شلیک به هواپیمای روسی با سرنشینان اوکراینی مسکو و کیف یکدیگر را متهم کردند
به دنبال سرنگونی یک هواپیمای روسی حامل اسرای اوکراینی در شهر بلگورد روسیه، مسکو و کییف یکدیگر را به سرنگونی عمدی این هواپیما متهم کردند.
جنگ اوکراین همچنین در آستانه دوسالگی خود بدون هیچ چشمانداز روشنی از سوی دوطرف پیگیری میشود. تا چندی پیش رسانهها و کارشناسان و البته محافل سیاسی غرب از آغاز پنهانی مذاکرات برای پایان جنگ خبر میدادند ولی این گزارشها ظاهراً در حد حرف باقی مانده و از قوه به فعل نرسیده است. طی هفتههای اخیر تحول مهمی که در عرصه میدانی جنگ رخ داده است، شروع گسترده حملات پهپادی و موشکی از سوی دوطرف به مواضع یکدیگر بوده است. اما در جدیدترین اقدام از این دست حملات، چهارشنبه گذشته اصابت موشک منجر به سقوط یک هواپیمای ترابری نظامی ایل-۷۶ حامل 65 اسیر اوکراینی در منطقه بلگورود روسیه شد که باز دوطرف یکدیگر را به سرنگونی عمدی این هواپیما و کشته شدن اسرا متهم کردند.
وزارت دفاع روسیه روز چهارشنبه اعلام کرد یک هواپیمای ترابری نظامی ایل-۷۶ حامل ۶۵ اسیر اوکراینی که قرار بود مبادله شوند، در منطقه مرزی بلگورود سرنگون شد. تمامی اسیران جنگی به همراه شش خدمه و سه نفر همراه در هواپیما کشته شدند. این وزارتخانه نیروهای اوکراینی را متهم به سرنگونی هواپیما پس از تبادل اسرای جنگی کرد. وزارت دفاع روسیه تأکید کرده که دولت اوکراین به طور آگاهانه و از روی عمد هواپیمای نظامی روسی حامل اسرای اوکراینی را منهدم کرد تا مسکو را مقصر این اقدام تروریستی جلوه دهد. بعداً، اداره اطلاعات اصلی وزارت دفاع اوکراین گفت که کارکنان آن از اینکه هواپیمای ایل-۷۶ روسیه در حال انتقال اسیران جنگی اوکراینی برای مبادله اسیران است، مطلع نبودند. با این حال، پورتال خبری اوکراینی «Strana.ua» گزارش داد که این وزارتخانه تایید کرده است که تبادل زندانیان بین طرفین برای چهارشنبه برنامهریزی شده بود.
وزارت خارجه روسیه نیز در واکنش به سرنگونی این هواپیما گفت: اوکراین مسئول این سرنگونی است و آن را اقدامی وحشیانه و جنونآمیز خواند. پیشتر یک قانونگذار روس نیز گفت که ارتش اوکراین مسئول ساقط کردن این هواپیماست و این اقدام با استفاده از موشکهای آمریکایی یا آلمانی ارسالی به اوکراین برای استفاده علیه روسیه انجام شده است. معاون نماینده روسیه در سازمان ملل نیز گفت، تمام اطلاعات موجود در مورد سقوط هواپیمای ترابری نظامی روسیه که حامل اسرای اوکراینی بود، نشاندهنده یک حمله از پیش برنامهریزی شده است.
به گزارش ایسنا، دیمیتری پولیانسکی در جلسه شورای امنیت سازمان ملل در روز پنجشنبه که در این رابطه تشکیل شد، گفت: «رژیم کییف برخلاف حقایق روشن عمل میکند و مسئولیت سرنگونی هواپیمای ایلوشین-۷۶ را برعهده نمیگیرد.» دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین نیز بار دیگر تاکید کرد که روسیه به اوکراین اطلاع داده بود که یک هواپیمای ایل-۷۶ قصد دارد اسرای اوکراینی را برای مبادله منتقل کند. روسیه و اوکراین هر دو گفتند که پروندههای جنائی را در مورد سرنگونی هواپیما باز کردهاند.
زلنسکی «خودزنی» اوکراین را رد کرد
در نقطه مقابل مقامات اوکراینی نیز بعد از این که مشخص شد هواپیمای روسی حامل اسرای اوکراینی برای مبادله بوده، دست داشتن ارتش این کشور در سرنگونی هواپیمای روسی را منکر شدند. رئیسجمهور اوکراین ولودیمیر زلنسکی چهارشنبه در اولین واکنش به اظهارات طرف روس که اوکراین را عامل سرنگونی مرگبار هواپیمای حامل اسرای اوکراینی بر فراز منطقه مرزی خوانده، تلویحاً انگشت اتهام را به طرف مسکو نشانه رفت. به گزارش فارس، زلنسکی گفت: «مسکو با جان اسرای اوکراینی بازی میکند». زلنسکی بدون نامبردن مستقیم از کسی به عنوان مقصر گفت که «با توجه به این که هواپیما در خاک روسیه سقوط کرد، باید همه حقایق انکارناپذیر را تا جای ممکن مشخص کنیم». زلنسکی در ادامه اظهاراتش گفت که کشورش «در حال تحقیق درباره این حادثه و تعیین سرنوشت اُسراست و خواستار تحقیقات بینالمللی است».
روز چهارشنبه و همزمان با اعلام خبر سقوط یک هواپیمای ترابری در منطقه بلگورود روسیه که در ماههای اخیر مورد حملات مکرر اوکراین بوده، چند رسانه و خبرنگار اوکراینی به نقل از منابعی گزارش دادند که هواپیما حامل موشک بوده و توسط نیروهای اوکراینی سرنگون شد؛ اما بعد از آن که روسیه گفت، این هواپیما حامل ۶۵ اسیر اوکراینی بود که برای تبادل منتقل میشدند، گزارشهای اولیه به سرعت پاک شد. در همین حال، ستاد کل اوکراین در بیانیهای اعلام کرد که روسیه از هواپیماهای ترابری برای تأمین مجدد موشکهای مورد استفاده بلگورود برای حمله به خارکیف استفاده میکند و بنابراین این هواپیماها هدف نظامی قانونی هستند.
رزمایش بزرگ ناتو
همزمان و در بحبوحه تشدید تنشها بین روسیه و غرب و در حالی که برخی کشورهای غربی مثل آلمان و انگلیس اعلام کردهاند که مردم باید خود را برای جنگ با روسیه آماده کنند. ائتلاف نظامی ناتو بزرگترین مانور نظامی خود در دهههای اخیر را با حدود ۹۰هزار نیرو و تجهیزات فراوان به منظور آمادهشدن در برابر حمله احتمالی روسیه به مدت ۴ ماه آغاز در اروپا و اقیانوس اطلس آغاز کرد. به گزارش تسنیم نقل از روزنامه «دیولت» تمام 31 کشور عضو ناتو و کشور نامزد سوئد در این تمرین چهارماهه شرکت میکنند. بر اساس این اطلاعات، 50 ناو نیروی دریایی، 80 هواپیما و بیش از 1100 خودروی جنگی در آن شرکت خواهند کرد. به گفته «راب بائر»، رئیس کمیته نظامی ناتو، این ائتلاف نظامی از این رزمایش برای آماده شدن برای درگیری با روسیه و گروههای تروریستی استفاده میکند. همزمان با شروع این رزمایش «رجب طیب اردوغان»، رئیسجمهوری ترکیه روز پنجشنبه سرانجام مصوبه پارلمان این کشور برای پیوستن سوئد به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو را توشیح کرد و سوئد رسماً عضو ناتو شد. پارلمان ترکیه با ۲۸۷ رای موافق در برابر ۵۵ رای مخالف درخواست عضویت سوئد در ناتو را تصویب کرده بود.