نگاهی به دیروزنامههای زنجیرهای
گذشتههراسی و دستاوردسازی با ادعای نرمی دنیا!
سرویس سیاسی-
روزنامه اعتماد در شماره دیروز خود در گزارشی به «پالایشگاه ستاره خلیج فارس» که به تازگی افتتاح شد پرداخته است و با مطرح کردن این سوال که «چرا ستاره خليجفارس عزت ملي است؟» در ادامه نوشته است: «اگر ادعا ميشود كه ٧٤ درصد پروژه پالايشگاهي ستاره خليجفارس ايراني است به اين دليل است كه حدود ٧٠ درصد طراحي آن توسط مهندسان ايراني انجام شده است. جالب است بدانيد كه ٣٠٠ هزار نقشه براي طراحي پالايشگاه رد و بدل شده است.»
این گزارش در ادامه افزوده است: «٦٠ درصد تجهيزات پالايشگاه ايراني است و ١٠٠ درصد ساخت آن توسط شركتهاي ايراني انجام شده است. حتي تجهيزات پيچيده هم توسط مهندسان ايراني نصب شده است. پالايشگاه ستاره خليجفارس در فاز اول و از ديروز روزانه ١٢ ميليون ليتر بنزين توليد كرده است. پس از تكميل سه فاز اين پالايشگاه ٣٦ ميليون ليتر بنزين يورو چهار، ١٤ ميليون ليتر گازوييل يورو چهار، ٤ ميليون ليتر گاز مايع (LPG) و ٣ ميليون ليتر سوخت جت توليد خواهد كرد. جالب است بدانيد كه تاكنون (پيش از افتتاح) ١ميليون و ٤٠٠ هزار ليتر گازوييل مرغوب و ١ ميليون و ٢٠٠ هزار تن نفت از پالايشگاه ستاره خليجفارس به كشورهايي نظير ژاپن، هند و... صادر شده است.»
این نوشتار در ادامه به مراسم افتتاح این پروژه عظیم ملی پرداخته که در بخشی از آن آمده است: «قرارگاه سازندگي خاتمالانبيا نشان داد كه ميتواند مگاپروژهاي نظير ستاره خليجفارس را راهبري كند و اين ظرفيت بزرگي براي كشور است. هر چند بايد در اين راه قويتر شود. ظرفيت فني و اقتصادي قرارگاه براي كشور راهگشاست. به ويژه در شرايط سخت.» «با بهرهبرداري كامل از پالايشگاه ستاره خليجفارس امكان صادرات بنزين و افزايش كيفيت سوخت مصرفي داخل نيز فراهم ميشود و ايران به جرگه صادركنندگان بنزين ميپيوندد.» اين را سردار عبداللهي، فرمانده قرارگاه سازندگي خاتمالانبيا ديروز در مراسم افتتاحيه فاز اول پالايشگاه ستاره خليجفارس گفت و افزود: «افتتاح پالايشگاه ستاره خليجفارس همسو با اقتصاد مقاومتي، اقدام و عمل و توليد و اشتغال است. اگر ما بر اساس راهبردهاي كشور حركت كنيم توانايي فتح قلههاي بزرگ را داريم.»
نقش ویژه وکیلالدولهها
روزنامه اعتماد در شماره دیروز خود یادداشتی را به قلم محمد کاظمی، نماینده مجلس شورای اسلامی پیرامون مناظرهها انتخابات ریاست جمهوری منتشر کرده است.
این نماینده مجلس در بخشی از یادداشت خود نوشته است: «کسانی هستند که در مناظرهها... معركه ميگيرند و راست و دروغ را به هم ميبافند تا آسيبي فراهم آورند و در خراب كردن خادمان ملت نمرهاي بگيرند!»
متاسفانه در کنار مزیتهایی که برای رسانه تعریف میکنند ویژگیهایی نیز وجود دارد که اصلا خوشایند نیست. وارونه کردن حقیقت یا به تعبیری دیگر «وانموده» یکی از آن ویژگیهاست. بستگی دارد به اینکه یک رسانه چه چیزی را ملاک کار خود قرار دهد: اخلاق و راستی یا منفعتسنجی!
دیگر اینکه نویسنده این یادداشت یکی از نمایندگان ملت در مجلس است که مثلا باید از حقوق آنها دفاع کند. وقتی نماینده ملت به «وکیلالدوله» تغییر جهت داد نتیجه جز این نمیشود که جای حقیقت و دروغ را با یکدیگر عوض کند. به راستی با چه چیزی روبرو هستیم که دولت گفته صریح خود را انکار میکند و نماینده اصلاحطلب حامی دولت؛ منتقدان را دروغگو خطاب میکند. همان کاری که متاسفانه رئیس جمهور هم کرد. منتقدان را به حرفهای بی سند و مدرک متهم میکنند و وقتی سند و مدرک ارائه میدهند هوچیگری رسانههای حامی دولت آغاز میشود که فلان شیوه را آغاز کردند!
تحلیلهای صد من یه غاز!
روزنامه زنجیرهای بهار نیز گفته است به این که حضور مردم سایه جنگ را از سر کشور دور کرد اعتقاد دارد. اما در ادامه از «حضور مردم» خوانش و تفسیری ارائه داده است که سرانجام به چیزی دیگر ختم میشود.
این روزنامه در سرمقاله خود با عنوان «ثمره حضور مردم» نوشته است: «حضور مردم در انتخابات92 باعث تغییر در سیاست خارجی کشور و دست یافتن به برجام به عنوان توافقی که سایه جنگ را از کشور دور کرده بوده است... ریشه و اساس دور شدن سایه جنگ از کشور نه موشکهای دوربرد یا توانمندی دیپلماتیک بلکه حضور مردم در صحنه است!»
نخستین نکتهای که در این مورد به ذهن میرسد این است که مراد این روزنامه اطلاحطلب حضور مردم در انتخابات ریاست جمهوری به صورت عام نیست بلکه این روزنامه به صورت گزینشی و هدفمند تنها حضور مردم در انتخابات 92 را دور کننده سایه جنگ دانسته است آن هم به این واسطه که به حضور حسن روحانی در پست ریاست جمهوری و سپس برجام منتهی شده است!
یعنی در حقیقت این روزنامه به شکلی خندهدار لقمه را دور سرش چرخانده تا به همان چیزی که میخواسته برسد. یعنی با زیرکی خاصی هم «دل مردم را به دست بیاورد» و «هم جانب برجام را نگه دارد!»
اما عجیبتر از همه تناقضگویی این روزنامههاست. ابتدا گفته است که حضور مردم در انتخابات 92 باعث تغییر در سیاست خارجی شده و به توافقی ختم شد که جنگ را دور کرد! (که اینها یعنی در نهایت دیپلماسی و توافق این کار را کرده است) اما در ادامه همین دیپلماسی را رد کرده و نوشته است: «اساس دور شدن سایه جنگ نه توانمندی دیپلماتیک بوده و نه موشکهای دوربرد!»
پنهان کردن واقعیت سوئیفت از مردم!
روزنامه ایران در گزارشی با عنوان «احیای روابط بانکی بینالمللی در پسابرجام»، نوشت: «برقراری ارتباطات سوئیفتی از نخستین دستاوردهای حاصل شده در برجام بود... به بیان بهتر سوئیفت یا ارتباطات مالی بین بانکی، یک ابزار ارتباطی - مخابراتی است که به تنهایی نمیتواند گرهگشای ارائه خدمات بانکی بینالمللی باشد و این ابزار باید با روابط کارگزاری که از پیش میان دو بانک ایجاد شده است همراه باشد تا بتوان از طریق آن به ارائه خدمات به مشتریان پرداخت.»
این گزارش میافزاید: «پس از برجام، ارتباط سوئیفت تمام بانکهای ایرانی که نام آنها از فهرست تحریمها خارج شده بود، مجدداً برقرار شد و ارائه تمام خدمات پیامرسانی دیگر نیز مجاز اعلام شده است و پیامها به نحو ایمن و با کمترین هزینه مبادله میشوند. درحال حاضر نام 29 بانک ایرانی در وبسایت سوئیفت آمده و این موضوع نمایانگر آن است که این بانکها به سیستم سوئیفت متصل هستند. سوئیفت در کاهش هزینههای بانکی بسیار تأثیرگذار است.»
جالب است بدانید روزنامه ایران این واقعیت را از مردم پنهان میکند که گرچه سوئیفت باز است و نقل و انتقال پیام صورت میگیرد اما بانکهای خارجی به دلیل ترس از جریمهها و تحریمهای آمریکا حاضر به مبادلات بانکی با ایران نیستند. بارها مقامهای دولتی به این اشکال اشاره کردهاند.
گزارشهای سفارشی!
روزنامه آفتاب یزد که سابقه روشن و آشکاری در بیاخلاقی و توهین (حتی به همصنفهای خودش) دارد در شماره دیروز پیگیر حاشیهسازی برای مناظرههای جمعه گذشته بود.
تیتر و عکس یک این روزنامه به شکلی واضح و آشکار تحریف سخنان نامزدها در مناظرههای انتخاباتی بود. عکاس این روزنامه از یک ماشین که یک برگ کاغذ در قطع A4 را بر روی شیشه سمت راننده چسبانده عکس گرفته است. روی این کاغذ نوشته شده است: «به خدا ما جزء 4درصد زالوصفت نیستیم، پنجاه ساله کارخونه داریم!»
این حرکت ناشیانه به علاوه تلاش برای وارونهسازی از آنچه نامزدهای جناح مقابل دولت گفتهاند از گزارش تیتر یک این روزنامه ملغمهای مضحک ساخته است.
روزنامه جوان در سرمقاله شماره دیروز خود در این خصوص که آن 4 درصد چه کسانی هستند نوشته بود: «از سال 1368 تاكنون يك دالان ويژه براي تصاحب مزيتهاي نسبي كشور در حوزه اقتصادي به وجود آمده است كه پرچمداران عيان و نهان آن كساني هستند كه در دولتهاي سازندگي، اصلاحات و اكنون مديريتهاي كلان نظام را بر عهده دارند. ايده تعديل اقتصادي در دولت هاشمي منجر به انتقال ظرفيتهاي اقتصادي از بخش دولتي به بخش خصوصي شد و مزيتهاي نسبي آن همچون صادرات و واردات و سرمايهگذاريهاي استراتژيك يا توليدات پردرآمد (مثل پتروشيمي) كه لقمههاي پرچربي هستند به جاي خصوصيسازي «اختصاصيسازي» شدند.»
قانونگریزان مناظره اول!
عبدالله رمضان زاده در گفتگو با روزنامه شرق پیرامون شیوه مناظره جمعه گذشته گفته است: «به نظر من، شیوه مناظره، شیوه درستی نبود. هرکسی هر حرفی دلش خواست زد. برخی نامزدها خارج از موضوع صحبت کردند، جواب یکدیگر را هم ندادند و درنهایت هم کار به مقابله کشید... این شیوه برگزاری مناظره، نوعی مکانیسم تصنعی مناظره بود و جواب هم نداد.»
متاسفانه روزنامه زنجیرهای در مواردی این چنین که مصادیق نادرستی شامل خود آنها یا نماینده آنها باشد نهایتا به صورت کلی به ماوقع میپردازند. البته این حالت خوب ماجراست و حالت بد آن برعکس کردن حقیقت است که نمونهای از آن نیز ذکر شد. آنچنان که نظرات کاربران در محیط مجازی حکایت میکند در مناظره جمعه گذشته سید ابراهیم رئیسی در رعایت قوانین مناظره، پاسخ در راستای سوال و عدم پرداختن به حاشیه مورد توجه بسیاری قرار گرفته است.
اما متاسفانه اسحاق جهانگیری مصداق دقیق آن چیزی است که رمضان زاده گفته است. پس از آن که حسن روحانی پشت تریبون قرار گرفته بود و سخنانش را گفت نوبت به نقد دیگر نامزدها بود که پس از آنکه قالیباف نقد خویش را گفت جهانگیری در نوبت خود (که باید نقد یا نظرش را پیرامون سخنان روحانی) به پاسخهای تند علیه دیگر نامزد پرداخت. مسائل بیارتباطی که جهانگیری آنها را عنوان کرد نیز مصداقی دیگر است برای آنچه رمضان زاده گفته است. عدم رعایت زمان و بیتوجهی به تذکرهای پیدرپی مجری توسط حسن روحانی نیز در آن مناظره قابل توجه است.
وعدهها در بوته عمل یا انکار؟
روزنامه شهروند در گزارشی با عنوان «وعدهها در بوته عمل»، به بررسی تحقق وعدههای اقتصادی دولت نهم، دهم و یازدهم پرداخت و از قول یک کارشناس اقتصادی نوشت: «کلید روحانی، قفل اقتصاد ایران را باز کرد. مهار تورم یکی از وعدههای اصلی حسن روحانی بود که زودتر از موعد تحقق یافت.»
شهروند ادامه میدهد: «همین که با دنیا مودب حرف میزنیم و دنیا هم با ما به نرمی مراوده و معاشرت میکند، اتفاق کمی نیست. مردم دوران سیاه گذشته را فراموش نکنند و از آن عبرت بگیرند.»
البته شهروند در این گزارش درباره وعدههای رئیس جمهور از جمله؛ گشایش 100 روزه، وعده ایجاد 4 میلیون شغل، رونق اقتصادی، تامین مسکن، بالا بردن ارزش پول ملی، عبور از رکود، افزایش تولید، مبارزه با فساد، مقابله با قاچاق و... که بر زمین مانده مطلبی ننوشت.
ادعای معاشرت نرم دنیا با ایران پس از برجام در حالی است که این توافق، نه تنها چنین نتیجهای دربر نداشت بلکه گستاخیها و زیادهخواهیهای غرب و آمریکا نسبت به ایران را افزایش داد.
شهروند از قول کارشناس اقتصادی دیگری درباره برجام نوشت: «اگرچه نتایجی که مورد انتظار بود، کاملا محقق نشده است اما شروع مذاکرات، باعث توقف تشدید تحریمها شد. کمکم، در روزهای بعد از توافق هستهای، توانستیم تولید نفت کشور را به قبل از دوره تحریمها برگردانیم. اگرچه نمیتوان منکر این شد که هنوز مشکلات اقتصادی و رکود تا حدی پابرجاست.»