kayhan.ir

کد خبر: ۱۰۴۶۲
تاریخ انتشار : ۳۰ فروردين ۱۳۹۳ - ۲۲:۱۱

سی‌ان‌ان: دستاورد توافق هسته‌ای برای غرب از حمله نظامی بیشتر بود!

شبکه خبری سی‌ان‌ان آمریکا با انتشار یادداشتی ضمن انتقاد از رویکرد تحریم و حمله نظامی در قبال برنامه هسته‌ای کشورمان تصریح کرد دستاورد مذاکرات هسته‌ای برای غرب فراتر از نتایج حمله نظامی به ایران بود.

به گزارش تسنیم وبگاه شبکه خبری سی‌ان‌ان با انتشار گزارشی در مورد مذاکرات هسته‌ای ایران به بررسی دلایل و ضرورت‌های مطرح در مورد تلاش برای دستیابی به یک توافق هسته‌ای با کشورمان پرداخت.
در بخشی از این گزارش آمده است: ایالات متحده در آستانه تحقق (و دستیابی) یک توافقنامه هسته‌ای تاریخی در مورد برنامه هسته‌ای ایران است، توافقنامه‌ای که با ابزارهای راست‌آزمایی می‌تواند ایران را محدود کرده و باب همکاری‌های بیشتر بین دو کشور را بگشاید. با این حال، در شرایطی که شاکله یک پیروزی دیپلماتیک در افق نمایان است، خطابه‌ها و تبلیغات طرف‌هایی که با هرگونه راه حل دیپلماتیک مخالفند به صورت گمراه کننده و ریاکارانه تشدید شده است.
اما در اینجا یک ناهمخوانی وجود دارد، اینکه طی یک دهه گذشته و تحت شرایطی که تحریم‌های اعمال شده بر ایران که مورد اقبال سیاستمدارانی همچون منندز رئیس کمیته روابط خارجی سنا بود،‌تعداد سانتریفیوژهای ایران از 300 عدد به 19 هزار دستگاه رسید. در واقع، براساس برخی برآوردها، ایران در حال رسیدن به فاصله‌ای یک ماه برای گریز هسته‌ای بود.
براساس گزارش سی‌ان‌ان کابینه اسرائیل بر این باور است که اعمال تهدید در موردحملات نظامی احتمالی علیه تأسیسات هسته‌ای ایران، راه حل موضوع است. اما در اینجا هم یک عامل منفی در قبال این رویکرد وجود دارد: برخی تخمین می‌زنند که حمله اسرائیل علیه ایران می‌تواند بازه زمانی گریز هسته‌ای ایران را به 6 تا 12 ماه افزایش دهد، مشابه آنچه از مذاکرات حاصل می‌شود. البته مشکلات حاصل از حمله نظامی هرگز مشابه راه حل دیپلماتیکی که می‌تواند کاهش تحریم‌ها را در مقابل محدودیت‌های قابل راست‌آزمایی بر برنامه هسته‌ای ایران معاوضه کند نیست، حمله اسرائیل (و یا آمریکا) می‌تواند تأثیری مخالف داشته باشد و ایران را وادارد تا بازرسان را اخراج کرده و بر بازدارندگی هسته‌ای خط بطلانی بکشد.
این گزارش می‌افزاید: تمامی این موارد مطرح در مورد بازه زمانی بالقوه برای گریز هسته‌ای (ایران) و تحریم‌های اعمالی می‌تواند به یک فهم و درک منجر شود- اینکه کاخ سفید بهترین رویکرد را اتخاذ کرده است، رویکردی که بازه زمانی گریز هسته‌ای را افزایش داده و بهترین نظام بازرسی‌های سختگیرانه را به منظور اطمینان از پایبندی ایران به تعهداتش دارا باشد.
مخالفان دیپلماسی با رویکرد خود می‌توانند به خوبی بازنمود این واقعیت باشند که به هر میزان که ایالات متحده تحریم‌ها علیه ایران را افزایش می‌دهد، تهران نیز با افزایش تولیدات سانتریفیوژها پاسخ آن را می‌دهد. در نتیجه ایالات متحده به یک رویکرد نوین در سیاست‌های خود در قبال ایران نیازمند است.
دولت اوباما بدون شک به صورت آزمایشی یک رویکرد جدید را پیگیری می‌کند- رویکردی که برای اولین بار طی یک دهه اخیر موجب شد برنامه هسته‌ای ایران متوقف شده و براساس گزارش‌ها به یک امتیاز قابل توجه در مورد رآکتور اراک منجر شد.
در پایان این گزارش آمده است: اگر چنین توافقنامه و معامله‌ای برای برخی اعضای کنگره یا اسرائیل خیلی خوب نیست، این طرف‌ها باید جایگزین‌های قابل اجرای دیگری را ارائه کنند. در این میان این افراد باید از تخریب و زیر سؤال بردن یکی از بهترین دستاوردهای سال‌های اخیر در مورد محدود کردن برنامه هسته‌ای ایران دست بردارند.