اشتغالزایی برای 8 نفر با فرآوری زیتون در خانه
يك کارآفرین توانسته با فرآوري زيتون به صورت خانگي ، براي 8 نفر از اعضاي خانوادهاش اشتغالزايي کند.
سيامك جعفري، دراین باره میگويد: «گل پَر، آب انار محلي، روغن زيتون، نعناع، سركه سيب، سير محلي، چوچاب (سبزي كوهي محلي) و گردوي چرخ شده مواد لازم براي تهيه زيتون پرورده هستند. روزانه 100 كيلوگرم زيتون پرورده به ارزش هر كيلوگرم 20 هزار تومان میفروشيم كه 25 درصد آن سود خالص است. در واقع روزانه 500 هزار تومان سود خالص از فروش زيتون پرورده بدستمیآوريم.
اين فعال اقتصاد مقاومتي میافزايد: «راهاندازي كارگاه فرآوري و توليد زيتون پرورده هزينه زيادي ندارد و به راحتي در منزل انجام میشود. براي اين كار حداكثر به 3 تا 4 ميليون تومان سرمايه نياز است.
این کارآفرین،ساکن دهستان گيلوان يكي از دو دهستان شهرستان طارم است كه هزار خانواده با جمعيت 2 هزار و 800 نفر در آن ساكن هستند. در دهستان گيلوان خانهها و كارگاههای خانگي بسياري را میتوان يافت كه در آنها زيتون پرورده، كنسرو زيتون و ترشي زيتون توليد میشود. در حالي كه طارم قطب مهم توليد زيتون با كيفيت و اعلا در كشور است، گيلوان نيز به قطب توليد زيتون پرورده تبديل شده است.
اما فرآوري زيتون در گيلوان صرفا به كارگاههای كوچك و خانگي منحصر نميشود. در همين دهستان عليرضا چراغي صاحب يك كارخانه پيشرفته صنعتي فعال در توليد زيتون پرورده است. او درباره ورود به اين عرصه میگويد: «15 سال پيش 1 كيلوگرم زيتون را به همراه همسرم فرآوري و زيتون پرورده توليد شده را در 10 بسته 100 گرمي، بستهبندي كرديم و در يك فروشگاه براي فروش قرار داديم. روز بعد كه مراجعه كرديم ديدم همه آن 10 بسته فروش رفته است. اين بار دو كيلوگرم زيتون را فرآوري كرديم و ... تا اينكه به مرور كار گسترش يافت و اين كارخانه صنعتي و مدرن را تاسيس كرديم.»
كارخانه عليرضا چراغي براي 20 نفر به صورت مستقيم اشتغالزايي كرده است. او خاطرنشان میكند: «از سالها قبل به فكر شغل آينده فرزندانم بودم و همواره به آنها میگفتم كه نبايد سربار دولت باشيد، بلكه خودتان بايد به يك توليدكننده تبديل شويد و چند نفر ديگر را زير پر و بال بگيريد. رمز اصلي موفقيت در كار توليد، روحيه جهادي و شكستناپذيري است.»
100 كارگاه صنعتي ديگر بايد در گيلوان راهاندازي شود
نكته جالب توجه اينكه كارخانه آقاي چراغي موجب شده كه كشاورزان طارمي هيچ نگراني بابت فروختن زيتونهايشان نداشته باشند. او ميگويد: «وقتي كارخانه را تاسيس كرديم، ديگر سرمايهاي نداشتيم تا زيتون بخريم. در نتيجه از اقوام و نزديكاني كه براي فروش زيتونهايشان مشكل داشتند، به صورت نسيه زيتون میخريديم و بعد از توليد زيتون پرورده و فروش آنها در بازار، پولشان را پرداخت ميكرديم. امروز هركس در طارم براي فعاليت اقتصادي مشكل سرمايه اوليه داشته باشد، من به او كمك ميكنم. به اين صورت كه به او زيتون پرورده نسيه میفروشم و میگويم بعد از فروش زيتونهاي پرورده در بازار، پول را بازگرداند.»عليرضا چراغي معتقد است كه ظرفيت فرآوري زيتون در شهرستان طارم به قدري بالاست كه حداقل 100 كارخانه صنعتي توليد زيتون پرورده بايد در اين شهرستان تاسيس شود و در اين صورت طارم خواهد توانست نياز داخلي كشور به زيتون پرورده را تامين كند.
كشاورزان گيلواني سالانه 300 تن زيتون توليد میكنند كه 108 تن آن به زيتون پرورده تبديل میشود و 90 تن از زيتونهای فرآوري شده به خارج از كشور صادر میشود. هم اكنون 20 كارگاه فرآوري زيتون در اين دهستان مشغول به فعاليت است و در اين كارگاهها براي 80 نفر اشتغالزايي شده است.
بسيج سازندگي با هدف حمايت از كشاورزان طارمي و تثبيت گيلوان به عنوان قطب توليد زيتون پرورده در كشور، پرداخت تسهيلات اقتصاد مقاومتي براي تامين دستگاههاي صنايع تبديلي را در دستور كار دارد.