براساس ارزیابی گزارش بانک مرکزی
تورم سالانه 21 کالای خوراکی در دولت یازدهم دو رقمی شد
از اردیبهشت ماه 92 تا اردیبهشت ماه سال 96، از مجموع 35 قلم کالای خوراکی، متوسط رشد قیمت 21 قلم کالا دو رقمی بوده و در چهار سال گذشته رشد بهای برنج 110 درصد و گوجه 102 درصد بوده است.
به گزارش خبرگزاری فارس، نرخ تورم هر ماه طی گزارشی از سوی بانک مرکزی منتشر میشود.
در این گزارشها معمولاً ارقام شاخص قیمت، تورم و تورم نقطه به نقطه درج میشود که از لحاظ علمی محاسبات و نتیجه آن کاملاً درست است.
تورم با بررسی حدود 1200 قلم کالا که از این تعداد حدود 365 قلم آنها را در بررسی نمایندگی میکند، در 12 گروه خوراکیها و آشامیدنیها، دخانیات، پوشاک و کفش، «مسکن، آب، برق، گاز و سایر سوختها»، «اثاث، لوازم و خدمات مورد استفاده در خانه»، بهداشت و درمان، حمل و نقل، ارتباطات، تفریح و امور فرهنگی، تحصیل و «رستوران و هتل» قرار میگیرند.
اما با توجه به اینکه قدرت خرید برای مردم بیشتر تحت تأثیر مایحتاج روزانه قرار است، تغییرات قیمتی در کالاهای مصرفی روزانه خانوارها بیشتر و سریعتر بر قدرت خرید اثر میگذارد.
برای همین قیمت و تغییرات قیمت 35 قلم کالای خوراکی پرمصرف مردم را طبق گزارش خردهفروشی بانک مرکزی ارزیابی کردیم.
طبق بررسیها در دوره زمانی چهار ساله هفته منتهی به 12 اردیبهشت 92 و دوره زمانی هفته منتهی به 15 اردیبهشت 96 است، در این چهار سال قیمت کالاهایی مانند برنج 110 درصد و به طور سالانه بیش از 27 درصد افزایش یافته است.
البته معمولاً بررسی قیمتها در بازههای زمانی سالانه است. طبق این بررسی، از مجموع 35 قلم کالا، متوسط رشد قیمت سالانه 21 قلم کالا دو رقمی بوده است.
براساس این گزارش قیمت گوجهفرنگی در طول چهار سال بیش از 102 درصد و سالانه 26 درصد گران شده است. ماست در چهارسال بیش از 56 درصد و به طور سالانه 14 درصد گران شده است. قیمت کره در چهار سال 141درصد و در سال 35 درصد افزایش یافته و نخود در چهار سال 92 درصد و سالانه 30 درصد گران شده است. همچنین لپه و عدس در طول چهار سال به ترتیب 71 و 65 درصد و سالانه 18 و 16 درصد افزایش قیمت داشته است. سیب قرمز 80 و سیب زرد 90 درصد در طول چهار سال گران شده که افزایش قیمت سالانه این محصولات به ترتیب 20 و 22/5 درصد بوده است. پرتقال در چهار سال 84/5 و سالانه 21 درصد گران شده و افزایش قیمت لیموشیرین در چهار سال 44 درصد و سالانه 11 درصد بوده است. طالبی در چهار سال 117 و سالانه 29 درصد گران شده و هندوانه در چهار سال 53 و سالانه 13 درصد افزایش قیمت داشته است.
بادنجان در چهار سال 83/5 و سالانه 21 درصد، کدو سبز در چهار سال 98/5 و در سال نزدیک به 25 درصد و سیبزمینی در چهار سال 55 و در سال نزدیک به 14 درصد گران شده است.
سبزیهای برگی طی چهار سال 69/7 و سالانه 17 درصد گران شده، ضمن اینکه گوشت گوسفند با استخوان در چهار سال 42 و سالانه 10/5 درصد افزایش قیمت داشته است. قند، شکر و چای به ترتیب 89، 88/5 و 47 درصد در چهار سال گران شده که افزایش سالانه قیمت آنها 22 و 12 درصد بوده است.
گفتنی است با وجود افزایش 20 تا 35 درصدی بسیاری از اقلام خوراکی، دولت میانگین تورم را هفت درصد اعلام میکند حال آنکه طبق وعده رئیسجمهور قرار بود ملاک تورم، جیب مردم باشد.