kayhan.ir

کد خبر: ۱۰۲۸۶۱
تاریخ انتشار : ۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۶ - ۲۳:۰۳

اخبار ویژه



با خزانه خالی اندازه 5 دولت خرج کردند اگر خزانه پر بود چه می‌شد؟!
دولت یازدهم در حالی که ادعا می‌کرد خزانه خالی است، به اندازه 5 دولت خرج کرد.
روزنامه جوان در گزارشی نوشت: براساس گزارش بانک مرکزی در چهار سال اخیر به اندازه 20 سال یعنی پنج دولت گذشته خرج شده در حالی که به اذعان کارشناسان بی‌سابقه‌ترین رکود بعد از دوران جنگ هم در این دوران تجربه شده است.
این به معنای این است که پرخرج‌ترین دولت ایران هزینه‌هایش بیش از آنکه رونق و تولید ایجاد کند بیشتر مصروف امور جاری شده و این امور نیز با توجه به نوسانات نرخ رشد و وضعیت بنگاه‌های تولیدی مسیری خلاف توسعه بوده است. به عبارت بهتر با رقم هزینه شده و طبق آمارهای رسمی در حالی که به ادعای دولت تدبیر طی 3/5 سال گذشته و با وجود هزینه کرد به اندازه پنج دولت قبلی بیشتر هزینه‌ها مصروف سرپوش‌گذاری در بهره‌وری و کارایی شده است.
براساس گزارش رسمی بانک مرکزی، جمع هزینه‌های جاری در «دولت رکود و بیکاری»،  بیش از 642 هزار میلیارد تومان بوده است که این رقم در هیچ دولتی در جمهوری اسلامی ایران سابقه ندارد. به گفته کارشناسان البته بخشی از این افزایش هزینه‌ها ناشی از افزایش نرخ ارز و وابستگی شدید درآمدهای دولتی به درآمدهای نفتی است. با این حال همگام با این موضوع افزایش درآمدها ناشی از صادرات محصولات و فرآورده‌های نفتی و درآمدهای ناشی از فروش حامل‌های انرژی است که در چهار سال اخیر بارها گران شده‌اند. برای اینکه بزرگی این عدد بیشتر نمایان شود، کافی است بدانید در مجموع پنج دولت قبل از دولت یازدهم، یعنی دولت‌های ششم تا دهم، مجموع هزینه‌های  جاری کمتر از این رقم بوده است. براساس گزارش بانک مرکزی، از سال 72 تا 91 یعنی طی 20سال حدود 640 هزار میلیارد تومان صرف‌هزینه‌های جاری شده است. به این ترتیب می‌توان چنین استنباط کرد که کنترل تورم با افزایش هزینه‌ها بیش از آنکه تدبیر دولت باشد، حاصل کاهش دادن شدید قدرت خرید مردم و احتمالا دستکاری روی قیمت‌ها بوده است.
این در حالی است که بارها دولت از کمبود بودجه و درآمدها و نبود اعتبار کافی برای پرداخت یارانه‌ها نالان بوده و زمان پرداخت یارانه‌ها  را عزای عمومی اعلام می‌کرده است.
گفته می‌شود رقم درآمد حاصل از حامل‌های انرژی سالانه بیش از 60 هزار میلیارد تومان است که شامل آب، برق، گاز، بنزین و... است، هر چند دولت این رقم را به طور شفاف اعلام نکرده و معتقد است این رقم پایین‌تر است. صندوق بین‌المللی پول نیز چند روز پیش در گزارشی از شکستن رکورد 26 ساله افزایش هزینه‌های دولتی و دوبرابر شدن ریخت و پاش‌های دولت و 5/5 برابر شدن بدهی عمومی ایران در دولت روحانی خبر داد. هر چند بانک مرکزی مدعی است این بدهی‌ها ناشی از رویکرد حسابداری بوده و دولت یازدهم مقید به انضباط پولی است!

تودهنی یک اصلاح‌طلب به  دبیرکل حزب اشرافی
همکار سابق نشریات اصلاح‌طلب از دبیرکل حزب اشرافی کارگزاران خواست دهانش را ببندد و درباره مدافعان غیور حرم با بلاهت سخن نگوید.
داریوش سجادی در واکنش به اظهارات اخیر کرباسچی که مدعی شده بود نباید جنگ راه انداخت بلکه باید با داعش به شکل دیپلماتیک مذاکره کرد، نوشت: اسائه ادب غلامحسین کرباسچی به ساحت قدسی حافظان حرم و خانواده محترم شهیدان و سربازان دلاور سردار قاسم سلیمانی شایسته یک تودهنی جدی به این تبختر پربلاهت است.
جناب کرباسچی، مطمئن باش اگر هنگام صدور آن ترهات شخصا نزدتان حضور داشتم دندان‌هایت را در دهان کثیفت خرد می‌کردم و ارزنی نیز خود را معطل اطوارهای روشنفکری و مدنی‌بازی نمی‌کردم.
وی با بیان اینکه «آقای کرباسچی لطفا خفه شو»، می‌افزاید: بی‌کفایت! اگر سلیمانی و سربازان سلیمانی و رزم حماسی و قهرمانانه ایشان در شامات نبود، اکنون حضرتعالی به جای آن‌که از پشت میکروفون و در حریم امن مملکت لن‌ترانی علیه آن دردانگان کنی، می‌بایست از خوف داعش با زن و بچه‌ات در بیابان‌های ساوه دنبال جان‌پناه می‌گشتی!
خیر آقای کرباسچی! تصاحب کرسی ریاست جمهوری تا آن اندازه ارزش ندارد تا برای پیروزی هر ترهاتی را از دهان‌تان بیرون بریزید.
کاخ ریاست جمهوری پاستور با تمام اجزا و جوانبش بر سرتان خراب شود اگر آن‌قدر شعور ندارید تا بفهمید رئیس‌جمهورتان نیز مانایی‌اش در قدرت را مدیون رشادت سلیمانی و سربازان سلیمانی در شامات‌اند.

آقای معاون! این وعده‌ها مصداق کلاهبرداری نیست؟!
معاون پارلمانی رئیس‌جمهور گفت: کسب رای مردم با امیدوار کردن غیرواقعی آنها کلاهبرداری است.
حسینعلی امیری در گفت‌وگو با خبر آنلاین اظهار داشت: اگر کسی مردم را به امور غیرواقعی امیدوار و از این طریق مال یا چیزی را تحصیل کند از مصادیق کلاهبرداری محسوب می‌شود.
معاون پارلمانی رئیس‌جمهور اظهار کرد: آنچه که بدون مصوبه و پشتوانه قانونی و حقوقی گفته می‌شود قابل تامل است؛ چون امکان دارد مجلس شورای اسلامی با اجرایی شدن این وعده‌ها موافقت نکند. بنابراین بیان وعده‌های این‌چنینی اشکال دارد؛ ضمن آنکه از جهت قانون جزا اگر کسی مردم را به امور غیرواقعی امیدوار کند و از این طریق مال یا چیزی را تحصیل کند از مصادیق کلاهبرداری محسوب می‌شود.
وی با اشاره به وعده‌های نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: خرید رای چه به شکل کهنه و قدیمی و چه به شکل مدرن که امیدوار کردن مردم به امور غیرواقعی است از جهت قانونی اشکال دارد و کلاهبرداری محسوب می‌شود.
با عنایت به اظهارات آقای امیری باید پرسید آیا وعده‌هایی از این قبیل، مصداق کلاهبرداری و امیدوار کردن غیرواقعی مردم هست یا خیر؟
- در صد روز اول اقتصاد را متحول می‌کنیم.
- چنان رونقی به اقتصاد بدهیم و آن‌چنان مردم را از درآمد سرشار کنیم که نیازی به پول یارانه نداشته باشند.
- اولین تدبیر ما کاهش بیکاری بود.
- همه تحریم‌ها حتی تحریم‌های مالی و بانکی و نظامی و موشکی در روز اجرای توافق برداشته خواهد شد.
- در ماه‌های ابتدای آغاز به کار دولت تدبیر و امید، موانع از سر راه تولید برداشته می‌شود.
- برای اقشار کم‌درآمد بسته‌های حمایتی در نظر گرفته‌ایم.
- 3 درصد از درآمد نفت را به خوزستان اختصاص می‌دهیم.
- در کنار یارانه‌های نقدی، یارانه‌های کالایی نیز در دولت من پرداخت خواهد شد.
- رونق را به اقتصاد برمی‌گردانیم و به مشکل کارگران توجه داریم. مسئله مسکن هم، اولویت دوم جوانان است که به آن توجه ویژه‌ای دارم.
- و...

دستکاری دولت در آمار/رکود بدتر شده است
رئیس اسبق اتاق بازرگانی در اظهاراتی هشدارآمیز گفت: دولت، آمار تورم را دستکاری می‌کند.
علینقی خاموشی در گفت‌وگو با روزنامه جهان صنعت اظهار داشت: بزرگترین ضعف دولت روحانی، تیم اقتصادی اوست به این معنا که وزرای تشکیل دهنده دولت روحانی، هماهنگی و انسجام لازم را در تصمیم‌گیری‌ها ندارند. به عنوان مثال در صحبتی که با یکی از وزرای دولت یازدهم داشتم، وی اعلام کرد در حال حاضر هیچ جلسه‌ای در هیئت دولت برای طرح مشکلات کشور تشکیل نمی‌شود و رئیس‌جمهور اجازه نمی‌دهد به صورت تخصصی در این خصوص صحبت کنیم. البته معمولاً در جلسات هیئت دولت موضوعات کلان اقتصاد مطرح می‌شود و در کمیته‌های تخصصی، جزئیات مسایل اقتصادی مورد بررسی قرار می‌گیرد، اما اینکه جلسه‌ای تخصصی برای بیان و حل مشکلات اقتصادی در هیئت دولت تشکیل شود تاکنون نبوده و همین به پایداری مشکلات دامن می‌زند. به نظر من این مهمترین نقطه ضعف دولت است چرا که این شیوه مدیریت باعث شد اوضاع معیشتی مردم نسبت به قبل بدتر شود.
وی می‌افزاید: واقعیت این است که اولین باری نبود که تحریم‌ها، کشور را با مشکل مواجه می‌کرد. قبل از این هم ایران تحریم‌های دیگری داشت با این تفاوت که این تحریم طولانی‌تر و زمانبرتر بود. بنابراین ما سال‌هاست تجربه کار در شرایط تحریم و حتی بدتر از آن را هم داشته‌ایم اما در مورد اینکه آیا این رفت‌وآمدها و برجام می‌تواند مشکلات اقتصادی ایران را حل کند، باید بگویم به نظر من در حال حاضر به هیئتی قوی‌تر از تیم مذاکره کننده فعلی احتیاج داریم تا جزئیات این توافقنامه را به صورت دقیق و همه‌جانبه‌تر بررسی کنند. همچنین درباره این خبر که گفته می‌شود طلسم خرید هواپیماهایی مانند ایرباس و بوئینگ شکسته شده و در حال حاضر چند فرونداز آن هم وارد کشور شده، به نظر من بازی جدیدی است که معلوم نیست به سرانجام برسد یا نه، اما به طور کلی برجام منجر به از بین رفتن مشکلات بانکی نشده و فعالان اقتصادی با مشکلات فراوانی در این زمینه مواجه‌اند.
خاموشی تصریح کرد: رکود، معضلی است که در دولت قبل هم وجود داشت اما این وضعیت در سه سال اخیر اوج گرفت. این در حالی است که به عقیده من، برای پرداختن به این موضوع باید سیستم پایه محاسبه نرخ تورم و رکود مورد بررسی قرار گیرد. در بانک مرکزی لیستی از کالاها موجود است که قیمت کالاها در آن مشخص است و هدف‌گیری‌های بعدی برای قیمت نهایی آنها نیز در آن وجود دارد که در نهایت نقش این کالاها را در سبد خانوار تعیین می‌کند. بنابراین قیمت‌گذاری برخی از کالاها و تصمیماتی که برای برخی از حوزه‌ها گرفته می‌شود در برخی مواقع شوک غیرقابل جبرانی به بازار وارد می‌کند. یکی از نمونه‌های مشهود فعلی، واگذاری و تغییر مقطعی بخش ساختمان است که به پایین آمدن قیمت مسکن منجر شد به طوری که اثرات روانی آن ممکن است تا مدت‌ها در بازار خودنمایی کند. نباید به آمار و ارقامی که در مورد نرخ تورم اعلام می‌کنند کاری داشته باشیم چرا که این ارقام واقعی نیستند و اعدادی که اعلام می‌شود دستکاری آماری است.
خاموشی می‌گوید: آنچه به وضوح وضعیت اقتصادی را نشان می‌دهد، گشت وگذار در بازار است. بنابراین خریداران در جریان خرید کالاهای اساسی، گوشت، مرغ و... بهتر می‌توانند در مورد میزان نوسان قیمت‌ها و نرخ تورم نظر بدهند. بنده به عنوان یک اقتصاددان معتقدم هیچ کس به اندازه مردم و مصرف‌کننده نمی‌تواند در مورد کاهش یا افزایش نرخ تورم نظر دهد.

آمریکا نگران پیروزی نیروهای انقلابی و مذهبی در انتخابات ایران است
یک روزنامه‌ آلمانی می‌گوید احتمال برآمدن نیروهای مذهبی و انقلابی در انتخابات ریاست‌جمهوری ایران، آمریکا را به وحشت انداخته است.
دی‌ولت نوشت: پس از چند سال ممکن است نیروهای مذهبی دوباره به دولت بازگردند. این موضوع، آمریکا را به وحشت انداخته است. ابراهیم رئیسی نامزد ریاست‌جمهوری ایران در یک برنامه تلویزیونی خواستار مقابله جدی با آمریکا شده و گفت از مقابله با آمریکا ترسی ندارد. ما باید آمریکا را مجبور به عقب‌نشینی کنیم.
از نظر این طیف، روحانی در توافق هسته‌ای منفعلانه عمل کرده است. این توافق، برنامه هسته‌ای ایران را کنترل و مهار کرده است.

52 درصد ایرانی‌ها معتقدند وضعیت اقتصادی در دوره روحانی بدتر شد
یک روزنامه اقتصادی چاپ فرانسه نوشت آمار و ارقام نشان می‌دهد مردم از اینکه توافق برجام تأثیری در زندگی آنها نداشته ناراحتند.
لزاکو با اشاره به نتایج نظرسنجی‌های جدید از جمله ایران پل نوشت: این نتایج نشان می‌دهد حسن روحانی برای دومین نوبت انتخاب خود ممکن است با چالش روبرو شود. طبق نظرسنجی ایران پل، فقط 11 درصد مردم گفته‌اند که اوضاع اقتصادی آنها در دوره روحانی بهتر شده، 35 درصد معتقدند بدتر شده و 51 درصد می‌گویند تغییری نکرده است.
در مورد توافق هسته‌ای 72 درصد از افراد در این نظرسنجی گفته‌اند توافق هسته‌ای و کاهش تحریم‌های بین‌المللی موجب نشده که مردم عادی بهبودی در اوضاع اقتصادی خود مشاهده کنند.
در پاسخ به این سؤال که مهمترین موضوعاتی که رئیس‌جمهور بعدی با آن مواجه است چیست؟ افراد شرکت کننده در این نظرسنجی بیشتر از هر چیز به مشکلات اقتصادی و بیکاری اشاره کرده‌اند.
یکی از کارشناسان مؤسسه ایران پل گفت: طبق استانداردهای سیاسی، 52 درصد از ایرانی‌ها بر این باورند که اوضاع اقتصادی بدتر شده است.
آمار و ارقام بخوبی نشان می‌دهد که مردم از شرایط اقتصادی و بیکاری ناراحت هستند. طی چند هفته باقی مانده تا انتخابات خیلی چیزها ممکن است تغییر کند.

آل‌ثانی: ایران بزرگ‌ترین برنده تحولات دهه اخیر منطقه بود
وزیر امورخارجه پیشین قطر گفت: ایران بزرگ‌ترین بهره را از جنگ عراق، سرنگونی صدام حسین در سال 2003 و بهار عربی برده است.
روزنامه مصری «الیوم السابع» به نقل از آل‌ثانی نوشت واکنش کشورهای خلیج‌فارس در قبال اشغال عراق، سرنگونی صدام و بهار عربی آنگونه که باید جدی نبوده است.
رئیس پیشین دستگاه دیپلماسی قطر تصریح کرد، کشورهای حوزه خلیج‌فارس تنها به محکومیت نسبت به مسائل پیش آمده، اکتفا کرده‌اند، بدون آن که نقش جدی در خاموش کردن آتش جنگ در عراق و کشورهای دیگری داشته باشند که شاهد پدیده بهار عربی بودند.
وزیر امور خارجه پیشین قطر با اشاره به این که بحران سوریه در واقع  ناتوانی کشورهای عربی را برملا کرد، افزود: سوریه آیینه و آزمایشگاه درگیری‌های منطقه‌ای است. این امر به دلیل ناتوانی سیاسی دوگانه‌ای است که منطقه عربی از آن رنج می‌برد و نیز ناشی از اختلاف‌نظر کشورهای بزرگ جهان است.