گزارش بانک مرکزی نشان میدهد
سهم نفت در رشد اقتصادی 95 70 درصد بود
گزارش بانک مرکزی از رشد اقتصادی سال گذشته نشان میدهد بیش از 70 درصد این رشد مربوط به فروش گروه نفت بوده است.
به گزارش بانک مرکزی، بر اساس محاسبات اولیه و مقدماتی انجام شده، تولید ناخالص داخلی کشور در سال ۱۳۹۵ (به قیمتهای ثابت سال ۱۳۹۰) به 6691/1 هزار میلیارد ریال رسیده است که در مقایسه با رقم دوره مشابه سال قبل (5946/7 هزارمیلیارد ریال)، معادل 12/5 درصد افزایش یافته است.
بر اساس محاسبات اولیه، ارزش افزوده گروه نفت در سال 1395 به قیمتهای ثابت سال 1390 به میزان 1524/5 هزار میلیارد ریال برآورد شد که گویای رشد 61/6 درصدی نسبت به دوره مشابه سال قبل میباشد. بانک مرکزی با اذعان به نقش خامفروشی نفت در تحقق این رشد گزارش داده است: نتایج حاصل از محاسبات اولیه در این زمینه نشان میدهد که افزایش قابل توجه نرخ رشد ارزش افزوده این گروه، ناشی از رفع محدودیتها و افزایش تولید و صادرات نفت خام، فرآوردههای پالایشگاهی، میعانات و مایعات گازی و نیز افزایش تولید و صادرات گاز طبیعی بوده است.
در این گزارش درباره سهم کمتر از 30 درصدی رشد اقتصادی بدون نفت سال گذشته آمده است: اگرچه برآوردهای مقدماتی نشان میدهد که بخش عمده رشد اقتصادی 12/5 درصدی طی سال 1395 مربوط به افزایش میزان تولید و صادرات گروه نفت بوده است؛ با این وجود، رشد اقتصادی بدون نفت نیز از رشد مثبت و روند رو به بهبودی برخوردار شده است. به گونهایکه رشد اقتصادی بدون نفت از 1/8- درصد در سه ماهه اول سال 1395 به ترتیب به رشد مثبت 3/9، 5/4 و 5/6 درصدی طی فصول دوم تا چهارم رسیده و نهایتاً از رشد 3/1- درصد در سال 1394 به رشد 3/3 درصدی در پایان سال 1395 افزایش یافته است. در سال جاری نیز انتظار میرود، با استمرار اصلاحات اقتصادی در چارچوب اقتصاد مقاومتی، حضور موثر سیستم بانکی در قالب طرحهای حمایت از تولید، بهبود مناسبتر فضای کسب و کار و تعمیق بازار سرمایه این روند در اقتصاد کشور نهادینه شود.
البته در حالی بانک مرکزی امیدوار است سهم 73 درصدی گروه نفت در رشد اقتصادی با حضور موثر سیستم بانکی بهبود یابد که به گفته کارشناسان و شهادت آمار و اخبار رسمی، بانکهای کشور مدتهاست درگیر بحران مالی بوده و هر از چندی خبر زیان یا ورشکستگی آنها به گوش میرسد، بنابراین با توجه به ضعف شدید مدیریت در مجموعه نظام بانکی کشور و بویژه بانک مرکزی، سال پیش رو احتمالا نه تنها سال شکوفایی سیستم بانکی و حمایت از تولید نیست که سال سر برآوردن بحرانهای این حوزه خواهد بود.
در گزارش بانک مرکزی تصریح شده است: ارزش افزوده بخش صنعت در سال 1395 (به قیمتهای ثابت سال 1390) با 6/9 درصد رشد به رقم 781 هزار میلیارد ریال رسید. لازم به یادآوری است که این رشد در سال 1394، 4/6- درصد بود.
بر این اساس در سال 1395 و بر اساس محاسبات فصلی، رشد ارزش افزوده گروه کشاورزی (به قیمتهای ثابت 1390)، نسبت به دوره مشابه سال قبل 4/2 درصد افزایش یافته است.
فاجعه رکود در صنعت ساختمانسازی در دوره وزارت عباس آخوندی، بخش قابل توجهی از گزارش بانک مرکزی را به خود اختصاص داده و آمده است: در بخش «ساختمان»، ارزش سرمایهگذاری بخش خصوصی ساختمان مناطق شهری در سال 1395 به قیمتهای جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل 14/1 درصد کاهش یافته است. با اعمال شاخصهای قیمتی متناظر و تعدیل ارزش افزوده ساختمانهای خصوصی به قیمتهای جاری و همچنین با احتساب ارزش افزوده ساختمانهای دولتی، نرخ رشد بخش «ساختمان» در سال 1395 (به قیمتهای ثابت سال 1390) در حدود 13/1- درصد برآورد میشود.
گفتنی است این آمار به محض انتشار واکنشهایی را هم در پی داشت. در یکی از نخستین اظهارنظرها، جعفر قادری، نماینده سابق مجلس در واکنش به این خبر به نسیم آنلاین گفت: احساس رشد 12/5 درصدی برای اقتصاد سال 95 کشور در جامعه وجود ندارد. هم اکنون اتفاق خاصی در کشور رخ نداده که اقتصاد شاهد چنین رشدی باشد.
عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز بخشی از رشد اقتصادی کشور را مربوط به رشد تولید و صادرات نفت در سال گذشته دانسته اما تاکید کرد که در بخشهای دیگر اقتصاد کشور، تحرکی احساس نمیشود که گویای رشد 12/5 درصدی باشد.