پس از اظهارات پزشکیان درباره مشکلات واردات گاز مطرح شد
ردپای زنگنه در تخریب روابط گازی ایران و ترکمنستان
در حالی روز گذشته رئیسجمهور با اشاره به جلسهای، برخی از مشکلات قرارداد گازی دولت ایران و ترکمنستان را بیان کرد که رد پای بیژن زنگنه در ماجرای بدهی ایران به ترکمنستان و ایجاد مشکل در قرارداد واردات گاز مشهود است.
به گزارش خط انرژی، مسعود پزشکیان روزگذشته در اظهارنظری عنوان کرد: من دیروز در سازمان برنامه و بودجه بودم و همکاران میگفتند ترکمنستان حاضر نیست با دولت ما قرارداد گازی ببندد.
ماجرا از این قرار است که ترکمنها شرط کردهاند؛ تا زمانی که ایران بدهی گازیاش را به طور کامل پرداخت نکند، خبری از امضای قرارداد جدید نیست.
زمستان ۱۳۹۵ بود که بیژن زنگنه وزیر نفت، بدون دلیل موجهی خرید گاز از ترکمنستان را قطع کرد که ثمره آن جریمه حدودا
دو میلیارد دلاری ایران بود.
در دولت سیزدهم، «اصل بدهی» ترکمنستان به میزان
یک میلیارد و 600 میلیون دلار از محل طلب ایران در عراق را تسویه کرد و روابط گازی دو کشور بعد از پنج سال، با اجرای قرارداد سوآپ سهجانبه احیا شد.
ولی همچنان بدهی حدود ۳۰۰ میلیون دلاری ایران بابت «جریمه دیرکرد» باقی مانده که برای امضای قرارداد جدید ابتدا باید این مبلغ تسویه شود. جالب اینکه تعلل ایران باعث شده ترکمنستان به سمت پروژه خط لوله تاپی برای رساندن گاز به افغانستان و پاکستان متمایل شود.
همچنین از نظر سیاسی نیز همگرایی ترکمنستان به سمت غرب افزایش یافته است. به گونهای که این کشور تاکنون مانع تجارت گاز ایران و روسیه از مسیر خود نیز شده است.
البته این چالش با دیپلماسی فعالانه قابل حل است. مثلا ایران میتواند درباره تمایل ترکمنستان به صادرات گاز به عراق از مسیر ایران، با این کشور معامله گازی کند.
به گزارش خبرگزاری فارس، «علیاکبر کریمی» کارشناس اقتصادی و نماینده مردم اراک در مجلس هم پیش از این با اشاره به عملکرد وزارت نفت دولت قبل در ماجرای ترکمنستان، عنوان کرد: بنده در جلسه سال 99 با وزیر وقت امور خارجه حضور داشتم. در آن جلسه درباره روابط ایران و ترکمنستان بحث شد و تا جایی که بنده به خاطر دارم آقای ظریف انتقادات و گلایههای متعددی را از عملکرد آقای زنگنه و تخریب روابط ایران و ترکمنستان مطرح کردند.
وی افزود: ضمناً بنده و جمعی از نمایندگان مجلس دهم در تیرماه سال 1398 به همراه هیئتی به ترکمنستان سفر کردیم. در این سفر از نزدیک شاهد دیدگاهها و مواضع مسئولان ترکمنستانی بودم که گلایه شدیدی از رفتار ایران داشتند. حتی سفیر ایران در ترکمنستان نیز در آن مقطع بهشدت از رفتار وزارت نفت نسبت به ترکمنستان انتقاد داشت و گفت که وزارت نفت هیچ اقدامی برای حل مشکل روابط ایران و ترکمنستان نمیکند.
کریمی اظهار داشت: ما این موضوعات را به آقای ظریف منتقل کردیم و وی انتقاد کرد که متاسفانه وزارت نفت گامی برای حل مشکل دو کشور برنداشته و آقای زنگنه حاضر به تعامل با ترکمنستان نمیشود.