kayhan.ir

کد خبر: ۱۰۵۵۱۸
تاریخ انتشار : ۱۲ خرداد ۱۳۹۶ - ۲۱:۵۸
نمایندگان مجلس:

فروش مجانی گاز به ترکیه از عواقب کرسنت است /دولت محرمانه‌ها پاسخ دهد

نمایندگان مجلس در واکنش به فروش مجانی گاز به ترکیه با تاکید بر این که این موضوع از عواقب قرارداد ذلت بار کرسنت است گفتند : دولت محرمانه‌ها باید در این زمینه پاسخگو باشد.


احمد امیرآبادی نماینده قم و عضو هیئت‌رئیسه مجلس در گفت‌و‌گو با فارس با اشاره به محکومیت ایران به فروش گاز مجانی به ترکیه به مبلغ 2 میلیارد دلار، اظهار داشت: در همان مقطع رأی اعتماد به آقای زنگنه و یک یا 2 روز قبل از جلسه رأی اعتماد به وی، جلسه‌ای 6 صبح با حضور جمعی از نمایندگان مجلس از جمله آقایان توکلی، بنده، نادران، نجابت و زارعی با حضور آقای زنگنه برگزار شد.
وی افزود: ما در آن جلسه همین مسئله را با آقای زنگنه مطرح کردیم و گفتیم آقای زنگنه اگر شما وزیر نفت شوید، ما در پرونده کرسنت محکوم می‌شویم، به جهت اینکه آن داور اهل استرالیا به داور طرف ایرانی گفته بود که اگر چنانچه شما (ایران) ادعا می‌کنید که در کرسنت رشوه وجود دارد و کرسنت را به همین دلیل متوقف کردید، پس دیگر نباید فردی وزیر شود که این قرارداد کرسنت در دوره وزارت او منعقد شده است.
این عضو هیئت ‌رئیسه مجلس تصریح کرد: داور استرالیایی به داور ایرانی گفته بود مگر این قرارداد کرسنت در دوره آقای زنگنه بسته نشده است؟! بنابراین چطور می‌شود در یک کشوری که در زمان وزارت یک وزیری رشوه گرفته شده است، مجدداً همان شخص در آن وزارتخانه وزیر شود، پس این حرف شما منطقی نیست و به همین جهت با وزیر شدن آقای زنگنه در وزارت نفت، ایران محکوم خواهد شد، داور استرالیایی این موضوع را به داور ایرانی گفته بود، داور مرضی‌الطرفین.
امیرآبادی تأکید کرد: ما در همان جلسه از آقای زنگنه خواهش کردیم وزارتخانه را نپذیرند و اجازه دهند رأی داوری کرسنت صادر شود و بعد از صدور رأی و قطعی شدن رأی، آقای رئیس‌جمهور آقای زنگنه را برای تصدی وزارت نفت به مجلس معرفی کند اما متأسفانه نپذیرفتند، حتی مذاکراتی از طرف گروه ما توسط آقای توکلی با آقایان جهانگیری و فریدون انجام شد، ولی آن زمان هم نپذیرفتند که آقای زنگنه برای وزارت نفت معرفی نشود.
نماینده قم در مجلس اظهار داشت: در همان جلسه همین موضوع مطرح شد که اگر چنانچه ایران در کرسنت محکوم شود، قطعاً ترکیه هم مدعی خواهد شد، به جهت اینکه قیمت گاز مثل قیمت نفت نیست و فرمول و معیار مشخصی برای تعیین قیمت گاز وجود ندارد، لذا ترکیه ادعا می‌کند چون شما گاز را در کرسنت به قیمت کمتری به امارات فروخته‌اید، باید به ما هم به همان قیمت بدهید و مدعی می‌شود و قطعاً ترکیه هم ما را محکوم خواهد کرد، اما آقای زنگنه در آن جلسه این موضوع را نپذیرفتند و قبول نکردند، ما 4 سال قبل این مسئله را پیش‌بینی و گوشزد کرده بودیم که اگر در کرسنت محکوم شویم، ترکیه هم مدعی خواهد شد، اما آقایان نپذیرفتند.
این عضو هیئت رئیسه مجلس تأکید کرد: آقای زنگنه توضیح دهد این گاز مجانی را چرا باید به ترکیه بدهیم؟ کجای قرارداد با ترکیه نوشته شده بود ما باید گاز مجانی به آنان بدهیم؟! کرسنت باعث شده این اتفاق بیفتد، عامل اصلی این اتفاق کرسنت است، اگر ما در کرسنت محکوم نمی‌شدیم، آیا امروز ترکیه می‌توانست چنین ادعایی کند؟ آقای زنگنه به این سؤالات پاسخ دهند و بگویند چرا ما در پرونده کرسنت ما محکوم شدیم و دلیل محکومیت ما در کرسنت چیست؟!
دولت محرمانه‌ها و زنگنه
پاسخگو باشند
حجت‌الاسلام سید ناصر موسوی لارگانی نماینده فلاورجان نیز با اشاره به محکومیت ایران به فروش گاز مجانی به ترکیه، اظهار داشت: دولت یازدهم تنها افتخاری که دارد انعقاد قراردادهای ننگین آن هم به صورت محرمانه است. وی افزود: ایران محکوم شده که دو میلیارد دلار گاز مجانی به ترکیه بفروشد که این به علت قرارداد ننگین کرسنت است که در دوران وزارت زنگنه در دولت اصلاحات منعقد شده بود.
وی در خاتمه عنوان کرد که دولت محرمانه‌ها باید برای مردم توضیح دهد به کدام جرم باید گاز مجانی به ترکیه بفروشیم؟
مجبور به فروش گاز مجانی
 به امارات هم خواهیم شد
سیدامیرحسین قاضی‌زاده‌هاشمی نماینده مشهد و عضو هیئت‌رئیسه مجلس نیز با اشاره به محکومیت ایران به فروش گاز مجانی به ترکیه به مبلغ 2 میلیارد دلار، اظهار داشت: رویکرد این دولت همین است، 4 سال قبل هم همین بوده و الآن هم همین‌گونه است، ما انتظار دیگری از این دولت نمی‌توانیم داشته باشیم، این مسائل چیز جدیدی نیست، 4 سال است پرونده کرسنت باز است و همه می‌دانند اما قضیه را امنیتی می‌کنند و دستگاه قضایی رسیدگی نمی‌کند به همین دلیل نتیجه آن محکومیت ایران به فروش گاز مجانی به ترکیه به مبلغ 2 میلیارد دلار می‌شود.
قاضی‌زاده‌هاشمی تصریح کرد: تازه این اول داستان است، ما در پرونده کرسنت با مشکلات جدی‌تر و بیشتری روبرو خواهیم شد، 14 میلیارد دلار که در دادگاه لاهه جریمه شدیم و از طرفی مجبور خواهیم شد گاز مجانی به امارات هم بدهیم، 4 سال است این حرف‌ها به مردم گفته شده است.
ایران به 14 میلیارد دلار جریمه محکوم شده است
اکبر رنجبرزاده نماینده اسدآباد و عضو هیئت‌رئیسه مجلس نیز با اشاره به محکومیت ایران به فروش گاز مجانی به ترکیه به مبلغ 2 میلیارد دلار، اظهار داشت: قرارداد کذایی کرسنت، قراردادی است که در آن فساد ایجاد شده بود، به دلیل همین فساد و رشوه در قرارداد کرسنت، این قرارداد حدود یک دهه مسکوت ماند و همین‌طور به حاشیه رفت اما بعد از مدت‌ها متوجه شدیم کرسنت چیست و چه عواملی موجب شده این قرارداد بسته شود.
وی افزود: بعد از روی کار آمدن دولت یازدهم و وزیر شدن آقای زنگنه، شکایت شرکت اماراتی علیه ایران در دادگاه لاهه انجام و ایران به پرداخت غرامت حدود 14 میلیارد دلار محکوم شد.
رنجبرزاده متذکر شد: کرسنت قراردادی است که شاید در زمان قرارداد ترکمنچای هم با این وضعیت روبرو نبودیم و تا این حد ضرر و زیان جدی متوجه کشور نبود، این پول‌ها متعلق به فقرا، ضعفا و محرومان جامعه است، دولت نباید زیر بار این محکومیت می‌رفت، باید دید کوتاهی در این زمینه از کجا آغاز شده است.
نماینده اسدآباد در مجلس همچنین گفت: یکی از نکات خیلی مبهم در کارنامه دولت یازدهم همین محکومیت جمهوری اسلامی ایران به پرداخت غرامت 14 میلیارد دلاری در پی قرارداد کرسنت است.
وی ادامه داد: محکومیت ایران به فروش گاز مجانی به ترکیه به مبلغ 2 میلیارد دلار جدای از محکومیت ایران به پرداخت 14 میلیارد دلار غرامت پیرو قرارداد کرسنت است، خوب است دولت محرمانه‌ها برای مردم توضیح دهد به کدام جُرم باید گاز مجانی به ترکیه بفروشیم؟