kayhan.ir

کد خبر: ۱۰۱۳۸۹
تاریخ انتشار : ۲۵ فروردين ۱۳۹۶ - ۲۱:۰۳
ماجراجویی‌های ناتمام ترامپ

آمریکا بزرگ‌ترین بمب غیرهسته‌ای خود را در افغانستان آزمایش کرد

ارتش آمریکا برای اولین بار بزرگ‌ترین بمب غیرهسته‌ای خود را در کشور افغانستان و به نام مبارزه با داعش آزمایش کرد.



ترامپ این روزها سیاست خارجی خود را بر اساس «مشت آهنین» استوار کرده است. هنوز معلوم نیست راهبرد و خط مشی وی در مقابل تحولات چیست و آیا اقدامات وی در سوریه، کره و امروز در افغانستان بر اساس خط مشی خاصی برنامه ریزی شده یا اینکه اینها «تصمیمات جزیره‌ای» بوده و هیچ راهبرد خاصی پشت آن نیست.در گرماگرم افزایش تنش‌ها در شرق آسیا بین کره- آمریکا و در سوریه بین مسکو- واشنگتن و در افغانستان نیز ارتش آمریکا برای اولین بار از بزرگترین بمب غیرهسته‌ای خود موسوم به «مادر تمام بمب ها» برای آنچه بمباران تونل‌های داعش عنوان کرده استفاده کرد.
«مادر تمام بمب‌ها » در سال 2003 ساخته شده و 9/1 متر طول و 10 تن وزن دارد که 8 هزار و 464 کیلو از آن را مواد منفجره تشکیل می‌دهد.این بمب قبل از برخورد با زمین منفجر می‌شود و گفته می‌شود که تا شعاع بیش از یک و نیم کیلومتر را به طور کامل نابود می‌کند.بنا به گفته سخنگوی نیروی هوایی آمریکا، بمب مذکور با یک هواپیمای ترابری MC130 و بر فراز تونل‌های داعش در افغانستان رها شده است. این حمله روز پنج شنبه در «ولسؤالی آچین»، ننگرهار انجام شده است. مقامات رسمی افغان می‌گویند که انفجار این بمب به کشته شدن دستکم 36 داعشی منجر شده است و تلفات غیرنظامی نیز نداشته است.
«شان اسپایسر» سخنگوی کاخ سفید هم گفته که بزرگترین بمب غیرهسته‌ای آمریکا موسوم به «جی بی‌یو 43» شبکه‌ای از تونل‌ها و غارهایی را هدف قرار داده که جنگجویان داعش از آن استفاده می‌کردند تا آزادانه حرکت کنند؛ این به داعش کمک می‌کرد تا مستشاران آمریکایی و نیروی افغان در منطقه را هدف قرار دهند. «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا اما در حاشیه دیدار با آتش‌نشانان آتلانتا، به استفاده ارتش کشورش از این بمب در افغانستان اشاره کرده و آن را «موفقیتی بزرگ» خوانده است.
ترامپ مثل اوباماست
«روبرت بائر» تحلیلگر امنیتی و اطلاعاتی «سی‌ان ان» نیز درباره پرتاب این بمب توسط آمریکا در خاک افغانستان گفته:این یک مشکل است، این نشان می‌دهد که استراتژی ازسوی دولت ترامپ دراین زمینه وجود ندارد.ما (آمریکا) درعراق، سوریه و افغانستان فاقد استراتژی هستیم.» «بائر» این را هم گفته: «در نهایت در این جنگ‌ها ما نیازمند یک راه حل سیاسی خواهیم بود و متاسفانه در حال حاضر چنین گزینه‌ای بر روی میز قرار ندارد... دولت کنونی نیز دچار همان مشکل دولت قبلی آمریکا است، بالا بردن قدرت هوایی تنها نتیجه آن داشتن تلفات بیشتر غیرنظامی است که خود مشکل دیگری است.»