اخبار ویژه
نگرانی غرب از سرنوشت روحانی پس از نامزدی رئیسی
نشریات غربی حامی اصلاحطلبان و روحانی، نامزدی آیتالله ابراهیم رئیسی را چالشی جدی برای روحانی در انتخابات ریاستجمهوری توصیف کردند.
روزنامه گاردین در گزارشی نوشت: پس از آن که یک روحانی قدرتمند وارد انتخابات شد، ایران وارد یک فصل انتخاباتی داغ شده است. ابراهیم رئیسی ورق را در انتخابات برگرداند. او روحانی را به چالش میکشد. رئیسی در بیانیهای اعلام کرد به دنبال پست و مقام نبوده اما مسئولیت انقلابی و مذهبی باعث شد تصمیم به کاندیداتوری در انتخابات بگیرد.
گاردین میافزاید: این سوال مطرح است که کاندیداتوری رئیسی چه معنایی برای حسن روحانی رئیسجمهوری که به دنبال حضور دوباره در سمت ریاست جمهوری است، دارد؟ روسایجمهور پیشین در ایران همگی تاکنون توانستهاند دو دوره متوالی در این سمت فعالیت کنند اما کاندیداتوری رئیسی در انتخابات ماه آینده ایران حکایت از این دارد که حسن روحانی شرایط آسانی پیش رو ندارد و رقابت او با رئیسی دشوار و سخت است.
این روزنامه با مرور در بخشهایی از بیانیه رئیسی مینویسد: «جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی» در لیست کاندیداهای این جبهه بیشترین رأی را آورد و بسیاری انتظار دارند که سایر نامزدها در نهایت به نفع او کنار بروند.
شبکه فرانسوی فرانس 24 نیز گزارش داد: نامزدی حجتالاسلام ابراهیم رئیسی، جناح اصلاحطلب و میانهرو را در ایران شوکه کرد. این نامزدی نه تنها جناحهای سیاسی بلکه روزنامهها را نیز در شوک فرو برده است. رویارو شدن وی با حسن روحانی رئیسجمهور، سوژه داغ بحثهای انتخاباتی شده است. اکنون یک رویارویی تمام عیار در پیش است.
در همین حال مجله فارین پالیسی گزارش داد: ابراهیم رئیسی روحانی شیعه، رقیب جدی حسن روحانی اصلاحطلب خواهد بود. «روحانی» در سال 2014 انتخاب شد اما به رغم اینکه برخی از تحریمهای غرب را با توافق هستهای سال 2015 برداشت، بسیاری از طرفداران خود را به دلیل ناکارآمدی اقتصاد ناامید کرد. رئیسی میتواند حمایتهایی را جلب کند و موجب اجماع شود.
خبرنگار و گزارشگر روزنامه لسآنجلس تایمز هم که به ایران سفر کرده، نوشت: مغازههای خالی و بدون مشتری نشانهای از وجود مشکل برای حسن روحانی است. به طور معمول در هفتههای پیش از نوروز اطراف سفارت انگلیس و آلمان بازارهای بسیار شلوغ و خیابانها به خاطر خرید پرترافیک هستند. اما امسال خیابانها به نحو قابل توجهی ساکتتر بودند. اکنون موضوع شرایط اقتصادی اولویت نخست بسیاری از ساکنان تهران است و تاثیر زیادی بر انتخابات ماه آینده ریاستجمهوری دارد.
این روزنامه افزود: شواهد بسیاری وجود دارد که نشان میدهد در میان شهرنشینان (که 70 درصد از 80 میلیون ایرانی را تشکیل میدهند) بازار کار مناسب نیست و دریافتی آنها کم شده است.
روزنامه انگلیسی ایندیپندنت نیز گزارش داد: ابراهیم رئیسی که به تازگی اعلام نامزدی کرد، تهدیدی برای حسن روحانی میانهرو به شمار میرود. البته بخش ناخوشایند واقعیت این است که در ایران تلاش و رقابت میان تندروها و اصلاحطلبها نیست. نگاهی دقیقتر نشان میدهد که این رقابت میان تندروها و مرتجعین است.
همه سیاستمداران ایران تندرو هستند زیرا آنها اصول آیتالله خمینی از جمهوری اسلامی را تایید میکنند که از سال 1979 و پس از انقلاب، الگوی اسلامگراها در جهان بوده است.
دفاع خواهرزاده خاتمی از نامزد احتیاطی برای روحانی
خواهرزاده خاتمی میگوید باید چند نامزد احتیاطی کنار روحانی داشته باشیم، چرا که شاید برای او اتفاقی بیفتد یا سکته کند. اما یک عضو حزب اتحاد ملت در واکنش میگوید نامزد پوششی تمسخر افکارعمومی و اذعان به ناتوانی روحانی در دفاع از عملکرد خود است.
محمدرضا تابش در گفتوگو با تابناک اظهار داشت: اگر قرار باشد، فرد دیگری هم معرفی شود، با هماهنگی خود روحانی خواهد بود، اما اینکه چند کاندیدای احتیاطی داشته باشیم هم باید در شورا بررسی و درباره آن تصمیمگیری شود، ولی عاقلانه این است که چند کاندیدای احتیاطی داشته باشیم.
نایب رئیس فراکسیون امید افزود: روحانی در این انتخابات باید از عملکردهای خود دفاع کند و این کار بسیار سختی است؛ اما اگر چند نفر دیگر هم در کنار وی باشند، میتوانند ایدهها و آرمانهای خود را مطرح و مشی اصلاحات را تبیین کنند و از آنجایی هم که رئیسجمهور نیستند، میتوانند راحتتر حرفهای خود را بزنند.
وی با بیان اینکه وجود کاندیدای احتیاطی به دلیل ترس از رد صلاحیت روحانی نیست، گفت: این بحثها قبلا گفته شده است؛ اما امکان دارد، خود روحانی در روزهای آخر به موضعی برسد که دیگر نباشد و شاید خدای نکرده حادثهای برای وی رخ دهد و یا سکته کند. به هر حال اینها احتمالاتی است که در دنیا رخ میدهد و روزانه هزاران تن به دنیا میآیند و هزاران تن از دنیا میروند و داشتن کاندیدای احتیاطی، شرط عقل است.
اما در مقابل این اظهارات، آذر منصوری عضو حزب اتحاد ملت به «خردادنیوز» گفت: طرح نامزد پوششی به مسخره گرفتن افکارعمومی است. وقتی که ما صحبت از نامزد پوششی میکنیم باید تعریف مشخصی از این مفهوم برای مخاطبان ارایه دهیم. آن چه که تاکنون مطرح شده، این است که نامزد پوششی فردی است که قرار است نامزد اصلی یک جریان سیاسی را در انتخابات حمایت کند. وقتی این مفهوم را مطرح میکنیم به این معناست که نامزد اصلی ما به تنهایی توان رقابت در عرصه انتخابات را ندارد و در برخی موارد دچار ضعف است و ما افرادی را مطرح میکنیم که بتوانند این نامزد را در این موارد یاری کنند. چنین اقدامی در وهله اول به معنی تضعیف نامزد اصلی است. یعنی این که ما به افکارعمومی و مردم میگوییم که نامزد اصلی ما ضعیف است و مثلا در مناظرههای تلویزیونی توان رقابت و دفاع از برنامههای خود را در برابر رقبا ندارد و ما برای جبران این ضعف فردی را به عنوان نامزد پوششی مطرح میکنیم.
وی اضافه کرد: مسئله دوم آن است که رقابت انتخاباتی به این معنا است که افرادی برای به دست آوردن رای مردم به رقابت میپردازند؛ وقتی ما صحبت از نامزد پوششی میکنیم پایگاه اجتماعی و رایدهندگان نزدیک به خود را دچار تردید و سردرگمی و ابهام میکنیم از طرف دیگر وقتی بحث نامزد پوششی به میان میآید با توجه به سابقهای که در مسئله تایید صلاحیتها وجود دارد؛ این پیام را به صورت غیرمستقیم در مورد نامزد اصلی خود مخابره میشود که شورای نگهبان میتواند صلاحیت نامزد مورد نظر ما را که دارای بهترین موقعیت در افکارعمومی به عنوان رئیسجمهور مستقر است و در نظرسنجیها هم صاحب بالاترین رای است، را تایید نکند.
منصوری خاطرنشان کرد: در مجموع با توجه به شرایط فعلی به نظر من طرح مسئله نامزد پوششی به سخره گرفتن افکارعمومی و حتی! نوعی توهین به افکار عمومی است. نامزد پوششی نه تنها هیچ فرصتی را در اختیار جریان اصلاحطلب قرار نمیدهد که یک پیروزی بسیار راحت و در دسترس را در معرض چالش قرار میدهد و بیشتر نوعی تهدید است.
نمره مردودی زیباکلام به دولت درباره مقابله با رکود و بیکاری
صادق زیباکلام میگوید کارنامه دولت در کاهش رکود و بیکاری مردود است.
وی در دانشگاه ولیعصر رفسنجان گفته است: دولت تدبیر و امید در کاهش رکود و نرخ بیکاری مردود است، در مهار تورم موفق بود در حالی که در مورد ایجاد اشتغال و کاهش رکود موفق عمل نکرد.
وی همچنین گفته است دولت نمیتواند برای 5 میلیون نفر شغل ایجاد کند.
صدا و سیمای ملی یا ارگان ستاد انتخاباتی روحانی؟!
اگرچه در طی روزهای گذشته دکتر علی عسگری رئیس سازمان صدا و سیما اعلام کرده بود که رسانه ملی ملاحظاتی را در خصوص پوشش اخبار دولت رعایت میکند اما همچنان شاهد پخش برنامههای تماماً تبلیغی برای دولت از این رسانه هستیم.
به گزارش رجانیوز، با نزدیک شدن به انتخابات ریاست جمهوری، رفتار صدا و سیما به عنوان اصلیترین رسانه برای تبلیغ نامزدهای تأیید صلاحیت شده از سوی شورای نگهبان بیش از پیش حساس میشود. اتفاقی که رئیس رسانه ملی خود نیز به آن واقف است و بر آن تأکید دارد.
در همین خصوص دکتر علی عسگری در حاشیه بازدید از مراحل آمادهسازی دکور مناظرههای انتخاباتی به خبرنگاران گفت: «با توجه به ورود به فضای انتخاباتی و شروع ثبتنام کاندیداها از روز سهشنبه این هفته، منطق حکم میکند، صدا و سیما برای حفظ عدالت رسانهای، در انعکاس و پخش برنامههای اعضای دولت، ملاحظاتی را تا پایان انتخابات در نظر بگیرد که دوستان دولت نیز بر آن صحه میگذارند.»
این در حالی است که به نظر میرسد این حرف توسط مسئولان صدا و سیما جدی گرفته نشده و همچنان به رویه گذشته عمل میشود. گذشتهای که علی عسگری درخصوص آن اینگونه گفته است: «آنتن رسانه ملی در سال 95 در بهترین زمان، بطور متوسط، روزانه 21 ساعت در اختیار مسئولان اجرایی کشور بوده است ضمن آنکه وزرای دولت نیز، بطور متوسط، روزانه 6 ساعت آنتن رسانه ملی را در اختیار داشتند.»
اما دقیقاً پس از این صحبتهای رئیس رسانه ملی 150 دقیقه پخش زنده و 80 دقیقه خبر از صحبتهای روحانی در تلویزیون پخش شد. این در حالی است که برخی از رقبای جدی رئیس جمهور فعلی طی 4 سال گذشته در مجموع 3 ساعت آنتن نداشتهاند.
از طرفی شنیدهها حاکی از آن است که دولت بودجه مصوبی را که از سال قبل موظف به تزریق آن به صدا و سیما بوده است در قالب برنامههای مشارکتی تعریف کرده و با آغاز سال 96 تلویزیون را مجبور به پخش برنامههایی از این دست که به تبلیغ آشکار دولت اهتمام دارند کرده است.
این اقدامات واکنشهای فراوانی را در شبکههای اجتماعی هم به همراه داشته و کاربران توئیتر را در پی آن داشت تا جایی که یکی از این کاربرها نوشت: «فقط مانده صدا و سیما رسماً از مردم درخواست کند به روحانی رأی بدهید!»
سایت ریاست جمهوری بهجای رئیس دولت، شرمنده شد!
چرا انسان عاقل باید به گونهای شعار و وعده بدهد که چهار سال بعد اگر از وی بپرسند که چرا چنین وعدهای دادهاید، به دروغ بگوید که من چنین و چنان نگفتم؛ قیمت بازی با افکار عمومی، چه هزینهای دارد؟
وبسایت مشرق با طرح این سؤال نوشت حسن روحانی اخیراً در نشست خبری با اصحاب رسانه درباره دروغ نگفتن به مردم گفت: اشکالی ندارد که جناحها، احزاب و گروهها حرفهایشان را بزنند اما باید دقت کرد که آمار و ارقامی که داده میشود، دقیق باشد سخن درست به مردم بگوییم و به مردم دروغ گفته نشود. بالاترین خیانت به یک ملت آن است که یک کسی به مردم آمار و حرف دروغ بگوید، مخصوصاً دروغی که باعث یأس و ناامیدی مردم شود و به واسطه آن دروغها مردم بگویند بعد از 39 سال نتیجه این همه خون و فراز و نشیب و فداکاری چه شد؟
اما روحانی در همین نشست، در آنتن زنده رسانه ملی، بعد از چهار سال، وعده 100 روزه خود را انکار کرد و به دروغ اعلام کرد که چنین وعدهای به مردم نداده است.
خبرنگار روزنامه همشهری پرسید: شما در سال 92 از رفع مشکلات اقتصادی به مدت صد روز سخن گفتید اما 30 اسفند سال گذشته بعد از 4 سال گفتید 10 دولت بعدی هم نخواهند توانست مشکلات را حل کنند، آقای روحانی چه اتفاقی افتاده که نظر شما تغییر کرد و حل مشکلات از صد روز به 40 سال تبدیل شد. روحانی در پاسخ گفت: سؤال خوبی کردید بنده از شما ممنونم چون دروغ بزرگی در برخی روزنامهها و سایتها پخش میشود و شما این را اشاره کردید و خیلی مهم است، بنده چه زمانی گفتم صد روزه حل میکنم؟ آن جملهای که بنده گفتم این است که بنده اگر موفق شوم در انتخابات، پایان صد روز اول کارهایی که در این صد روز انجام دادم اعلام میکنم و عین صحبتهای بنده را بیاورید و ببینید، بعد از این عدهای مخرب آمدند و گفتند ایشان گفته صد روزه مشکلات را حل میکنم، آن کسی که یک شبه حل میکرد ما نیستیم کس دیگری است.
روحانی همچنین افزود: نکته شما بسیار مهم بود چون بنده 4 سال منتظر این سؤال بودم که کسی این را از من بپرسد و من جواب این دروغ را بدهم. بنده دقیقاً میدانم چه گفتهام، بنده گفتهام دولتی هستم که در برنامه صد روزهام اعلام میکنم که در پایان صد روز چه کاری انجام دادهام. من که نگفتم در صد روز حل میکنم مگر اینکه آدمی عقل نداشته باشد این حرف را بزند مگر میشود مشکلات را در صد روز حل کرد.
اظهارات و خلافگوییهای روحانی آن قدر آش را شور کرد که وبسایت ریاست جمهوری یا همان پرزیدنت لاتآیآر این قسمت از اظهارات رئیس جمهور را حذف کرد تا از آبروریزی بیشتر جلوگیری کند؛ در وبسایت پرزیدنت، به طور کل سؤال خبرنگار روزنامه همشهری حذف شده است.
حال سؤال این است، چرا انسان عاقل باید به گونهای شعار و وعده بدهد که چهار سال بعد اگر از وی بپرسند که چرا چنین وعدهای دادهاید، به دروغ بگوید که من چنین و چنان نگفتم؛ قیمت بازی با افکار عمومی، چه هزینهای دارد؟