فایننشال تایمز گزارش داد
دستاورد کم برجام برای جذب سرمایهگذاری خارجی
در حالیکه دولت روحانی همواره منتظر ورود سرمایه گذار خارجی پس از برجام به کشور بود، روزنامه فایننشال تایمز از جذب اندک سرمایهگذاری خارجی در ایران طی سال گذشته خبر داد.
چند روز پیش بود که آمار کاهش سرمایهگذاری خارجی در سال 1395 (معادل 2016 میلادی) منتشر شد. آماری که نشان می داد در این سال نسبت به سال قبل، سرمایهگذاری خارجی 51 درصد سقوط کرده است. حال، روزنامه پرنفوذ و قدیمی فایننشال تایمز نیز با پرداختن به این موضوع، حال و روز بد سرمایهگذاری خارجی در ایران را تایید میکند.
چنانچه فارس از فایننشال تایمز نقل کرده است، زمانیکه توافق هستهای در سال گذشته منعقد و تحریمها علیه ایران برداشته شد، حسن روحانی، رئیسجمهور ایران گفت قصد دارد تا حداقل 30 میلیارد دلار در سال سرمایهگذاری خارجی جذب کند.
وی گفت: «از امروز، تاجران و کارفرمایان اقتصادی میتوانند از راههای عادی تراکنشهای بانکی بهره ببرند تا صادرات به ایران را آغاز کنند... از امروز بانکهای ما دوباره به سیستم بانکداری جهانی متصل شده است... امروز روز پیروزی ماست.»
اما با گذشت بیش از یک سال از اجرایی شدن توافق تهران با آمریکا، انگلیس، فرانسه، چین، روسیه و آلمان، تلاش ایران برای جلب نظر سرمایهگذاران خارجی ثمره اندکی داشته است.به گفته فرهاد دهدیلانی، مشاور امور بینالملل سازمان خصوصیسازی که بخشی از وزارت اقتصاد و امور دارایی ایران است، سال گذشته 400 هزار بازدیدکننده اقتصادی و 300 نماینده سرمایهگذاران خارجی به ایران سفر کردهاند.
اما در عین حال وی افزود علیرغم این بازدیدها ایران تنها 3/6 میلیارد دلار سرمایهگذاری خارجی در سال 2016 جذب کرده است.
وی ادامه داد: «ابهام در انتشار راهبرد از سوی وزارت خزانهداری آمریکا برای بانکهای بینالمللی و انتخاب رئیسجمهور جدید در آمریکا، جلوی پیشرفت اولیه را گرفته است.»
فایننشال تایمز ادامه داد، برنامه جامع اقدام مشترک که به توافق هستهای معروف است به میزان گستردهای یک پیروزی برای دولت پیشین آمریکا به شمار میرود. برخی از تحریمها علیه ایران در قبال کاهش فعالیت هستهای این کشور لغو شد اما بخشی عمدهای از محدودیتهای این کشور همچنان پابرجاست.
اندر شواتزر، شریک ارشد ارجان کپیتال با اشاره به اینکه تعدادی از بانکها نظیر استاندارد چارترد، اچاسبیسی، بیانپی پاریباس در گذشته برای نقض تحریمهای آمریکا میلیاردها دلار جریمه شدند، گفت به علت جریمهها و موضع سخت آمریکا در قبال ایران، بانکهای بزرگ ترجیح میدهند تا با ایران کار نکنند.
اکثر بانکها به علت ترس از نقض تصادفی محدودیتهای باقی مانده، از انجام مبادلاتی که ایران در آن حضور دارد، خودداری میکنند. اما برخی گروههای کوچکی نظیر بانک کیبیسی بلژیک و بانک دی زد آلمان شروع به مدیریت مبادلات کردهاند. قوانین تجاری شامل دلار آمریکاست و این امر تصویر آینده را پیچیده کرده است.
بر اساس اعلام بانک جهانی، «از آنجاییکه بانکهای ایران با چالش تاخیر در ایجاد روابط بانکی با بانکهای بزرگ بینالمللی مواجه هستند، سرمایهگذاری مستقیم خارجی و روابط تجاری با باقی جهان محدود شده است.»