آل اسحاق:
مرزها برای داعش غیرقابل نفوذ ولی برای هزاران تریلی قاچاق باز است
وزیر اسبق بازرگانی با پیشبینی تشدید رکود و افزایش تورم در سال ۹۶ گفت: چرا مرزها برای داعش غیرقابل نفوذ ولی برای ورود هزاران تریلی قاچاق باز است؟
یحیی آل اسحاق در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم درباره ی نامگذاری سال 96 به «اقتصاد مقاومتی- تولید و اشتغال» اظهار کرد: اقتصاد مقاومتی 24 بند دارد که یکی از این موارد تولید و اشتغال است که مهمترین قسمت آن نیز به حساب میآید.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: در حالی که شرایط اقتصادی دنیا در ابهام است، در ایران این ابهامات گستردهتر است و برخورد با ایران خشنتر از گذشته نیز شده و پاره کردن برجام و تحریمها و شرایط جدید مطرح است. در حال تغییر چیدمان نیروهای خود برای مقابله با ایران هستند و رفتار غرب و به ویژه آمریکا با آنچه، در نظر گرفته شده بود برای ما متفاوت است. در حال حاضر شرایطی برای ما به وجود آمده است که براساس تغییرات مسائل داخلی و خارجی، باید شرایط خود را تغییر دهیم و پاتکی در مقابله با این تهدیدات بینالمللی داشته باشیم.
آل اسحاق اضافه کرد: تمام تلاشی که عزیزان ما در دولت ظرف سه سال(در توافق هستهای) انجام دادند به هر دلیلی مانند بد عهدی آمریکا به نتیجه مورد نظر نرسید و شاهد این هستیم که نظام بانکی کشور و وضعیت اقتصادی مناسب نیست به طوری که رئیس جمهور کشورمان و معاون اول وی نیز به این موضوع اشاره دارند. بنابراین باید تغییر رویکردی در روابط خارجی خود در بخش اقتصاد داشته باشیم زیرا همه آن چیزی که تصور شد به وقوع نپیوسته است. راهکارهای گذشته دیگر اکنون جواب نمیدهد و همه حوزههای اقتصادی باید ساماندهی لازم و تغییرات جدید را انجام دهند.
وی با بیان اینکه با پدیده بیکاری میلیونی مواجه هستیم تاکید کرد: برخی این بیکاران را دو میلیون، چهار میلیون یا شش میلیون میدانند اما باید درنظر داشت حجم بیکاران کشور میلیونی و نامناسب است. 50 درصد جمعیت کشور دارای درآمدی کمتر از هزینههای زندگی خود هستند و معیشتشان در تنگنا قرار دارد.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به وضعیت کنترل تورم در کشور گفت: دولت میگوید که تورم را کنترل کرده است که ما نیز آن را قبول میکنیم و انشاءالله درست است، اما باید توجه داشت که دولت در مجموع شاخصهای اقتصادی تورم را کنترل کرده است و در شاخصهای دیگر مشکلات زیادی برای خرید کالاهای مصرفی مردم مانند گوشت، روغن، برنج و پرداخت اجاره مسکن وجود دارد. آمارهای بانک مرکزی نیز خود نشان میدهد که در زمینه مواد غذایی و خوراک مردم آمار تورم تک رقمی نیست و بیشتر از 15 درصد و حتی30 درصد است.آل اسحاق با بیان اینکه نظام بانکی کشور وضعیتی آشفته و متلاطم دارد گفت: به مسائلی مانند بانکی، محیط زیست، ریزگردها، صندوق بازنشستگی و معیشت مردم نیز باید توجه داشت و آگاه باشیم که درآمد مردم اکنون با هزینههای آنها همخوانی ندارد. یک میلیون و 400 هزار مسکنی (مسکن مهر) که به صورت نیمه کاره مانده است.
وی یادآور شد که صندوق بازنشستگی چندین سال است که برای پرداخت حقوق مستمری بگیران از بودجه دولت استفاده میکند در حالی که باید ازمنابع خود صندوق برای این کار بهره گیرد.
رشد اقتصادی کشور در سال 96 کند میشود
آل اسحاق با اشاره به افزایش فروش نفت در سال 95 گفت: فروش نفت ایران در این سال از 700 هزار بشکه در روز به دو میلیون و 200 هزار بشکه رسیده است. بخش مشخصی از رشد اقتصادی کشور نیز به خاطر همین افزایش فروش نفت است اما باید در نظر داشت که در سال 96 دیگر شاهد این افزایش حجم صادرات نفت نخواهیم بود و نمیتوانیم فروش نفت خود را از دو میلیون و 200 هزار بشکه موجود به بیش از چهار میلیون بشکه برسانیم تا رشد اقتصادی سال گذشته را حفظ کنیم. به نظر میرسد که تورم در سال 96 حرکت خود را آغاز کند و از وضعیت فعلی بالاتر رود.آل اسحاق با اشاره به لزوم برخورد جدی با قاچاق در کشور گفت: میزان ورود کالای قاچاق به کشور سالانه 15، 20 و 25 میلیارد دلار عنوان میشود و باید در نظر داشت که این کالاها از کوچه پس کوچه که به کشور وارد نمیشود.وی افزود: در حوزه امنیت ملی شاهد اقتدار کامل هستیم به طوری که حتی یک داعشی نمیتواند به ایران وارد شود اما چطور هزاران تریلی کالای قاچاق به کشور میآید. از مرز خاکی کشور یک سانتی متر به جلو نمیتوانند بیایند اما به این راحتی از مرزهای اقتصادی کشور عبور میکند.
آل اسحاق همچنین با اشاره به ناکارآمدی وزارت صنعت، معدن و تجارت اظهار کرد: در سال 96 باید به احیای دوباره وزارت بازرگانی توجه شود و در اولویت قرار گیرد. باید در نظر داشت 96 درصد از واحدهای تولیدی کشور را واحدهای کوچک و متوسط تشکیل میدهند که در حاشیه اقتصاد کشور قرار دارند و در برنامهریزیهای دولتی، مذاکرات، ارائه تسهیلات و مقررات در حاشیه قرار میگیرند. این 96 درصد از تولیدکنندهها 50 اشتغال و 33 درصد از تولید ناخالص داخلی را در اختیار دارند. وی با بیان اینکه واحدهای کوچک متوسط هزینههای کمتری نیز برای اشتغالزایی دارند افزود: در سال 95 براساس اظهارات جهانگیری معاون اول رئیس جمهور 437 هزار میلیارد تومان تسهیلات در اختیار بنگاههای تولیدی قرار گرفته است در حالیکه بنگاههای کوچک و متوسط تنها توانستند 8 درصد از این مبلغ را جذب کنند.