شأن دانشگاهیان زیر علامت سؤال
در دانشگاه علامه طباطبایی چه خبر است؟!
رقص مختلط در دانشگاه علامه به بهانه شب یلدا در حضور سرپرست دانشگاه در حالیکه کلاسهای درس به دلیل ناترازی انرژی تعطیل است، صدای اعتراض برخی دانشجویان و اساتید را درآورده که آیا در شیوهنامه انضباطی دانشگاهها جایی برای برخورد با این قبیل رفتارهای دون شأن دانشگاهیان هست؟
«رقص مختلط دانشجویان مقابل چشمان مسئولان ارشد دانشگاه در جشنی به نام یلدا»؛ این خبر وایرال شده چند روز اخیر در فضای مجازی است که واکنشهای بسیاری را به همراه داشته است.
در حالیکه کلاسهای درس به دلیل ناترازی انرژی و برودت هوا تعطیل و مجازی شده است، تصاویری از جشن شب یلدای دانشگاه علامه طباطبایی تهران با رقص مختلط دختر و پسر و همخوانی الفاظ رکیک آهنگهای دون شأن دانشگاه در مقابل چشم مسئولان ارشد دانشگاه منتشر شده که صدای اعتراض بسیاری از اساتید و دانشجویان کشور را درآورده است.
جالب اینکه این مراسم از سوی معاونتهای فرهنگی و دانشجویی دانشگاه علامه طباطبایی تهران و در سالن تربیت بدنی پردیس مرکزی این دانشگاه برگزار شده است.
موضوع را از رئیس دانشگاه و شورایعالی انقلاب فرهنگی پیگیری کردیم که به نتیجه نرسیدیم اما دانشگاه علامه بعد از چند روز با ارائه گزارشی از کلیت برگزاری جشن اعلام کرد که تعداد اندک و انگشتشماری از دانشجویان در یک جمع غیرمختلط در حال ابراز شادی بودند و کلیپ ساختگی و تقطیع شده رقص و پایکوبی در حضور رئیس دانشگاه از اساس کذب محض است. این ادعای مسئولین دانشگاه در حالی است که در فیلمهای بیرون آمده از این مراسم، بیشتر دانشجویان در حال فیلمبرداری از مراسم هستند.
این در حالی است که مقام معظم رهبری در یکی از دیدارهای دانشجویی فرمودهاند: «اینکه ما بیاییم دانشجوها را به خیال خودمان برای نشاط بخشیدن به محیط دانشجویی، به اردوی مختلط ببریم یا کنسرت موسیقی در دانشگاه تشکیل بدهیم، جزء غلطترین کارها است. برای تحرّک دانشجویی و تلاش دانشجویی و نشاط دانشجویی، راههای دیگری وجود دارد؛ آنها را به گناه نباید کشاند، آنها را به سمت شکستن پردههای تقوا که خوشبختانه جوان متدیّن امروزی بر حفظ آن اصرار دارد- نباید کشاند؛ آنها را به سمت بهشت باید برد، نه به سمت دوزخ. بله، این کارها در دانشگاه اصلاً وجهی ندارد.»
یکی از دانشجویان در این باره میگوید که برگزاری این مدل مراسم که از اصالت فرهنگ ایرانی اسلامی به دور است، دانشگاه را از ریل اصلی خود که پیشرفت علمی کشور است، خارج میکند.
به اعتقاد یکی از اساتید دانشگاه علامه طباطبائی، دانشگاه محل علماندوزی است اما با این بیبند و باریها نگاه خانوادهها هم به محیط دانشگاه تغییر میکند و همچنین کنش دانشگاه هم با تغییر مواجه میشود.
این استاد دانشگاه علامه با بیان اینکه متاسفانه مسئولان دانشگاه به صورت عامدانه هیچ برخوردی با این بیبند وباریها و ابتذالها ندارند، میگوید که وقتی رئیس دانشگاه حساسیتی نداشته باشد نمیتوان از شیوهنامههای انضباطی هم استفاده کرد. البته شیوهنامه انضباطی دانشگاهها هم 14 آبان امسال با تغییراتی مواجه شد، شیوهنامه انضباطی دانشجویان با امضای حسین سیمایی صراف؛ وزیرعلوم و محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت در حالی برای اجرا به رؤسای دانشگاهها ابلاغ شد که شاهد کمرنگ شدن برخی برخوردها در آن بودیم.
شیوهنامه انضباطی در دانشگاهها به منظور حفظ نظم و انضباط دانشجویان و ایجاد محیطی مناسب برای یادگیری طراحی میشود که هر شیوهنامه تعریف و اهداف، مسئولیتها انواع تخلفات و نظام پیگیری و نظارت، مراحل رسیدگی به تخلفات و تنبیهات و مجازات را در برمیگیرد، این شیوهنامه انضباطی در تمام دانشگاههای دنیا هم وجود دارد، به طور مثال در دانشگاههاروارد هم هیئترئیسه کالج (دانشگاه) اقدامات دانشجویانی را که متهم به نقض خط مشیهای کالج، از جمله تخلفات تحصیلی هستند را براساس شیوهنامه انضباطی دانشگاه بررسی میکند.
همچنین در این شیوهنامه انضباطی یکی از مواردی که مورد بررسی قرار گرفته و از تخلفات دانشجویی دانشگاه محسوب میشود «شرکت در فعالیتهایی که با قوانین ایالتی مغایرت دارد»، است که با چنین رفتارهایی برخوردی مانند اخراج، تعلیق، جریمه یا توبیخ صورت میگیرد.
اما امسال تغییر شیوهنامه انضباطی دانشگاههای کشور ما صدای جامعه دانشگاهی را در آورد، در این شیوهنامه عملکرد کمیتهها و دانشگاهها باید به گونهای تنظیم شود که رویههای پیشگیرانه در اولویت قرار گرفته و سعی بر پیشگیری از بروز تخلفات توسط دانشجویان صورت گیرد، همچنین در این شیوهنامه کمرنگ شدن مسئله حجاب در دانشگاهها را مشاهده میکنیم.
به نقل از فارس؛ پس از اعتراض برخی دانشگاهیان نسبت به شیوهنامه جدید دانشگاهها، عبدالحسین خسروپناه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: بحثی مطرح شده که دیگر این شورا به شیوهنامههای اجرائی ورود نکند و به جای آن مصوبهای داشته باشد که شیوهنامهها و آیین نامه مطابقت با مصوبه شورا داشته باشد.وزیر علوم هم معتقد است که باید برای نشاط دانشگاه کاری کرد که دانشجویان علاوهبر درس خواندن، زندگی شادی هم داشته باشند، اما سؤال دانشجویان و اساتید دانشگاه از وزیر به عنوان مسئول اول آموزش عالی کشور این است که نشاط در دانشگاهها بر اساس چه اصولی باید باشد و آیا اصلا اصولی برای برگزاری مراسم شاد و بانشاط در دانشگاهها وجود دارد؟