان شدن کابینه دوم حسن روحانی خبر می‌داد؛ اما دیروز با انتشار اسامی پیشنهادی رئیس‌جمهور به مجلس به عنوان اعضای کابینه مشخص شد که میانگین سن کابینه دوازدهم یک سال پیرتر از کابینه یازدهم است.
این در حالی است که خبرگزاری رسمی ارگان دولت ایرنا در اقدامی عجیب، در حالی که روز گذشته در گزارشی میانگین سنی دولت یازدهم را 57 سال ذکر کرده بود، امروز و پس از معرفی اعضای کابینه جدید و مشخص شدن میانگین سنی کابینه دوازدهم، با دستکاری در گزارش قبلی خود میانگین سنی دولت قبل را 61 سال اعلام کرد تا به زعم خود موضوع پیرتر شدن کابینه دوم را نادرست جلوه دهد.
گفتنی است مسعود پزشکیان نایب رئیس ‌اول مجلس شورای اسلامی که در غیاب لاریجانی ریاست ساعتی از صحن علنی را بر عهده داشت، پس از قرائت نامه معرفی وزرای پیشنهادی، گفت: شرح حال و سوابق وزرای پیشنهادی تکثیر شده و در کازیو نمایندگان مجلس شورای اسلامی قرار می‌گیرد.
وی همچنین یادآور شد: مجلس یک هفته دیگر جلسات علنی خود برای بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی را آغاز می‌کند.