دستیاران هریس: بایدن تنها دلیل شکست ما مقابل ترامپ بود
شکست سنگین دموکراتها در مقابل ترامپ، اختلافات داخلی در درون حزب را دوباره شعلهور کرده و دستیاران «هریس» نامزد شکستخورده دموکراتها در انتخابات آمریکا معتقدند که بایدن تنها دلیل شکست آنها بوده است.
شکست دموکراتها در مقابل ترامپ همچنان تیتر اول بسیاری از رسانههای این کشور و جهان است و دلایل این شکست و آثار و تبعات پیروزی ترامپ همچنان در این رسانهها و از سوی کارشناسان مورد بحث قرار دارد؛ شروع دوران جدیدی از خشونت سیاسی در آمریکا، تشدید فضای دوقطبی در این کشور، افزایش مهاجرستیزی، بازگشت آمریکا به انزواگرایی، رها کردن متحدین سنتی در اروپا و ناتو و بهخصوص اوکراین و تضعیف نهادها و رژیمهای لیبرال مثل سازمان تجارت جهانی از تبعات داخلی و بینالمللی پیروزی ترامپ از سوی کارشناسان عنوان میشود.
اما در درون حزب دموکرات نیز جنگ گستردهای بر سر مقصر این شکست شروع شده است. دستیاران هریس نامزد شکست خورده بایدن را مقصر میدانند. نشریه پولیتیکو به نقل از دستیاران کامالا هریس نوشته است که آنها معتقدند بایدن تنها دلیل شکست هریس و دموکراتها در انتخابات بوده است. دستیاران هریس معتقدند که بایدن باید زودتر از انتخابات کنارهگیری میکرد تا آنها میتوانستند اقدامات لازم برای پیروزی هریس را فراهم میکردند.دستیاران هریس تأکید میکنند که نامزد دموکراتها نتوانست شبح بایدن را به طور کافی و پیش از انتخابات دفن کند و این شبح، توان هریس برای متقاعدکردن رأیدهندگان را با مشکل مواجه کرد. رویترز نیز در گزارشی در همین زمینه نوشته است: تندترین انتقادها حاکی از آن است که حزب دموکرات تا قبل از مناظره تلویزیونی فاجعهبار جو بایدن با دونالد ترامپ که باعث شد بایدن در ماه ژوئیه(تیر) از رقابتهای انتخابات خارج شود، به حامیان خود در مورد هوشیاری جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا دروغ گفت و این دروغ سبب شد که هریس فقط سه ماه فرصت داشته باشد تا به تبلیغات انتخاباتی خود بپردازد.
روزنامه انگلیسی گاردین هم در گزارشی نوشته است پس از پیروزی ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ آمریکا، دموکراتها در سرتاسر این کشور پیروزی او و شکست هریس را مورد مواخذه قرار دادهاند و بهدنبال دلایل شکست این نامزد دموکرات هستند. به گزارش ایسنا، روزنامه «گاردین» از قول «پاول ماسلین» ناظر انتخاباتی دموکرات مینویسد: «هریس با توجه به اوضاع و شرایط، آنطور که میتوانست خوب عمل کرد اما این رقابت برای او غیرقابل بُرد بود. ترامپ حالا به دلیل شخصیتش یا حملاتی که علیه وضعیت کشور داشت، در مقابل دولت بایدن-هریس و حزب دموکرات در موقعیت شکستناپذیری قرار داشت». «لیندی لی» مقام رسمی دموکرات در ایالت پنسیلوانیا نیز ستاد انتخاباتی هریس را به دلیل آنکه تفاوت چندانی میان هریس و بایدن ترسیم نکرد، مقصر میداند. برخی از دموکراتها هم حضور هریس در برنامه تاک شو «دِ ویو» را دلیل شکست او میدانند؛ هنگامی که از او در این برنامه پرسیده شد آیا چیزی وجود دارد که او بهطور متفاوتی نسبت به بایدن انجام دهد و این نامزد دموکرات شکستخورده گفت: «چیزی به ذهنم نمیرسد».
دلیل شکست هریس از زبان سندرز
اما «برنی سندرز» سناتور کهنه کار حزب دموکرات دلیل دیگری برای شکست هریس مطرح میکند. سناتور ارشد و مستقل ایالت ورمونت در مجلس سنای آمریکا، عملکرد حزب دموکرات را عامل شکست «کامالا هریس» نامزد این حزب در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ دانست و گفت: مردم آمریکا خشمگین و به دنبال تغییر هستند.
به گزارش ایرنا به نقل از روزنامه «یو اس ای تودی»، وی در بیانیهای که در رسانههای اجتماعی به اشتراک گذاشت، نوشت رهبری حزب دموکرات باید «بحث سیاسی جدی» را درباره لاتینتبارها و سیاهپوستانی دنبال میکرد که به نامزدهای حزب جمهوریخواه رأی میدهند. سندرز ادامه داد: تعجب چندانی ندارد که حزب دموکرات طبقه کارگر را رها کرده است، در شرایطی که رهبری حزب دموکرات از وضعیت کنونی حمایت میکند، مردم آمریکا خشمگین هستند و تغییر میخواهند و حق با آنها است. سناتور ۸۳ ساله آمریکا تأکید کرد که آمریکا در دولت جو بایدن- هریس نتوانسته به مسائل مختلفی از نابرابری ثروت تا استانداردهای وخیم زندگی و قیمتهای بالای دارو رسیدگی کند. اظهارات سندرز یک روز بعد از پیروزی او در سنای آمریکا برای چهارمین دوره در انتخابات آمریکا (سهشنبه این هفته) مطرح شد. وی با شکست دادن جرالد مالوی رقیب ۶۲ ساله جمهوریخواه خود، برای یک دوره ۶ ساله دیگر در سنا فعالیت خواهد کرد.
آمریکا در خطر
نشریه آمریکایی نیویورک تایمز هم خطر انتخاب ترامپ برای ثبات داخلی آمریکا را مورد توجه قرار داده و نوشته است: که شهروندان آمریکا با بازگرداندن ترامپ به کاخ سفید، این کشور را «در مسیری پرمخاطره و پیشبینی ناپذیر قرار دارند.»
هیئت تحریریه روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز در گزارشی تحلیلی نوشته است: «بنیانگذاران آمریکا از زمان شکلگیری این کشور پی برده بودند که روزی ممکن است رأیدهندگان، یک رهبر مستبد را انتخاب کنند و تدابیری را در قانون اساسی نوشتند، از جمله اختیاراتی که به ۲ شاخه دیگر از دولت اعطا شده بود تا بتوانند رئیسجمهور را کنترل کنند. در همین راستا آنها مجموعهای از حقوق، از جمله متمم اول قانون اساسی آمریکا را وضع کردند تا شهروندان بتوانند علیه اقدامات و اعمال رهبرشان اعتراضات برگزار کنند.». به گزارش ایسنا این نشریه آمریکایی در ادامه مطلب خود درباره «سوءاستفاده از قدرت و تسویهحساب با مخالفین» توسط ترامپ هشدار داد و خواستار هوشیاری شهروندان این کشور در برابر دولت آینده ترامپ شد. این نشریه آمریکایی در ادامه مطلب خود با اشاره به دور اول ریاست جمهوری ترامپ و «نادیده گرفته شدن قوانین» توسط او نوشت: «اکنون هیچ توهمی در مورد اینکه دونالد ترامپ کیست و چگونه قصد حکمرانی دارد وجود ندارد. او در اولین دوره ریاست جمهوری خود و در سالهای پس از ترک پست به ما نشان داد که به قانون، ارزشها، هنجارها و سنتهای دموکراسی ارزش یا احترامی نمیگذارد.
بحران قریبالوقوع برای ناتو
هفته نامه آمریکایی نیوزویک هم تبعات خارجی پیروزی ترامپ برای ناتو را مورد توجه قرار داده و نوشته است: بازگشت «دونالد ترامپ» به کاخ سفید، کشورهای عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) را با «بحران قریبالوقوع» مواجه کرد، این کشورها، نگران امنیت خود و اعتماد به آمریکا به عنوان شریک اصلی در این ائتلاف هستند.
به گزارش ایرنا، نیوزویک در گزارش خود نوشته است: به گفته کارشناسان، هر چند که بعید است ترامپ از ناتو خارج شود، اما سالهای آینده برای این ائتلاف چالش برانگیز خواهد بود، دستکم به این دلیل که بسیاری از کشورهای این ائتلاف نتوانستند آمادگی لازم را برای بازگشت ترامپ کسب کنند. اکنون نگاهها به شیوه اروپا برای مدیریت امنیت خود در شرایط حمایت تردیدآمیز واشنگتن در دولت ترامپ و چگونگی انتقال کمکها به اوکراین است. بر اساس این گزارش ترامپ در فوریه ۲۰۲۴ (بهمن۱۴۰۲) گفته بود که روسیه را «تشویق» به حملات علیه هر کشوری از ناتو میکند که نتوانسته به تعهدات مالی خود در قبال این ائتلاف عمل کند. دولت جو بایدن رئیسجمهوری آمریکا هم این اظهارات را «وحشتناک و تهدیدآمیز» خواند. به گزارش نیوزویک «اد آرنولد» پژوهشگر ارشد امنیت اروپا در اندیشکده مؤسسه رویال یونایتد سرویس مستقر در انگلیس نیز گفت: بحران قریبالوقوع در اروپا، چگونگی ادامه حمایتهای دیپلماتیک، نظامی و بشردوستانه از اوکراین بدون کمک آمریکا خواهد بود. گفتنی است طی روزها گذشته نگرانیها در اروپا و خود اوکراین به دنبال پیروزی ترامپ بالا گرفته است. ترامپ پیش از این تهدید کرده بود که زلنسکی تاجر است و در صورت پیروزی کمکهای آمریکا به کیف را قطع خواهد کرد.