رئیس کنفدراسیون صادرات:
کاهش ۱۰ درصدی صادرات یعنی حال اقتصاد خوب نیست
رئیس کنفدراسیون صادرات با اشاره به اینکه منحنی آمارها نشان میدهد که خامفروشی رو به افزایش است، گفت: کاهش حدود 10 درصدی صادرات، نشان دهنده آن است که وضعیت اقتصادی خوب نیست.
به گزارش کنفدراسیون صادرات ایران، محمد لاهوتی با اشاره به انتشار آمار تجارت خارجی کشور از سوی گمرک ایران، گفت: آمار تجارت خارجی کشور بعد از کش و قوسهای فراوان و عدم ارائه آن از سوی گمرک ایران به عنوان مرجع رسمی اعلام شد که بر اساس آمارهای 4 ماهه، مجموع تجارت خارجی کشور 29 میلیارد و 279 میلیون دلار بوده که سهم واردات از آن معادل 15/8 میلیارد دلار است و رشد مثبت 24 درصدی را نشان میدهد.
رئیس کنفدراسیون صادرات ایران، میزان صادرات را 13 میلیارد و 459 میلیون دلار اعلام کرد که با رشد منفی 9/5 درصد همراه بوده است و افزود: در بخش واردات، قیمت هر تن کالای وارداتی کشور 1399 دلار و ارزش کالاهای وارداتی نسبت به سال قبل، 9 درصد رشد داشته است که سهم عمدهای از آن را برنج، ذرت دامی، خودرو و قطعات منفصله و کالاهای سرمایهای و اساسی تشکیل میدهد؛ ولی در بخش صادرات، با توجه به رشد منفی متاسفانه شاهد هستیم که بیشترین رشد صادرات، مربوط به پتروشیمی با 3/7 درصد و میعانات گازی با 4/2 درصد است.
وی اظهار داشت: آمارها این پیام را میدهد که اگر مشکلات تولید و صادرات کشور برطرف نشود نه تنها نمیتوانیم و قادر نیستیم به رشد 20 درصدی در سال جاری و سالهای آتی دست یابیم، بلکه فرصتهای کنونی نیز از دست میرود. لذا به یک حرکت جهادگرانه یا انقلابی نیاز داریم که مشکلات تولید و صادرات را در اسرع وقت و با کمترین هزینه برطرف کرده و به سمت تولید با ارزش افزوده بیشتر و صادرات با ارزش افزوده بالاتر حرکت کنیم.
لاهوتی افزود: منحنی آمارها نشان میدهد که خامفروشی رو به افزایش است؛ درحالیکه اقتصاد مقاومتی، تاکید بر جلوگیری از خامفروشی و افزایش صادرات با ارزش افزوده بالاتر دارد. البته سه رکن اساسی را باید رعایت کرد، به این معنا که باید مشکلاتی همچون نرخ ارز، گران بودن تسهیلات و حمل و نقل را حل کرد؛ این درحالی است که تسهیلات، با قیمت بالا به دست تولیدکنندگان ایرانی میرسد که این امر، زمینهساز تولید کالاهای غیررقابتی میشود؛ از سوی دیگر باید مسائل پیش روی حمل و نقل را از میان برداشت.
رئیس کنفدراسیون صادرات ایران تاکید کرد: سال گذشته بارها و بارها بخش خصوصی متذکر شده که این روند کنونی در شاخصههایی همچون نرخ ارز، تسهیلات گرانقیمت و حمل و نقل، کاهش صادرات به خصوص صادرات با ارزش افزوده را در پی دارد که متاسفانه خیلی توجه نشد؛ اما امیدواریم در سال جاری با توجه به آمارهایی که گرچه دیر ولی رسما اعلام شد و شک و شبهه موجود را شفافسازی کرد، بتوان شرایط را برای رشد صادرات و رفع مشکلات پیش روی آن فراهم نمود.
وی اظهار داشت: کاهش حدود ده درصدی صادرات، نشاندهنده آن است که وضعیت اقتصادی خوب نیست؛ به خصوص اینکه کاهش ما در حوزه کالاهای صنعتی و کشاورزی بوده است؛ در حالی که تنها راهی که میتواند اهداف اقتصاد مقاومتی را فراهم کند، تولید صادراتمحور است و حمایت دولت هم باید معطوف به همین بخش باشد؛ اگر حتی دولت نمیتواند سرمایهگذاری در رفع مشکلاتی همچون حمل و نقل داشته باشد، باید از سرمایهگذاران خارجی کمک گیرد، ضمن اینکه تکلیف نرخ ارز هم باید مشخص شود.
لاهوتی گفت: امروز بانکها تسهیلات را با نرخهای بالایی عرضه میکنند و تولیدکنندگان هم ناچار هستند که از آن استفاده کنند، اما تولیداتشان رقابتی نیست، پس تا زمانی که نگاه ما درونزا و بروننگر نباشد، نمیتوانیم از شرایط سخت و رکودی خارجی شویم، پس دولت باید هرچه سریعتر در زمینه رفع مشکلات پیشروی صادرات گام بردارد.