kayhan.ir

کد خبر: ۱۱۰۷۵۹
تاریخ انتشار : ۱۶ مرداد ۱۳۹۶ - ۲۰:۵۹
با گسترش دامنه تحریم‌های آمریکا علیه ایران

بانک‌های چینی حساب ایرانی‌ها را مسدود کردند



سرویس اقتصادی-
در حالی حساب‌های ایرانیان در سه بانک چینی در اقدامی بی‌سابقه مسدود شد که علت آن تحریم‌های بین‌المللی وضع ‌شده توسط آمریکا علیه ایرانیان عنوان شده است.
موضوع بستن حساب‌های ایرانیان در سه بانکABC ،ICBC و MERCHENT چین، یکشنبه ‌شب در یک برنامه تلویزیونی بررسی شد. به گزارش خبرگزاری‌ها، بر اساس اطلاعاتی که از کارآفرینان به دست آمده، چین در اقدامی بی‌سابقه یک‌به‌یک در حال مسدود کردن حساب‌های ایرانیان می‌باشد. دلیل این بانک‌ها برای بستن حساب‌های ایرانیان در چین تحریم‌های بین‌المللی وضع ‌شده توسط آمریکا علیه ایرانیان عنوان شده است.
در ادامه مجری برنامه با اعلام اینکه اگر ایرانیانی به همین علت حسابشان مسدود شده به این برنامه اطلاع دهند که تعداد زیادی از مردم بستن حساب‌ها توسط بانک‌های چین را تائید کردند.
مهدی فرزانه بازرگان ایرانی از مشهد در پیامک خود گفته است: «من و تو دو تا بانک مختلف چین حساب دارم، ولی یک مورد را مسدود کردند نمی‌دانم چرا این اتفاق افتاده است». بیننده دیگری دراین‌باره می‌گوید: «تا الآن چینی‌ها سه تا از حساب‌های من را مسدود کرده‌اند و این روند هنوز ادامه دارد، جالب است بدانید چندین بار رفتم چین ولی این مسئله دارد پیچیده‌تر می‌شود».
«بانک ABC چین حساب من را مسدود کرده است. با صحبت‌هایی که کردم گفتند که باید بیایی اینجا تکلیفش معلوم بشود؛ حالا باید 5 میلیون تومان هم خرج کنم بروم چین. این هم از کار کردن با چینی‌ها!». این گفته یکی از فعالان اقتصادی تهرانی در مورد بستن حساب‌هایش در چین است.
مشکل انتقال پول پتروشیمی‌ها
گفتنی است مشکلات مالی ایرانی‌ها در کشور چین، پیش از این گریبان فعالان پتروشیمی را گرفته بود تا جایی که ناچار شدند برای دریافت پول صادرات محصولات پتروشیمی به صرافی‌ها متوسل شوند. یکی از انجمن‌های صنفی صنعت پتروشیمی ایران در نامه‌ای که در اواخر فروردین ماه سال جاری خطاب به معاون اول ریاست جمهوری نوشت، رسماً از ایجاد مشکلات عدیده برای شرکت‌های پتروشیمی داخلی در خصوص صادرات محصول و انتقال پول ناشی از آن ابراز نگرانی کرد. همان روزها گفته می‌شد که از ماه می 2017 (اردیبهشت) این محدودیت‌ها افزایش خواهد یافت.
در ادامه، علی طیب‌نیا، وزیر اقتصاد راهی چین شد تا خبر بروز مشکل در انتقال پول صادرات مواد پتروشیمی به چین تقویت شود. زنگنه، وزیر نفت هم در واکنش به بلوکه شدن این پول‌ها در چین گفت: «مشکلاتی در رابطه با چین وجود دارد که آقای طیب نیا اخیرا به آنجا رفته‌اند و صحبت‌هایی داشتند که امیدواریم تاثیر داشته باشد.»
با این حال بعد از گذشت چند ماه از وقوع مشکل، این معضل برطرف نشد. حتی در اواسط تیرماه، مدیران عامل برخی از شرکت‌های خصوصی پتروشیمی از ورود صرافی‌ها به این حوزه خبر داده و اعلام کردند که «پس از اعمال فشارهای آمریکا و اتحادیه اروپا مبنی بر فشارهای اقتصادی به بانک‌های چینی به دلیل همکاری مالی با ایران، این بانک‌ها پول‌های محصولات فروخته شده پتروشیمی را بلوکه کرده و ما مجبور هستیم از طریق صرافی ها این پول ها را بازگردانیم.»
مسئولان وزارت اقتصاد در واکنش به این اتفاق اعلام کردند که «مشکل انتقال ارز پتروشیمی‌ها به دلیل اجرای دستورات FATF است». حسین قضاوی، معاون وزیر اقتصاد در این باره گفت: در چین ظاهرا یک بخشنامه به بانک‌ها داده شده که در آن گفته شده که به مقررات مبارزه با پولشویی توجه کنند.
گروه اقدام مالی (FATF) هر ساله در بیانیه‌ای کشورهای خاصی که ریسک بالا دارند را معرفی و در مورد آنها توصیه می‌کند که باید احراز هویت درباره آنها به صورت مضاعف انجام شود. این گروه بعد از یک سال استراتژی همراهی دولت یازدهم با غربی‌ها و وعده‌های دولتمردان برای خروج نام کشورمان از لیست کشورهای پرخطر، حاضر نشد نام ایران را از لیست خاکستری خارج کند.
سرایت مشکل به ترکیه
این محدودیت‌های بین‌المللی که با محوریت و صحنه‌گردانی آمریکا دنبال می‌شد، به ترکیه هم رسید. با جدی شدن دور جدید تحریم‌های مالی،«هالک بانک» ترکیه هم برای افتتاح حساب ایرانی‌ها محدودیت ایجاد کرد. در پی ایجاد این محدودیت‌ها، یعقوبی، مدیرکل بین‌الملل بانک مرکزی، خرداد ماه سال جاری از رایزنی با مقامات بانک مرکزی ترکیه و سفر آنها به ایران خبر داد و اظهار امیدواری کرد به زودی مسائل به وجود آمده حل و فصل شود.
اما در شرایطی که تنها دو هفته از اعلام حضور ترکیه‌ای‌ها در ایران برای حل مشکل مبادلات بانکی می‌گذشت، رئیس کل بانک مرکزی وضعیت ایرانی‌ها در ترکیه را عادی دانست! سیف اظهار کرد که «اینکه گفته شده حساب‌هایمان در ترکیه در حال بسته شدن است صحت ندارد و هیچ مشکلی در این کشور نداریم»!
همین چند روز پیش هم یکی از خبرگزاری‌ها گزارش داد، هنوز مشکل صادرات پتروشیمی و دریافت وجوه حاصل از صادرات این محصولات به چین برطرف نشده است که خبرهای جدید از ایجاد مشکل جدید صادرات محصولات پتروشیمی به ترکیه حکایت می کند و بر این اساس گمرک ترکیه ترخیص کالاهای پتروشیمی را با منشأ ایران متوقف کرده است.
دامن گسترده «مادر تحریم‌ها»
همه شواهد نشان می‌دهد که حلقه‌های تحریمی غرب به بهانه‌های مختلف علیه کشورمان در حال تنگ‌تر شدن است. تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران که از سوی همه ارکان تصمیم‌گیری آمریکا، اعم از سنا، کنگره و کاخ سفید، تصویب شد، در کنار تحریم‌هایS722، مشکل بانکی در ترکیه و بلوکه شدن ارز پتروشیمی‌ها، یک بسته تحریمی بی‌سابقه است که نشان می‌دهد هر روز حلقه تبادلات مالی کشور تنگ‌تر شده و پنجره برجام در حال بسته شدن است. آنها دولت یازدهم را معطل برجام کرده‌اند و از راه‌های مختلف دیگر به ایران فشار می‌آورند و متأسفانه مسئولان دولت و مجلس نه تنها اقدام متناسبی انجام نمی‌دهند، که به جای اتخاذ تصمیم‌های راهگشا، حتی اصل موضوع را هم حاشا می‌کنند.
بررسی‌های‌ کارشناسی نشان می‌دهد طرح جدید حاوی تحریم‌های جدید است و بسیار گسترده‌تر از تحریم‌های گذشته است. تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران از حیث تنوع در بهانه‌های تحریم و دامنه تحریم‌شوندگان، بی‌سابقه بوده و «مادر تحریم‌ها» تعبیر می‌شود. بر اساس تحریم‌های جدید، تعداد ایرانی‌هایی که در لیست تحریم آمریکا (SDN) قرار می‌گیرند چند برابر می‌شود. افزایش تعداد افراد ایرانی لیست تحریم موجب گسترده شدن تحریم‌های ثانویه بانکی نیز می‌شود که به نظر می‌رسد برخی مسئولان متوجه آن نیستند.
پیش از این در گزارش‌های مستندی که در کیهان چاپ شده بود، با استناد به شواهد کاملا واضح، پیش‌بینی شد که حتی بانک‌های کوچک خارجی هم بعد از این با ایران همکاری نکنند. حالا هم چشم امید مردم به واکنش دولت و مجلس است. اما واکنش مسئولان دولت و نمایندگان مجلس به این وضعیت چه بود؟
رئیس‌جمهور، رئیس کمیته پیگیری برجام، رئیس مجلس و بسیاری از همکاران و همراهان دولت در تصویب برجام، گفتند که این تحریم‌ها چیز جدیدی نیست! نمایندگان مجلس هم در این مورد وضع وخیمی دارند. انتشار تصاویری از تقلای برخی نمایندگان موبایل به دست و ذوق‌زدگی آنها برای گرفتن سلفی با موگرینی در دل خود معنای تلخی را نهفته داشت و آن نمادی از واقعیت فرامتن برجام بود: کسانی که قرار است از حقوق ملت در برابر دشمن دفاع کنند، برای عکس یادگاری با ناقضان برجام، به شکل تحقیرآمیزی صف می‌کشند پس نمی‌توان چاره را در تدبیر این نمایندگان و دولتمردان جست‌وجو کرد!
امیدواریم مجلس و دولت به خود بیایند و با تشکیل تیم‌های کارشناسی جوان و خبره در حوزه تحریم‌های پیچیده مالی، اندک فرصت‌های باقیمانده برای عبور کم‌هزینه‌تر از این بحران را دریابند.