مصرف شیرینی چه بلایی بر سر بدن میآورد؟
مطالعات نشان دادهاند که میزان بیش از اندازه شیرینی و قند میتواند در ترمیم کلاژن، پروتئینی که ظاهر شاداب و انعطاف پذیری پوست را موجب میشود، اختلال ایجاد کند.
به گزارش «هلث»، خوراکیهای شیرین از محبوبیت بالایی در جهان برخوردارند و هر فردی به راحتی میتواند برای خوردن آنها وسوسه شود. اما آیا میدانید پس از مصرف قند به واقع چه اتفاقی در بدن رخ میدهد؟
بدن پس از مصرف قند این گونه خواهد بود:
مغز رنج میبرد
فروکتوز، قندی طبیعی موجود در میوه است و به همراه گلوکز یکی از اجزا تشکیل دهنده شربت ذرت فروکتوز بالا (HFCS) است و توانایی فعال کردن بخش پاداش مغز را دارد. اما مطالعات صورت گرفته روی حیوانات نشان دادهاند که دنبال کردن یک رژیم غذایی سرشار از فروکتوز، به ویژه شربت ذرت، در بلند مدت میتواند شرایط را برای یادگیری و یادآوری دشوار کند.
به مصرف مواد غذایی بیشتر تمایل دارید
با فعال شدن قسمت پاداش و اشتهای مغز، فروکتوز میتواند در احساس سیری تداخل ایجاد کند. بر همین اساس، خوردن تنها یک کلوچه ممکن است برای فرو نشاندن هوس غذایی شما کافی نباشد.
پوست سریعتر پیر میشود
مطالعات نشان دادهاند که میزان بیش از اندازه قند میتواند در ترمیم کلاژن، پروتئینی که ظاهر شاداب و انعطاف پذیری پوست را موجب میشود، اختلال ایجاد کند.
یک رژیم غذایی سرشار از قند میتواند به کاهش انعطاف پذیری پوست و شکلگیری چینوچروکهای زودرس منجر شود. به جای مصرف شیرینیها میتوانید مصرف میوهها را مدنظر قرار دهید. به گفته کارشناسان، مصرف دو تا چهار وعده منبع قند طبیعی در روز مشکلآفرین نخواهد بود.
قند اضافی در قالب چربی ذخیره میشود
کبد از ظرفیتی مشخص برای سوختوساز قند برخوردار است و از آن برای تولید انرژی استفاده میکند و بر همین اساس، میزان اضافی قند در کبد به چربی تبدیل میشود. این شرایط خطر ابتلا به دیابت نوع 2، چاقی و بیماری قلبی عروقی را افزایش میدهد.
سلولهای بدن بهایی سنگین را میپردازند
فروکتوز روند اکسیداسیون معمول در سلولهای ما را تسریع میکند. در همین راستا، امکان آسیب دیدن پروتئینها، بافتها و اندامها وجود دارد و خطر ابتلا به بیماریهایی مانند نارسایی کلیه، بیماری کبد، و آب مروارید افزایش مییابد.
در دام قلاب گرفتار میشوید
مصرف قند به ترشح دوپامین، انتقال دهنده عصبی که موجب میشود از چیزی خوشمان بیاید و هر چه بیشتر از آن بخواهیم، منجر میشود. همان گونه که نورونهای گیرنده دوپامین بیش از حد تحریک میشوند، تعداد گیرنده ها برای تشکیل پیوند کاهش مییابد و از این رو، نیازمند دوپامین بیشتر برای کسب تجربهای مشابه خواهید بود.
غذا خوردن به واسطه استرس موجب افزایش استرس میشود
شیرینیها میتوانند سطوح کورتیزول، یکی از هورمونهای استرس، را در کوتاه مدت کاهش دهند، اما تداوم مصرف کربوهیدراتهای پالایش شده قندی و خطر مقاومت به انسولین استرس بدن را از درون افزایش دهد. ورزش بهترین جایگزین برای مواد غذایی شیرین به منظور کاهش استرس است. ورزش احساس خوبی را در انسان ایجاد میکند و سطوح کورتیزول را کاهش میدهد.
افزایش سریع انرژی و سپس افت آن
کربوهیدراتهای پالایش شده مانند آنهایی که در پاستا و نان سفید وجود دارند، افزایش سریع گلوکز در جریان خون را موجب می شوند و از این رو، برای مدتی ممکن است افزایش انرژی خود را احساس کنید. اما با از بین رفتن این اثر کوتاه مدت ممکن است با مشکل بیشتری مواجه شوید. به جای کربوهیدراتهای پالایش شده میتوانید مصرف میان وعدههای سرشار از پروتئین را بین وعدههای غذایی اصلی خود مدنظر قرار دهید که از آن جمله میتوان به ماست یونانی به همراه توتهای تازه یا سبزیجات تازه و هوموس اشاره کرد. این قبیل خوراکیها به تثبیت قند خون و حفظ سطوح انرژی برای مدت زمانی طولانیتر کمک میکنند.