جهان
عوامل افزایش سکتههای مغزی
یک بررسی جدید نشان میدهد آلودگی هوا و افزایش دما تعداد سکتههای مغزی را در سراسر جهان افزایش داده است.
به گزارش ایسنا، مقالهای که در مجله «لنست نورولوژی» منتشر شده است، نشان میدهد تعداد افراد مبتلا به سکته مغزی در جهان طی سه دهه گذشته بهشدت افزایش یافته است و آلودگی هوا، افزایش دما و عوامل (factors) سبک زندگی به این افزایش کمک کردهاند.
در حال حاضر، سکته مغزی سالانه نزدیک به ۱۲میلیون نفر را درگیر میکند و موجب هفتمیلیون مرگ میشود.
موارد جدید سکته مغزی از سال ۱۹۹۰ تا ۲۰۲۱، در حالی که مرگومیرها ۴۴درصد رشد داشت به میزان ۷۰درصد افزایش یافت. ناتوانی ناشی از سکته مغزی نیز ۳۲درصد افزایش یافت.
پروفسور «والری فیگین»، نویسنده اصلی این مقاله که بهمنزله بخشی از پروژه «بار جهانی بیماریها» منتشر شد، گفت: با اینکه سکته مغزی تا حد زیادی قابل پیشگیری است، همچنان یک مسئله رو به رشد در بهداشت جهانی است.
تعداد افرادی که بر اثر سکته مغزی میمیرند یا با پیامدهای آن زندگی میکنند بهسرعت در حال افزایش است و این نشان میدهد که استراتژیهای فعلی پیشگیری کافی نیستند.
این مطالعه ۲۳ عامل خطر را شناسایی کرده است که عامل ۸۴درصد بار سکته مغزی در جهان بهشمار میروند. آلودگی هوا، سیگار کشیدن، وزن زیاد و فشار خون بالا از اصلیترین این عوامل هستند.
یکی از یافتههای بهویژه نگرانکننده، نقش فزاینده عوامل محیطی مانند آلودگی هوا و دمای بالا در بروز سکته مغزی است. در حال حاضر، آلودگی هوای ذرات معلق با خونریزیهای مغزی کشنده مرتبط است و آن را در سطح [خطر] سیگار کشیدن قرار میدهد.
دکتر «کاترین اُ جانسون»، یکی از نویسندگان این مقاله، گفت: آلودگی هوا و افزایش دما در مقایسه با گذشته، نقش وسیعتری در سکتههای مغزی ایفا میکنند.
او افزود: ما باید این خطرات محیطی را در کنار عوامل متابولیک و سبک زندگی مدیریت کنیم تا بار سکته مغزی کاهش یابد.
عوامل سبک زندگی مانند فعالیت بدنی کم و رژیمهای غذایی سرشار از نوشیدنیهای شیرین نیز به افزایش سکتههای مغزی بهویژه در جمعیتهای جوانتر، کمک کردهاند.
دکتر جانسون گفت: با توجه به اینکه ۸۴درصد سکتههای مغزی به عوامل خطر قابل پیشگیری مرتبط است، آشکارا فرصتی برای وارونه کردن این روند وجود دارد. اقدام فوری در مورد آلودگی هوا، تغییرات اقلیمی و مدیریت چاقی و فشار خون ضروری است.