kayhan.ir

کد خبر: ۳۰۰۶۲۸
تاریخ انتشار : ۰۷ آذر ۱۴۰۳ - ۲۰:۱۲
به دلیل اتکا بر خارج

امنیت انرژی اسرائیل به شدت وابسته و ناپایدار است

 
 
 
امنیت انرژی اسرائیل به هفت نقطه وابسته است که تهدید هر کدام از آنها زیرساخت‌های انرژی این رژیم را به شدت ناپایدار می‌کند.
به گزارش اقتصاد معاصر؛ با وجود وابستگی 
۸۰ درصدی به منابع هیدروکربوری، اسرائیل دارای صنایع نفت و گاز محدودی است که این امر امنیت انرژی آن را ناپایدار می‌کند. نفت ۳۸ درصد و گاز طبیعی ۴۴ درصد از سبد انرژی این رژیم را تشکیل می‌دهد و عمدتا از دو میدان گازی لویاتان و تامار تامین می‌شود. این وابستگی به هفت گلوگاه کلیدی شامل سه پایانه نفتی، دو پالایشگاه و دو میدان گازی، امنیت انرژی اسرائیل را بسیار آسیب‌پذیر می‌کند.
 تولید و تامین انرژی 
تولید گاز طبیعی در اسرائیل، از سال ۲۰۱۰ به بعد، با کشف میدان‌های بزرگ گازی تحولی شگرف پیدا کرد. میدان‌های تامار (Tamar) که در ۲۰۰۹ کشف و از ۲۰۱۳ به بهره‌برداری رسید و لویاتان (Leviathan) که در ۲۰۱۰ کشف و تولید آن از ۲۰۱۹ آغاز شد، پایه‌گذار این تغییرات بودند. 
قبل از کشف این میدان‌ها، اسرائیل عمدتا واردکننده گاز طبیعی بود اما با توسعه زیرساخت‌های تولیدی، به صادرکننده‌ای کلیدی در منطقه تبدیل شد. همچنین، مصرف داخلی گاز طی یک دهه اخیر پنج برابر افزایش یافته و عمدتا در تولید برق و صنایع به کار می‌رود. سرمایه‌گذاری‌های گسترده‌ای از سوی شرکت‌هایی مانند شورون و انرگیان نیز در این مسیر، نقش حیاتی ایفا کرده‌اند. تولید گاز اسرائیل در سال ۲۰۲۳، به ۲۶ میلیارد متر مکعب رسید. این روند نشان‌دهنده افزایش مستمر تولید گاز طبیعی در این رژیم است.
 تولید برق و نفت
برق اسرائیل از منابع مختلفی تولید می‌شود که شامل انرژی‌های فسیلی، تجدیدپذیر و هسته‌ای است. گاز طبیعی بزرگ‌ترین منبع تولید برق در اسرائیل بوده و بیش از ۷۰ درصد از برق رژیم را تامین می‌کند. انرژی خورشیدی نیز به عنوان منبع اصلی تجدیدپذیر در حال رشد است و تا سال ۲۰۲۰، ظرفیت تولید برق از انرژی خورشیدی به حدود ۹ درصد از کل تولید برق رژیم رسید.
رژیم صهیونیستی به دلیل عدم وجود منابع داخلی نفت، تمام نیاز خود را از طریق واردات تامین می‌کند و به‌طور متوسط روزانه حدود ۲۵۰ هزار بشکه نفت خام برای پالایش در دو پالایشگاه اصلی خود در حیفا و اشدود وارد می‌کند. بخش عمده‌ای از این واردات شامل نفت خام CPC Blend قزاقستان و نفت خام Azeri Light آذربایجان است. با توجه به تنوع منابع وارداتی، اسرائیل به شدت به بازارهای بین‌المللی نفت وابسته است.
اسرائیل دارای چندین پایانه نفتی مهم است که برای واردات و صادرات نفت خام و فرآورده‌های نفتی استفاده می‌شود. این پایانه‌ها عمدتا در سواحل دریای مدیترانه قرار دارد و شامل پایانه‌های نفتی حیفا‌، اشدود و ایلات است. این پایانه‌ها نقش کلیدی در تامین نیازهای نفتی اسرائیل و تجارت نفتی با کشورهای مختلف ایفا می‌کنند.
پس از عملیات طوفان‌الاقصی، شرکت‌های بین‌المللی فعالیت‌های خود در توسعه زیربناهای رژیم صهیونیستی را متوقف کرده‌اند و با تشدید تنش‌ها، ظرفیت‌های توسعه‌ای این رژیم دچار اختلال شده است. به طور کلی، امنیت انرژی و دیگر زیربناهای اسرائیل به شدت به حمایت شرکت‌های بزرگ غربی وابسته بوده و این وابستگی می‌تواند در شرایط بحرانی به چالش‌های جدی منجر شود.