kayhan.ir

کد خبر: ۱۰۲۱۶۷
تاریخ انتشار : ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۶ - ۱۸:۲۹
با خشک شدن دریاچه نمک

خطر گرد و غبار نمکی، قم و مناطق مرکزی کشور را تهدید می‌کند

رئيس سازمان جهاد کشاورزی استان قم گفت: خشک شدن سطح دریاچه نمک، گرد و غبار نمکی قم و مناطق مرکز کشور را در معرض خطر جدی قرار خواهد داد.

قم - خبرنگار کیهان:

محمدرضا طلایی که در دیدار مسئولان اجرایی همایش بحران دریاچه نمک و پدیده گرد و غبار با آیت‌الله امینی سخن می‌گفت با اشاره به بحران دریاچه نمک قم، اظهار داشت: این دریاچه پیش از این از دو رودخانه بزرگ قره‌چای و قمرود سیراب می‌شد، اما اکنون این دو رودخانه نیز به دلایل مختلف از جمله سدسازی عملا خشک شده‌اند.
وی با اشاره به عوامل بروز گرد و غبار نمکی در استان قم افزود: کاهش سطح دریاچه نمک مهم‌ترین عامل بروز گرد و غبار نمکی در قم و مناطق مرکزی است.
وی اظهار داشت: وزش بادهای شرقی در چند سال اخیر سبب بروز پدیده گرد و غبار شده است و به همین دلیل تلاش کردیم که در همایش بحران دریاچه نمک و پدیده گرد و غبار که در روزهای 6 و 7 اردیبهشت ماه برگزار می‌شود برای مخاطرات جدی که این پدیده دارد، راهکار ارایه کنیم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قم گفت: در حال حاضر وضعیت دریاچه نمک قم به مرز هشدار رسیده است و در صورتی که سطح دریاچه خشک شود، خطر ریزگردها به همراه غبار نمکی نه تنها استان قم بلکه مرکز کشور را که یک چهارم جمعیت کشور را در خود جای داده است، تهدید می‌کند.
وی با تاکید بر اینکه 25 درصد جمعیت کشور در مرکز کشور زندگی می‌کنند، عنوان کرد: با توجه به خطری که در این منطقه وجود دارد باید این محدوده را نمدار کرد.
طلایی با هشدار جدی نسبت به خشک شدن سطح دریاچه نمک گفت: در صورتی که سطح دریاچه خشک شود شاهد خطر جدی ریزگردها به همراه غبار نمکی هستیم.
وی یکی از راه‌های مقابله با پدیده ریزگردها را برداشت مجاز از چاه‌ها و قنات برشمرد و گفت: سال گذشته میزان برداشت آب از چاه‌ها به کمتر از 5 هزار متر مکعب رسید و همچنان این روند کاهشی ادامه دارد.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری قم هم با بیان اینکه 105 هزار هکتار از اراضی استان مستعد تولید گرد و غبار است گفت: دریاچه نمک قم خطراتی به مراتب جدی‌تر از دریاچه ارومیه به همراه دارد.
محسن اوروجی از برگزاری همایش «بحران دریاچه نمک و پدیده گرد و غبار» در استان قم خبر داد و اظهار داشت: از 45 بلای طبیعی شناخته شده در دنیا تاکنون 18 مورد آن در استان قم رخ داده است.
وی با بیان اینکه از سال 90 روند افزایشی گرد و غبار در استان قم آغاز شد افزود: میزان روزهای آلوده استان از 3 روز در سال 1365 به 105 روز در سال 94 رسیده است.
اوروجی تصریح کرد: وزش بادهای شرقی به سطح دریاچه نمک و حوض سلطان، انقراض کشاورزی و از بین رفتن پوشش گیاهی بر اثر کاهش منابع آبی سبب تشدید گرد و غبار در استان شده است افزود: سرازیر شدن سالانه 17 میلیون متر مکعب آب شور به سمت شهر قم شرایط نامناسبی برای استان رقم زده است و بر اساس مصوبه وزارت نیرو بنا است 154 میلیون متر مکعب حق‌آبه زیست محیطی اختصاص یابد، اما هنوز این موضوع محقق نشده است.