kayhan.ir

کد خبر: ۱۰۶۳۳۷
تاریخ انتشار : ۲۴ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۹:۵۴

منبر «سلونی» امام علی(ع)(پرسش و پاسخ)


پرسش:
امام علی(ع) در خطبه یا منبر «سلونی قبل ان تفقدونی» چه پاسخ‌هایی را به سؤال‌های مخاطبین خود ارائه داده‌اند؟
پاسخ:
در بخش نخست پاسخ به این سؤال، امام علی(ع) به سه پرسش مخاطبین خود پاسخ فرمودند، و اینک در ادامه، دنباله بحث را پی می‌گیریم.
4- سائل چهارم از گوشه دیگر مسجد کوفه برخاست، و پرسید:
یا علی!
بچه‌ای به دنیا آمده، این بچه یک تن دارد با دو سر. آیا با داشتن این دو سر، او یک نفر محسوب می‌شود و از پدر یک سهم ارث می‌برد یا دو نفر به حساب می‌آید و از پدر دو سهم ارث می‌برد؟
امیرالمومنین  علی (ع) فرمود: این دو سر را بخوابانید، وقتی هر دو سر به خواب رفتند آنگاه آهسته، سر اول را از خواب بیدار کنید. اگر همزمان با بیدار شدن سر اول، سر دوم هم از خواب برخاست، معلوم می‌شود او یک نفر به حساب می‌آید و از پدر یک سهم ارث می‌برد. اما اگر با بیدار نمودن سر اول، دیدید که سر دوم همچنان در خواب است، معلوم می‌شود او دو نفر محسوب می‌شود و از پدر دو سهم ارث می‌برد.
سائل چهارم هم جواب سؤال خود را گرفت و نشست.
5- سائل پنجم از گوشه دیگر مسجد کوفه برخاست. پرسید
یا علی!
 دو مادر بر سر دو بچه با هم به دعوا افتادند. این دو بچه یکی پسر است و دیگری دختر. مادر اولی می‌گوید پسر مال من است، دختر مال تو. مادر دوم می‌گوید نخیر، پسر مال من است، دختر مال تو. چگونه به دعوای این دو مادر خاتمه بدهیم؟
امیرالمومنین علی(ع) فرمود: دو ظرف بردارید، از شیر این دو مادر بدوشید، شیر دوشیده شده را وزن کنید، آن شیری که وزنش سنگین‌تر است، پسر مال اوست و آن شیری که وزنش سبک‌تر است، دختر مال اوست.
این پنجمین سائل هم جواب سؤال خود را گرفت و نشست.
6-سائل ششم از گوشه دیگر مسجد کوفه برخاست، پرسید:
یا علی!
خدا در کتاب زبور داوود پیامبر وحی فرستاد که من چهار چیز را در چهار جا مخفی نمودم، به من بگو آن چهار چیز کدامند؟
امیرالمومنین علی (ع) فرمود:
1- خدا اولیای خود را در میان شما بندگان پنهان نمود پس هیچ بنده‌ای از بندگان خدا را کوچک مشمارید و او را مورد تحقیر قرار مدهید شاید او ولی ای از اولیای خدا باشد و شما ندانید.
2- خدا رضا و خشنودی خود را در طاعت و عبادت شما بندگان پنهان کرد پس هیچ عبادتی را کوچک مشمارید و از آن صرف نظر نکنید شاید رضای خدا در همان عبادت کوچک شما نهفته باشد و شما ندانید.
توضیح بیشتر:
ما در اسلام یک سری عبادت‌های کوچک داریم که به ظاهر کوچک‌اند اما ثواب عظیمی در پشت آن خوابیده است، مثلا دو رکعت نافله نمازعشاء که بعد از نماز عشاء، به صورت نشسته خوانده می‌شود، ثواب این دو رکعت به اندازه ثواب صد حج و صد عمره مقبوله در رکاب پیامبر(ص) است، عبادت به ظاهر کوچک ولی ثوابی عظیم!! یا مثلا دو رکعت نافله نماز صبح، یا وضو گرفتن قبل از خواب، همه اینها ثوابی بس عظیم دارند.
3- خدا خشم و غضب خود را در گناه و معصیت شما بندگان پنهان نمود، پس هیچ معصیتی را کوچک مشمارید و آن را مرتکب نشوید شاید خشم خدا در همان معصیت کوچک شما نهفته باشد و شما ندانید.
توضیح بیشتر:
گناهان از منظر اسلام دو دسته‌اند: گناهان صغیره و گناهان کبیره. حال می‌دانید در نگاه اسلام چند گناه و چند واجب وجود دارد؟ در اسلام 1553 تا واجب و 1448 تا گناه داریم. بنابراین شایسته است، گناهان را ساده نپنداریم، شاید فردایی نباشد. (رک‌به: کتاب اثبات الهداهًْ علامه شیخ حرعاملی)
4- خدا اجابت خود را در دعاهای شما بندگان پنهان کرد پس هیچ دعایی را کوچک مشمارید و از آن صرف‌نظر نکنید شاید اجابت خدا در همان دعای کوچک شما نهفته باشد و شما ندانید.
توضیح بیشتر:
چرا گاهی وقتها دعاهای ما مستجاب نمی‌شود؟ قطعا خدا دعاهای ما را مستجاب می‌کند ولی گاهی همانی را که از خدا خواستیم، خدا به ما می‌دهد اگر به مصلحت ما باشد. گاهی آن چیزی را که از خدا خواستیم، خدا به ما نمی‌دهد چون به مصلحت ما نیست ولی در عوضش چیزی که ما از خدا نخواستیم و مصلحت ما در آن است، خدا آن را به ما می‌دهد، گاهی هم این دعاهای ما ذخیره قبر و آخرت ما می‌شود و در عالم برزخ و قیامت آنقدر پاداش به ما خواهد داد که آرزو می‌کنیم ای کاش هیچ دعای ما در دنیا مستجاب نمی‌شد و همه دعاها ذخیره قبر و عالم قیامت می‌شد.، مثل فرزندی که بیمار است و از پدر شیرینی و شکلات می‌خواهد!! پدر نمی‌دهد چون به مصلحت فرزند نیست، آیا این به این معنی است که پدر با فرزند دشمنی دارد؟ خیر، بلکه از شدت دوستی است که خواسته‌اش را به او نمی‌دهد و پدر به فرزند دارویی می‌دهد که به مصلحت اوست گرچه فرزند این را از پدر نخواسته بود.
این ششمین سائل هم جواب سؤال خود را گرفت و نشست.
ادامه دارد