رئیسجمهور گرجستان هم به معترضان پیوست، بحران پیچیدهتر شد
رئیسجمهور گرجستان هم- که متمایل به غرب است- اعلام کرد نتیجه انتخابات پارلمانی این کشور را که به پیروزی حزب حاکم منجر شده است، نمیپذیرد. وی از مردم خواست به خیابانها بریزند!
بحران سیاسی گرجستان روزبهروز پیچیدهتر میشود و در آستانه ورود به یک بحران امنیتی است. صدای پای انقلاب رنگی بار دیگر از این کشور به گوش میرسد. سال 2003 به دنبال انتخابات پارلمانی غربگرایان به یک انقلاب رنگی دست زده و ساکاشویلی غربگرا با کنار زدن ادوارد شوارد نازه روسگرا بر این کشور حاکم شد. در انتخابات پارلمانی روز شنبه 26 اکتبر (5 آبان 1403) نیز به نظر میرسد که تاریخ در حال تکرار شدن است.
روز یکشنبه هفته جاری کمیسیون انتخابات گرجستان اعلام کرد که حزب حاکم گرجستان در انتخابات پارلمانی روز شنبه نزدیک به ۵۴درصد آرا را به دست آورد. این در حالی است که احزاب اپوزیسیون نتایج را به چالش کشیدند و آن را نپذیرفتند و بار دیگر شکاف خفته بین غربگراها و روسگراها در این کشور دوباره زنده شد.
به نوشته یورونیوز نتیجه اعلامشده ضربهای سخت برای گرجستانیهای طرفدار غرب بود، چرا که رایدهندگان گرجستانی به این انتخابات به دیده مصافی بین «حزب حاکمِ طرفدار روابط عمیقتر با روسیه» و «احزاب اپوزیسیونِ طرفدار ادغام سریعتر با اتحادیه اروپا» نگاه میکردند. به گفته کمیسیون انتخابات گرجستان، حزب «رویای گرجستان» با کسب چهارمین پیروزی متوالی خود، ۸۹ کرسی پارلمان را به خود اختصاص خواهد داد که تنها یک کرسی کمتر از انتخابات سال ۲۰۲۰ دارد و این در حالی است که چهار حزب اپوزیسیون غربگرا در مجموع فقط ۶۱ کرسی به دست آوردهاند.
بر اساس گزارشها و از جمله گزارش یورونیوز چهار حزب اپوزیسیون طرفدار غرب اعلام کردهاند که نتایج انتخابات را به رسمیت نخواهند شناخت و برخی از اعضای منتخب متعهد شدهاند که مجلس جدید را بایکوت کنند و از هواداران خود نیز خواستهاند تا به خیابانها بیایند سران احزاب مخالف با متهم کردن روسیه به مداخله گفتهاند نتایج انتخابات دزدیدهشده را نمیپذیریند. رهبران این احزاب، حزب حاکم رویای گرجستانی را به آنچه «دزدیدن آینده اروپایی» گرجستان و حتی «کودتای قانون اساسی» میخوانند، متهم کردهاند.
مخالفت رئیسجمهور با نتیجه انتخابات
آنچه که بحران سیاسی گرجستان را پیچیدهتر کرده است، موضع رئیسجمهور این کشور در این رابطه است. «سالومه زورابیشویلی»، رئیسجمهور گرجستان که پستی تشریفاتی در این کشور دارد یکی از متحدان سابق حزب حاکم بود ولی حالا به منتقد سرسخت آن تبدیل شده است و نتایج انتخابات را نیز رد کرده است. وی خواستار برگزاری راهپیمایی گسترده و پیوستن مردم به اعتراضات شده است. زورابیشویلی این انتخابات را «تقلبی کامل» خواند و آن را «انتخابات روسیه» دانست. به گفته رئیسجمهور، گرجستان «قربانی عملیات ویژه روسیه که شکل جدیدی از جنگ ترکیبی که علیه مردم کشور است»، شده است. زورابیشویلی همچنین خود را «تنها نهاد مستقل باقی مانده در گرجستان» اعلام کرد و سپس از مردم کشورش خواست به تظاهرات عصر بپیوندند تا به جهان نشان دهند که این انتخابات را به رسمیت نمیشناسند. به گزارش ایسنا، رئیسجمهور گرجستان با اشاره به نتایج انتخابات که برابر با «تسلیم شدن گرجستان به روسیه» است، گفت: «من برای این کار به این کشور نیامدهام. من یک نفر نیستم، من نهادی هستم که نماینده مردم است و میخواهم به آنها بگویم که ما باید در کنار هم باشیم و اعلام کنیم که این انتخابات را به رسمیت نمیشناسیم.» زورابیشویلی همچنین از دیگر کشورها خواست تا با عدم برقراری هرگونه ارتباط با دولت جدید گرجستان، «از گرجستان محافظت و توازن ژئوپلیتیکی در این منطقه» را حفظ کنند.
بر اساس این گزارش «شارل میشل» رئیس شورای اروپا نیز در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس از کمیسیون انتخابات گرجستان خواست که گزارشها درباره تخلفات انتخاباتی را بررسی کند. وزرای خارجه آلمان، استونی و لتونی نیز نسبت به بروز تخلف در انتخابات گرجستان ابراز نگرانی کردند.