پاناماییها پرچم آمریکا را پس از آتشزدن لگد مال کردند
مردم پاناما در واکنش به تهدید «دونالد ترامپ» رئیسجمهوری منتخب آمریکا مبنی بر بازپسگیری کانال پاناما، پرچم آمریکا و تصاویر وی را به آتش کشیدند.
اظهارات عجیب ترامپ طی روزهای اخیر و تمایل وی به کشورگشایی در کانادا، پاناما وگرینلند این روزها واکنشهای گستردهای را در داخل و خارجی آمریکا به دنبال داشته است. سی.ان.ان در گزارشی در همین زمینه نوشته است معلوم نیست ترامپ در این پیشنهادهای خود جدی است یا صرفاً لفاظیهایی هستند که هدف از آنها جلب توجه رسانهها یا تقویت جایگاه خود است. در برخی موارد نیز اظهارات تحریکآمیز وی، آغازگر تلاشهایش برای انجام برخی معاملات است. به گفته سی.ان.ان در حقیقت، ترامپ از تهدید خود برای پس گرفتن کانال پاناما، به منظور تهدید این کشور برای کاهش جریمه کشتیهای آمریکایی که از این آبراهه برای عبور بین اقیانوس آرام و اطلس استفاده میکنند بهره میگیرد.با این حال پیشنهادهای او به شدت شبیه گسترش نفوذ آمریکا در خارج از این کشور است و برای کسی که در کارزارهای انتخاباتیاش وعده داده آمریکا باید از مداخله خارجی در امور کشورها خودداری کند، این ایده بازتاب دکترین قرن نوزدهم و باور حق توسعهطلبی آمریکا در سراسر این قاره است.
اما اظهارات ترامپ برای تصاحب کانال پاناما خشم مردم این کشور را نیز به دنبال داشت و معترضان در پاناما در اعتراض به سخنان وی پرچم آمریکا را مقابل پارلمان این کشور به آتش زدند. این تظاهرات برای ابراز مخالفت با سیاستهای اجتماعی دولت پاناما برگزار شد، اما شرکتکنندگان همچنین از فرصت استفاده کردند و اظهارات ترامپ را محکوم کردند. تصاویر ویدئویی معترضان را در حال لگد مال کردن، سوزاندن پرچم آمریکا و تصویر رئیسجمهور منتخب آمریکا نشان میدهد.
به گزارش ایرنا به نقل از خبرگزاری افه، در پی تهدید دونالد ترامپ، اتحادیههای کارگری پاناما از جمله اتحادیه ملی کارگران ساختمانی و صنایع مشابه با حضور مقابل پارلمان این کشور، پرچم آمریکا و تصویر ترامپ را آتش زدند و تابلوی بزرگی را روی حصار نزدیک پارلمان قرار دادند که روی آن نوشته شده بود: «دونالد ترامپ؛ دشمن پاناما؛ حیوان یانکی، کانال را رها کن». «سائول مِندِس» رئیس قدرتمندترین اتحادیه پاناما گفت: ما تهدیدهای دونالد ترامپ را رد میکنیم. این قلمرو متعلق به پاناماییها است و ما در اینجا اراده و حاکمیت، کانال و قلمرو خود را اعمال میکنیم. هیچ الیگارشی یا غیرالیگارشی که خائن به کشور باشد نمیتواند قلمرو ما را واگذار کند. وی افزود: هیچکس مانند ترامپ نمیتواند پاناما، تمامیت ارضی، حاکمیت و خودمختاری آن را تهدید کند. «خوسه رائول مولینو» رئیسجمهوری پاناما هم در واکنش به ادعاهای ترامپ اعلام کرده است هر متر مربع از کانال پاناما و مساحت مجاور آن متعلق به این کشور است و همچنان خواهد بود. در واکنش به این اظهارات ترامپ، کشورهایی مانند مکزیک، کلمبیا، ونزوئلا و نیکاراگوئه نیز همبستگی خود را با پاناما ابراز کردند.
گرینلند فروشی نیست
همزمان «موته اگده» نخستوزیرگرینلند هم دوشنبه خطاب به دونالد ترامپ رئیسجمهور منتخب آمریکا اعلام کرد که این جزیره فروشی نیست. به گزارش ایرنا به نقل از رویترز، «اگده» اعلام کرد:گرینلند متعلق به ماست. ما فروشی نیستیم و هرگز فروختنی نخواهیم شد. ما مبارزه طولانی خود برای آزادی را کنار نخواهیم گذاشت. بر اساس این گزارش «گرینلند» در بیش از ۶۰۰ سال گذشته بخشی از دانمارک بوده و میزبان یک پایگاه بزرگ نیروی هوائی آمریکاست.ترامپ روز شنبه «کن هاوری» را به عنوان سفیر جدید آمریکا در دانمارک منصوب و درباره منطقه نیمه خودمختار گرینلند اظهارنظر کرد. ترامپ در شبکه اجتماعی خود «ترورث سوشال» نوشت: آمریکا احساس میکند که بهخاطر امنیت ملی و آزادی در دنیا، کسب کنترل و مالکیتگرینلند یک امر ضروری است. «گرینلند»، خصوصاً پایگاه هوائی آن به نام «پیتوفیک» برای ارتش آمریکا و سامانه هشدار پیشهنگام در سامانه بالستیک این کشور اهمیت راهبردی دارد و نزدیکترین مسیر میان اروپا و آمریکای شمالی به شمار میآید.
ترامپ سال ۲۰۱۹ هنگامی که اولین دوره ریاست جمهوری خود را سپری میکرد، نسبت به خریداری کردن گرینلند ابراز علاقه کرده بود. اما دانمارک این درخواست را فوراً رد کرد.«مته فردریکسن» نخستوزیر دانمارک در همان زمان درخواست ترامپ را «بیهوده» و «کثیف» خواند و برنامه سفر ترامپ به کپنهاگ را لغو کرد. گرینلند حدود ۵۶ هزار نفر جمعیت دارد و سال ۲۰۰۹ اختیار اعلام استقلال را به دست آورد. این کشور برای تأمین بودجه خود به کمکهای گسترده دانمارک نیاز دارد.