kayhan.ir

کد خبر: ۱۱۰۷۶۶
تاریخ انتشار : ۱۶ مرداد ۱۳۹۶ - ۲۲:۰۱

نعل وارونه رسانه‌های زنجیره‌ای در افتضاح سلفی با موگرینی

سوژه تلخ عکس سلفی برخی از نمایندگان در خانه ملت با یک مقام اروپایی بعد از گذشت دو روز همچنان در کانون توجه رسانه‌ها قرار دارد.

سرویس سیاسی -

اغلب روزنامه‌های دیروز بعد از این اتفاق به این رفتار تحقیر آمیز و دور از شأن نمایندگان ملت ایران  به درستی واکنش دادند و البته برخی روزنامه‌های عمدتا زنجیره‌ای که اتفاقا خود نقش بسزایی در زمینه‌سازی این ماجرای حقارت آمیز داشتند، با تیترهای فرعی و خنثی درصدد توجیه و ماله کشی این تحقیر ملی برآمدند.
ملت حالش به هم خورد
روزنامه جوان با تیتر بزرگ «ملت حالش به هم خورد» در صدر اخبار خود نوشت: سلفي گرفتن نمايندگان خانه ملت با يك زن در حالي كه از سر و كول هم بالا مي‌روند و گوشي‌هايشان را به سمت او گرفته‌اند، با نيش‌هاي باز كه ته گلوي برخي‌شان را مي‌توان ديد، آن هم با زني كه مسئول سياست خارجه كشورهايي است كه ما را تحريم كرده‌اند و دشمني چندصد ساله دارند و همين چند روز پيش شكايت آزمايش موشك ماهواره‌بر ما را كه يك كار علمي است، به شوراي امنيت بردند. اين اوج بي غيرتي بود، بي‌غيرتي به دين، به وطن، به ملت تا يك بار ديگر شيون‌كنان بالاي سرغربزدگي و بي هويتي خويش بنشينيم.
این روزنامه در ادامه، این رفتار تحقیر آمیز را حاصل لیستهای انتخاباتی که هر بار برای انتخاب چشم‌وگوش بسته آن، یک نفر تکرار می‌کند و بقیه می‌نویسند دانست و نوشت: هر چند مشاور فرهنگي رئيس‌جمهور بلافاصله نوشت كه اين يك ضعف فرهنگي است نه سياسي تا شايد مشكل را به همه ايرانيان نسبت دهد و چهره سلفي‌بگيران را كه از يك ليست خاص بودند، تطهير كند و اگرچه ما نيز بنا نداريم وارد اين بحث سياسي بشويم اما كاربران شبكه‌هاي اجتماعي كه هشتگ «سلفي حقارت» را به‌راه انداختند، عموماً كساني بودند كه اعتراف مي‌كردند سلفي بگيران از ليست اميد هستند كه رأي‌دهندگان چشم بسته آنها را روانه مجلس كرده‌اند.
جوان در نهایت نوشت: يعني در اين قصه پر غصه، همه ملت بود كه حالش به هم خورد، هرچند در ميان كاربران شبكه‌هاي اجتماعي كساني بودند كه نوشتند اين خصيصه بيشتر ما ايراني‌ها است، اما واكنش‌هاي اصلي و پردامنه، نشان از اين دارد كه چنين رفتاري را ايرانيان مايه حقارت و پستي مي‌دانند و نتوانستند خشم خود را از اين ماجرا فرو برند.  
تکرار نکن !
روزنامه وطن امروز نیز برای گزارش خود درباره انزجار عمومی از عکس‌ گرفتن تحقیرآمیز تعدادی از نمایندگان مجلس با موگرینی در مراسم تحلیف روحانی تیتر «تکرار نکن» را انتخاب کرد. تیتر وطن امروز در حقیقت کنایه‌ای است به «تکرار» فاقد عقلانیت برای رای دادن به لیستی سهمیه‌ای و غیرکارشناسی که خروجی آن ورود افرادی به خانه ملت است که تمام آرزویشان عکس گرفتن با یک مقام اروپایی تاییدکننده تحریم‌های ظالمانه و ناقض برجام است.
این روزنامه نوشت: «انتشار تصویر عکس گرفتن علیرضا رحیمی و احمد مازنی نمایندگان  تهران، همایون یوسفی نماینده اهواز، علی قربانی نماینده بجنورد و فرج الله رجبی نماینده شیراز که همگی از اعضای «لیست امید» بودند و همچنین حسین رضا زاده نماینده کازرون و عضو فراکسیون امید، بازتاب گسترده‌ای در فضای مجازی داشت. کاربران شبکه‌های اجتماعی با انتقاد از حرص و ولع نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای گرفتن عکس سلفی و یادگاری با یک مقام اروپایی، این اقدام را نشان‌دهنده وجود یک نوع حس حقارت در نمایندگان مجلس شورای اسلامی نسبت به اروپا و غرب دانستند. آنان با تکیه بر همین دیدگاه از نمایندگان خواستند اگر شأن شخصی خود را در مواجهه با اروپاییان نگه نمی‌دارند، شأن ملت را نگاه دارند و از گرفتن این تصاویر حقارت‌آمیز عذرخواهی کنند.»
وطن امروز همچنین نوشت: «کاربران فضای مجازی با بازنشر تصویر گریه علی‌اصغر زارعی، نماینده تهران در مجلس نهم برای امضای برجام در 20 دقیقه در مجلس شورای اسلامی و مقایسه آن با تصویر تلاش نمایندگان برای گرفتن عکس با فدریگا موگرینی، تصویر اول را «گریه عزت» و تصویر دوم را «لبخند ذلت» نامگذاری کردند. کاربران شبکه‌های مجازی تاکید کردند انتظار عمومی این بود که نمایندگان مجلس شورای اسلامی به جای گرفتن عکس سلفی با خانم موگرینی، نسبت به اظهارات سخنگوی وی درباره پایبندی تمام طرف‌ها به برجام در شرایطی که آمریکا یک روز قبل از این اظهارات، با امضای تحریم‌های ایران رسما توافق هسته‌ای را نقض کرد، به عملکرد موگرینی اعتراض کنند و خواستار پاسخ مناسب از سوی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی به این مسئله شوند.»
عرقِ شرم یک ملت
روزنامه فرهیختگان نیز با تیتر «عرقِ شرم یک ملت» به رفتار حقارت آمیز نمایندگان «لیست امید» مجلس در مراسم روز تحلیف رئیس جمهور واکنش نشان داد  و نوشت: «با بررسی گرایش سیاسی نمایندگان ذوق‌زده برای گرفتن سلفی با موگرینی مشخص می‌شود مثلا فرج‌ا... رجبی نماینده شیراز که یکی از این افراد بود، با لیست امید اصلاح‌طلبان به مجلس شورای اسلامی راه پیدا کرد؛ نمایندگانی که پز روشنفکری می‌دهند اما در چنین صحنه‌هایی با چنین رفتاری آبرویی برای ایرانیان در جهان نمی‌گذارند. شاید یکی از دلایل سلفی گرفتن با موگرینی همین ذوق‌زدگی باشد.»
فرهیختگان همچنین تلاش این عده‌ از نمایندگان مجلس دهم برای گرفتن عکس با خانم موگرینی را سلفی حقارت نامید و نوشت: « این رفتار دور از شأن برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی باید تذکرات جدی هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان را به همراه داشته باشد تا در آینده نزدیک بار دیگر شاهد بروز و ظهور چنین حوادث حقارت‌انگیزی در صحنه دیپلماسی کشور از سوی فعالان سیاسی نشویم.»
واکنش روزنامه زنجیره‌ای
 به سلفی حقارت
از سوی دیگر واکنش روزنامه‌های زنجیره‌ای یا به عبارتی تبلیغات‌چی‌های «لیست امید» در میان موج واکنشهای رسانه‌های داخلی و کاربران فضای مجازی به رسوایی «سلفی حقارت»، نیز در نوع خود جالب توجه بود، واکنشهای از جنس توجیه و ماله کشی.
قابهای بی‌نقاب تیتری بود که روزنامه زنجیره‌ای شرق با کاریکاتوری از فدریکا موگرینی و نمایندگانی که برای سلفی گرفتن با او از سر و کول هم بالا می‌روند در واکنش به رفتار حقار آمیز نمایندگان لیست امید منتشر کرد. این روزنامه زنجیره‌ای که هفته قبل با ذوق زدگی خاصی برنامه حضور موگرینی در تهران را  در صفحه یک خود با عنوان «میهمان ویژه مراسم تحلیف» تیتر کرده بود،  برای ماله کشی بر این رفتار حقارت آمیز نمایندگان لیست امید مجلس و واکنش گسترده افکار عمومی در اقدامی منفعلانه نوشت: « رفتارهای دور از شئونات نمایندگی در مجالس بسیاری از کشورها سابقه‌دار است؛ چه در محیط مجلس و چه بیرون از آن. همین هفته پیش بود که «حمدالله کریمی»، نماینده «بیجار»، در فرودگاه مهرآباد با یک مأمور راهنمایی و رانندگی درگیر شد و بینی مأمور مذکور در جریان درگیری شکست. مورد دیگر درگیری برخی نمایندگان با علی مطهری حین نطق‌شان درباره حصر بود که تنش لفظی به تنش فیزیکی کشیده شد.  از دیگر رفتارهای دور از شأن نمایندگی می‌توان به تهدید «علی‌اکبر صالحی» رئیس سازمان انرژی اتمی در جریان تصویب کلیات برجام در مجلس اشاره كرد. هنگام سخنرانی صالحی برخی نمایندگان سروصدا می‌کردند. هم‌زمان عده‌ای هم به سمت تریبون هجوم بردند که البته ناکام ماندند. »
روزنامه وقايع‌اتفاقيه  نیز در گزارش اصلی خود با عنوان دبیرستان بهارستان نوشت: «روز شنبه که مراسم تحليف رئيس‌جمهوري با حضور ۱۲۰۰ مهمان داخلي و خارجي برگزار شد، يک رويداد نسبتا عجيب فضاي رسانه‌هاي مجازي و حقيقي را پر کرد. «تقلاي تعدادي از نمايندگان مجلس براي سلفي‌گرفتن با فدريکا موگريني، مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا!» عملي غريب که حواشي بسياري به‌پا کرد و حتي برخي آن را حاشيه‌سازي براي رفتار ديپلماتيک ايران براي جلب نگاه جهان به دموکراسي بومي خود پنداشتند و برخي آن را ثمره نظارت استصوابي براي ورود نمايندگاني دانستند که شأن و جايگاهي نه براي خود که براي کشور قائل نيستند».
روزنامه قانون نیز تصویر نخست خود را به کاریکاتوری از موگرینی و نمایندگان مجلس اختصاص داده است که برگرفته از تابلوی معروف «جیغ» است. این روزنامه مطلبی با تیتر «سلفی جیغ» و روتیتر «آنچه در روز تحلیف و در خانه ملت رخ داد از عدم آموزش کافی در کشور است» منتشر کرده و به تحلیل این اتفاق پرداخت.
روزنامه آفتاب یزد تیتر یک «سلفی دردسرساز» را برگزیده و به حاشیه مراسم تحلیف رئیس جمهور کشورمان اشاره کرده است. این روزنامه همچنین تصویر نخست خود را به عکس دسته‌جمعی موگرینی و نمایندگان مجلس در مراسم تحلیف اختصاص داد.
همچنین روزنامه اعتماد در بخشی از صفحه نخست خود مطلبی با تیتر «از سلفی‌بگیران مجلسی تا مجلس بدون تشریفات» را منتشر کرده و در همین راستا عکسی از یک نماینده مجلس که در حال عکس گرفتن از موگرینی و دیگر نمایندگان است، منتشر کرده است.
در کنار واکنش‌های منفعلانه روزنامه‌های زنجیره‌ای به ماجرای سلفی حقارت نمایندگان لیست امید مجلس، اما واکنش روزنامه زنجیره‌ای بهار نیز  در نوع خود جالب توجه بود، آنجا که این روزنامه زنجیره‌ای در توجیه این رفتار سخیف نمایندگان اصلاح طلب نوشت :« حال که با بازگشت عقلانیت و استقرار اعتدال در سیاست خارجی ، کشور در مسیر آشتی جهانی گام بر می‌دارد، اتفاقاتی نظیر آنچه در مجلس شورای اسلامی و در مراسم تحلیف حسن روحانی شاهد آن بودیم، نه تنها از منظر سیاسی اتفاقی میمون قلمداد می‌شود بلکه در سایر کشورها نیز مسبوق به سابقه می‌باشد.
چهره خندان و روی گشاده نمایندگان مجلس در برخورد با هیئت‌های خارجی و شوخی‌های ایشان در میانه یک آوردگاه سیاسی بین‌المللی پیش از آنکه نشان‌دهنده یک قباحت رفتاری باشد، یادآور یک تغییر اساسی در گفتمان رسمی حاکم بر سیاست خارجی کشور خواهد بود. »
البته این نوع واکنش روزنامه‌های زنجیره‌ای به رفتار عجیب و تاسف بار نمایندگان لیست امید چندان عجیب نیست چرا که از یک سو این روزنامه‌ها خود نقش تبلیغاتچی را برای «لیست امید» ایفا می‌کردند و افرادی را که  با اتخاذ ملاک «هم‌قبیله بودن» درکنار هم و در قالب لیست امید گردآوری شده بودند را به مردم توصیه می‌کردند و حالا که سلفی حقارت در پرونده نمایندگانی درج شده که با پروژه تکرار می‌کنم اصلاح‌طلبان وارد مجلس شده‌اند چاره‌ای جز توجیه یا ماله کشی بر آن ندارند .
از سوی دیگر طی روزهای گذشته همین روزنامه‌ها  با اختصاص عکس یک خود به تصاویر موگرینی و  تیترهایی از سر ذوق‌زدگی برای سفر وی به تهران زمینه‌سازی برای این حقارت ملی را فراهم کرده‌اند.