سیف: اقتصاد کشور با موفقیت از رکود خارج شده است!
رئیسکل بانک مرکزی گفت: مجموعه تحولات صورت گرفته در خصوص متغیرهای واقعی و اسمی اقتصاد در سال ١٣٩٥، این پیام امیدوارکننده را تداعی میکند که اقتصاد کشور با موفقیت از رکود خارج شده است.
ولیاله سیف در کانال تلگرامی خود با ابراز خشنودی از وضعیت اقتصادی کشور(!) نوشت: اقتصاد ایران در سال گذشته با موفقیتهای قابل توجهی به لحاظ ثبات در بازار ارز، تداوم روند کاهشی نرخ تورم و دستیابی به نرخ تورم تکرقمی و حصول همزمان رشد اقتصادی دو رقمی در نه ماهه سال 1395 همراه بوده که جملگی نشانه هایی امیدوارکننده از روند آتی تحولات اقتصاد ایران را بدست میدهند. علاوه بر تحولات مثبت یاد شده، آخرین اطلاعات پردازش شده در خصوص رشد نقدینگی و عملکرد تسهیلات پرداختی در سال ١٣٩٥ نیز تکمیلکننده موفقیتهای مزبور است.وی افزود: مجموعه تحولات صورت گرفته در خصوص متغیرهای واقعی و اسمی اقتصاد در سال ١٣٩٥، این پیام امیدوارکننده را تداعی میکند که اقتصاد کشور با موفقیت از رکود خارج شده و با توجه به غیرتورمی بودن این دستاورد، پویایی و سلامت در روند رشد اقتصادی کشور آغاز شده است!
گفتنی است سیف در حالی کاهش «رشد» نقدینگی در سال 95 را به عنوان افتخار دولت یازدهم مطرح میکند که نقدینگی کشور در سه سال این دولت از حدود 670 هزار میلیارد تومان به نزدیک 1300 هزار میلیارد تومان رسیده است. اتفاقی که به اعتقاد کارشناسان یک بمب تورمی محسوب میگردد که در سالهای آینده احتمال انفجار آن میرود.
بانک مرکزی: رشد 95
نفتی بود
از سوی دیگر رئیسکل بانک مرکزی ، به راحتی از کنار محتوای رشد اقتصادی سال 95 عبور کرده و مدعی شده است که از رکود خارج شدهایم. این ادعا آنقدر عجیب است که با برخی بیانیههای رسمی بانک مرکزی نیز همخوانی ندارد.
بانک مرکزی در واکنش به یک مطلب منتشر شده در خبرگزاری تسنیم در رابطه با هشدار اخیر صندوق بینالمللی پول مبنی بر افت رشد اقتصادی ایران به نصف در سال 96 و بازگشت تورم 2رقمی، اعلام کرد: علیرغم بروز نشانههای مثبت در اغلب بخشهای اقتصاد، رشد دورقمی سال 95 متأثر از افزایش قابل ملاحظه تولید و صادرات نفت بوده و انتظار نمیرود چنین رشدی در سالهای آینده نیز تجربه شود.بنابراین استناد سیف به رشد دو رقمی اقتصاد در سال 95 و اعلام عبور از رکود شدید در دولت یازدهم در حالی که به اذعان خود بانک مرکزی این رشد در نتیجه فروش نفت بوده و در سالهای آینده تکرار نخواهد شد، چندان قابل اعتنا نیست.
ادعای عبور از رکود با توجه به آمارهای داخلی و بینالمللی هم قابل توضیح نیست. جدیدترین آمار صندوق بینالمللی نشان میدهد وضعیت ایران به لحاظ بیکاری در جهان در زمان دولت روحانی با 11 پله نزول به رتبه 18 جهان رسیده که به معنای بدتر شدن وضعیت بیکاری در ایران است.بر اساس برآوردهای این نهاد بینالمللی، نرخ بیکاری ایران در سال2013 برابر با 10/4 درصد، در سال 2014 برابر با 10/6 در سال 2015 برابر با 11 درصد و در سال 2016 برابر با 12/45 درصد برآورد شده است.همچنین بر اساس آمار این نهاد بینالمللی، نرخ بیکاری ایران در سال جاری میلادی نیز افزایش یافته و به 12/52 درصد خواهد رسید.
علاوه بر این آمار مرکز آمار هم از نرخ بیکاری نزدیک به 30 درصدی در بین جوانان خبر میدهد که تشدید بحران را در این گروه سنی موجب شده است.همچنین اخباری که به طور مستمر از کارخانهها و نشانهای تجاری اصیل کشور مخابره میشود، نشان میدهد بسیاری از آنها تعطیل شده، در آستانه تعطیلی قرار گرفتهاند و کارگران خود را اخراج کرده یا به مرخصی اجباری فرستادهاند.
حال در این وضعیت اعلام عبور با موفقیت از رکود آن هم از سوی رئیسکل بانک مرکزی دولت یازدهم همان اندازه که عجیب است، نگرانکننده هم هست چرا که ممکن است واقعا تصور سیف این باشد که از رکود عبور کردهایم!